reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

W kwietniu dobrze się bawimy to i w ciąże zachodzimy!

Opowiem Ci sytuację moich znajomych
Pierwsza dlugo wyczekana ciaża. Diagnoza zespół Downa. Ich decyzją aborcja. Druga ciąża dziecko urodziło się martwe.
Na więcej dzieci się nie zdecydowali
Dzis są po rozwodzie

Ale w sumie co to ma do rzeczy.
Moi rodzice 1 poronienie. Dwoje zdrowych dzieci. Rozwód.

Przypadek w rodzinie. Niepłodność. Wiele poronien. Adopcja dwójki dzieci. Dziś też po rozwodzie.

Można też się zbadać genetycznie ale to nie gwarantuje ani chorej ani zdrowej ciąży. Bo np. my to sprawdziłyśmy i spoko ale część chorób powstaje de novo czyli po prostu nowy błąd.

Dodatkowo to też nie jest wszystko w genetyce proste. Np ja jestem po ciąży pozamacicznej i czytałam raz że CP to często zarodka z zespołem downa. A znowu gdzieś indziej że wcale nie, to bardzo zdrowe i silne zarodki bo potrafiły się zaimplementować w miejscu totalnie do tego nieprzystosowanym 🤷‍♀️

reklama
Dziewczyny przyszedl.mi wyniki progesteronu czy jak na 36 dc to jest prawidłowy czy jak mam na to patrzec bo to ze owulacji nie bylo to jest pewne.

Ciężko powiedzieć. Nie jest to progesteron okresowy. Raczej świadczący o tym że owulacja była. Natomiast kiedy to ciężko powiedzieć. Do utrzymania ciąży potrzebny jest taki 10ng ale nie wiemy czy jesteś np 4dpo czy 12dpo

Ale w sumie co to ma do rzeczy.
Moi rodzice 1 poronienie. Dwoje zdrowych dzieci. Rozwód.

Przypadek w rodzinie. Niepłodność. Wiele poronien. Adopcja dwójki dzieci. Dziś też po rozwodzie.

Można też się zbadać genetycznie ale to nie gwarantuje ani chorej ani zdrowej ciąży. Bo np. my to sprawdziłyśmy i spoko ale część chorób powstaje de novo czyli po prostu nowy błąd.

Dodatkowo to też nie jest wszystko w genetyce proste. Np ja jestem po ciąży pozamacicznej i czytałam raz że CP to często zarodka z zespołem downa. A znowu gdzieś indziej że wcale nie, to bardzo zdrowe i silne zarodki bo potrafiły się zaimplementować w miejscu totalnie do tego nieprzystosowanym 🤷‍♀️

Nic nie ma do rzeczy. Po prostu czytając to pytanie przypomniała mi się ich historia

reklama
Dziewczyny! Z racji tematu z forum pytanie do Was, co byście zrobiły, gdyby okazało się po badaniach, ze jest duża szansa że dziecko urodzi się chore? Chcecie pogadać na ten temat, czy odpuszczamy?
To trudne pytanie bo tyle o sobie wiemy na ile nas sprawdzono, ale przy ciężkich wadach płodu zdecydowałabym się na terminacje. Moim zdaniem każdy powinien zdecydować czy jest gotowy na takie poświęcenie.

Do góry