reklama
kochana jak tam dzwonilam i sie na termin chcialam umowic to chcieli mi dac na 2 tydzien wrzesia poczawszy od 07.09 ale musze caly tydzien do pracy i nie dam rady dlatego poprosilam na 1 tydzien wrzesnia i nie wiem czy to nie bedzie troszke za wczesnie .
Ja mam skonczone 30 i tez zalezy mi na tym badaniu ale innych juz dodatkowych nie robie ,jest jeszcze jakies jedno po Polsku nie wiem jak sie mowi ,tutaj proponuja to kobieta od 30 jest to badanie gdzie igla w brzuch pobieraja probke z wod plodowych czy cos podobnego ja mam ulote i czytam ze 10% tych badan konczy sie poronieniem bo uszkadzaja plod i wcale badanie nie daje 100% pewnosci ze dziecko bedzie zdrowe .
Moje znajome robily ja nie bede ryzykowac wieze ze urodze zdrowe dziecko ,modle sie o to do Boga i mam nadzieje ze wszystko bedzie ok
Jaki wam jeszcze polecaja badania ?
Ja mam skonczone 30 i tez zalezy mi na tym badaniu ale innych juz dodatkowych nie robie ,jest jeszcze jakies jedno po Polsku nie wiem jak sie mowi ,tutaj proponuja to kobieta od 30 jest to badanie gdzie igla w brzuch pobieraja probke z wod plodowych czy cos podobnego ja mam ulote i czytam ze 10% tych badan konczy sie poronieniem bo uszkadzaja plod i wcale badanie nie daje 100% pewnosci ze dziecko bedzie zdrowe .
Moje znajome robily ja nie bede ryzykowac wieze ze urodze zdrowe dziecko ,modle sie o to do Boga i mam nadzieje ze wszystko bedzie ok
kochana jak tam dzwonilam i sie na termin chcialam umowic to chcieli mi dac na 2 tydzien wrzesia poczawszy od 07.09 ale musze caly tydzien do pracy i nie dam rady dlatego poprosilam na 1 tydzien wrzesnia i nie wiem czy to nie bedzie troszke za wczesnie .
To wbijanie igły w brzuch to amniopunkcja lub pobieranie kosmówki i ryzyko poronień to 1%. U nas jest to darmowe od 35 r.ż., lub też jeśli w rodzinie miało się choroby genetyczne, albo jeśli poprzednie dziecko miało choroby genetyczne ALBO jeśli też w badaniu genetycznym wyszła wysoka przezierność karkowa, w Polsce jest to pow.2,5 mm, a w Anglii chyba pow.3,5. Jeśli spełnia się jedno z powyższych to kierują na test PAPA lub odrazu na amniopunkcje. To tyle wiem
Ja ze wzhlędu na to iż mam chorobę genetyczną w rodzinie dotałam skierowanie na test Papa, nie wiem czy pójdę bo słyszłam że może wychodzić zafałszowany Przeziernośc wyszła mi w 11 tyg. 0,9:-)
Ale słyszałam że czasami i z niską przeziernością rodżą się dzieci z chorobami:-(
Co do tego czy amniopunkcja jest pewna. Ja czytając trochę o tym , słyszałam że 100% . Ale to nie jest tak do konća, nie wiem czy to dobrze wytłumacze, ale jeśli pobiera się ten płyn z brzucha i bada się te chromosomy, to np. może się tak zdarzyć że tego "złego" chromosomu się nie pobrało( bo podobno pobiera się 20ml) i wtedy kariotyp może wyjść dobry, czyli chromosomy są w porządku, a niestety po porodzie okazuje się inaczej. Ale to jest bardzo mała ewentualnośc, podbno 99%. To było oczywiście moimi słowami,jak coś źle napisałam , proszę poprawić;-)
moniSkaBe
Fanka BB :)
ja bede miala usg w 12 tyg. czy to znaczy, ze to USG bedzie juz tym genetycznym czy to bedzie zwykle?
bo nawet nie wiem czy trzeba sie jakos konkretnie pytac o to genetyczne czy robia to wszystkim kobietom?
bo nawet nie wiem czy trzeba sie jakos konkretnie pytac o to genetyczne czy robia to wszystkim kobietom?
moniSkaBe
Fanka BB :)
jeeej.. przestańcie wklejac te USG bo zwariuje.. a zostal mi jeszcze tydzien do mojego USG.
Jestem strasznie zestresowana...
Jestem strasznie zestresowana...
To będzie własnie genetyczne. Wydaje mi się że lekarz powinien Ci powiedzieć ile wynosi przeierność karkowa, czy widać kość nosowa( ale może być jescze nie widoczna), ile ma Twoj dzidziuś długości czyli CRL, i chyba jeszcze coś o przepływie krwi czy coś takiego ale nie wiem dokładnie
reklama