reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

USG naszych Słoneczek :)+interpetator skrótów USG

Fajny dzieciaczek aniay :) zgadzam sie z toba Elzbietka to usg d3d4 lepiej jest zrobic troszke pozniej,ja sie zastanawiam zrobic tak okolo 22tygodnia ::)

reklama
Elżbietko, sęk w tym, jak mówia lekarze i pisa w inecie, że usg 3d/4d można tudzież warto robić do 20-24 tc. Póżniej bąbelki są już podobno za duże i obraz 3d wychodzi zniekształcony.. cy cóś..

Kochane moje to mój dzidziuś wczoraj czyli 14t6d. Przeslodki, pomachał rączką do mamusi.
Na 1 zdjęciu jest trochę tyłem, a na drugim Pan doktor zmierzył dzidziusiowi główkę ;-)

No i zaczynamy tydzień 16. W ciągu tego miesiąca powinnam poczuć ruchy dziecka. Jeszcze nie wiadomo jaka płeć, może następnym razem zobaczymy coś więcej ;D

witam dziewczynki!!

przepraszam ze się nie odzywałam, ale wczoraj miałam ciężki i długi dzień...
zaczęło sie od porannego usg, na które tak czekałam...
poszliśmy z mężem, doktor symatyczny i wogóle zrobił szybciutko usg (ja znowu prawie nic nie wiedziałam - tak ustawiony monitor ). maluszek jest jeden :), skacze, długośc od główki do pupy prawie 5 cm. no i doktor mówi do pani która siedzi w kąciku i pisze to co doktor wymierzy, ze NT (przezierność karkowa) 2,6 mm. mnie coś tam zaświtało w głowie i pyatm czy to nie za dużo. oni spojrzeli po sobie i doktor mówi ze nie, ze wszystkojest w porządku. jak w porządku to w porządku, poszlismu uradowani do domku (dostaliśmy króciótki opis - dokłądnie 5 linijek i 2 zdjęcia). badania trwało max 4 min i kosztowało 72 zł.
w domu ja siedze i podziwiam zdjecia, zeskanowalam zeby wam pokazac i zaczelam czytac o tej przeziernosci karkowej. i co się okazuje?? ze 2,6 to już jest dużo! za dużo!! i świadczy o wysokim ryzyku wytąpienia wad u dziecka (zespół downa, turnera, wady serduszka i innych). przepłakałam chybaz 5 godzin...
w międzyczasie znalazlam w internecie mnóstwo info na ten temat i razem z mężem postanowiliśmy pójsć na jeszcze jedno usg. tym razem genetyczne. zadzwonilam do centrum diagnostyki prenatalnej, pogadałam z panią i zapisla nas na 20:30 wczoraj (już po godzinach pracy lekarza). cały dzień siedziałam i drżałam, dosłownie, maz nie wiedział co ze mną zrobić....
w końcu zajechalismy, pan doktor super sympatyczny, kazął sie położyc, wypytał o różne rzeczy no i zaczął podglądac maluszka :) skakał jak szalony i nijak nie dawał sie zmierzyć. normalnie stanął na nogach i koniec :). machał tylko łapkami w geście "poddaję się", ale poddać sie nie chciał. no ale w końcu udało sie zmierzyc i okazało sie ze nie am żadnego ryzyka!!! przeziernosc karkowa 1 mm!! doktor zdziwił sie skąd tamten wział takie wartosci i wogóle. powiedziął ze dzieciątko jest śłiczne, zdrowe i jest trudnym przeciwnikiem :p. całe 40 min zajęło upolowanie na jego kośc nosową :D. no i widziliśmy w 3d, mamy całosc nagrane na dvd, i zdjecia. mam jeszcze przyjsc za tydzień zeby cos tam domierzyc, na co juz doktor nie miał siły polowac. cena co prawda 200 zł, ale przynajmniej jestem spokojna :)
zaraz pokażę fotki :)
i przepraszam ze tak dużo napisałam, ale to nagroda za wczorajsze milczenie ;)

maluszek w całej okazałości :)
usg8vu.png

usgwieczor6id.png

profil :)
usgwieczor14wk.png

Lorien
sliczny maluszek ^__^ nic tylko przytulic :p
Elżbietka
Biedactwo to sie nacierpialas, ja w zeszlej ciazy mialam przeziernosc 7-8mm i rzeczywiscie wszystko bylo koszmarnie pokomplikowane, ale w tej wszystko jest ok i mnie moja gin nawet na USG genetyczne nie wysylala, trzymam kciuki. Dizidzia sliczna :*

reklama
Kurcze Elżbietko wkurzyłam się na tego pierwszego twojego lekarza, po pierwsze, jeśli jest coś nie tak, nie powinien kryć tego przed Tobą. po drugie to chyba jakiś niedouczony, niepotrzebnie najadłaś się tyle strachu, ty i twoje maleństwo. Całe szczęście że dzieciaczek zdrowy i super fotki ma porobione ;-)

Do góry