reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

USG lipcowych fasolek i wizyty kontrolne :)

Gratuluje wszystkim przyszłym mamom :-)
Ja we wtorek byłam na wizycie. Z dzieciaczkiem wszystko okej. Ma 17 mm. Ciąża według USG jest o 6 dni młodsza niż z OM. Ale niestety mam nadzerkę. Wiecie może skąd to się bierze??

też mam nadżerkę:wściekła/y: uważaj na plamienia, bo u mnie ostatno po współżyciu wystąpiły i się strachu najadłam co nie miara! podobno nie jest groźna dla ciąży. Nie wiem skąd to się bierze- taka maleńka rana a potrafi wprowadzić zamęt...

reklama
Gratuluję udanych wizyt i ślicznych bobasków:-)
keejt nie warto wnikać skąd ta nadżerka,bo przyczyn może być masa.Często przebyte infekcje,poród...
Nie przejmuj się nią zbytnio bo może sama zniknie.Ciążą często jest naturalnym lekiem na nadżerkę, u mnie ją wyleczyła.Przepisał Ci coś gin. w związku z tą doleglowością?

Ja również jestem po wizycie (wczoraj)ale niestety nie miałam USG.Lekarz tylko mnie wymacał sprawdził szyjkę macicy i próbował usłyszeć bicie serduszka ale niestety jeszcze nic nie było słychać.Na kolejną wizytę umówiona jestem 6 stycznia(13 tydzień), kiedy to mam mieć właśnie to ważne usg sprawdzające przezierność karkową dzidziusia itd.Aha no i mam pytanie do dziewczyn które miały już takie badanie czy wtedy lekarz wykonuje usg dopochwowe czy już to przez brzuch.

Nic mi nie przepisał. Powiedział tylko ze nie mam sie martwic i ze zajmiemy sie tym po porodzie. Ale niestety dalej musze brac luteine :-(

Nic mi nie przepisał. Powiedział tylko ze nie mam sie martwic i ze zajmiemy sie tym po porodzie. Ale niestety dalej musze brac luteine :-(
keeejt a jakie masz dawkowanie luteiny i w jakiej postaci dopochwowo czy pod język.Bo ja też mam zastąpić duphaston luteiną dopochwową 2 razy dziennie po 2 tabletki.I troszkę mnie dziwi to dawkowanie że niby po 2 tabletki mam wkładać.

keeejt a jakie masz dawkowanie luteiny i w jakiej postaci dopochwowo czy pod język.Bo ja też mam zastąpić duphaston luteiną dopochwową 2 razy dziennie po 2 tabletki.I troszkę mnie dziwi to dawkowanie że niby po 2 tabletki mam wkładać.

Ja mam luteine dopochwowa, 2x dziennie po 1 tabletce.

Ja również jestem po wizycie (wczoraj)ale niestety nie miałam USG.Lekarz tylko mnie wymacał sprawdził szyjkę macicy i próbował usłyszeć bicie serduszka ale niestety jeszcze nic nie było słychać.Na kolejną wizytę umówiona jestem 6 stycznia(13 tydzień), kiedy to mam mieć właśnie to ważne usg sprawdzające przezierność karkową dzidziusia itd.Aha no i mam pytanie do dziewczyn które miały już takie badanie czy wtedy lekarz wykonuje usg dopochwowe czy już to przez brzuch.

Ja mialam dzisiaj i prze brzuch juz wszystko pieknie widac :)

xpw74.jpg

1042nw9.jpg

Wydaje mi sie ze to zalezy od sprzetu i od lekarza ktory wykonuje badanie.

Mój gin mówił, że na usg genetycznym (tym w ok. 13 tyg.) badanie będzie zarówno dopochwowe jak i brzuszne. No i podobno trochę potrwa.

Gdzies na stronie czytalam:

Badanie USG genetyczne- zasady wykonywania
Przeprowadzenie badania nie wymaga specjalnego przygotowania pacjentki. Badanie wykonuje się sondą brzuszną, choć niekiedy, zwłaszcza u otyłych pacjentek dodatkowe badanie przezpochwowe jest wskazane. W trakcie badania oceniane są wszystkie narządy płodu, a lekarz poszukuje specyficznych objawów, mogących świadczyć o ryzyku choroby płodu. Nieobecność objawów nieprawidłowych znacznie zmniejsza (ale nie wyklucza) ryzyko zespołu Downa.

reklama
Melduję, iż z nadprogramowego i nieprzewidzianego USg wynika iz mój maluszek jest bardzo ruchliwym bobaskiem o dlugości prawie 4cm, szybko rośnie (wg USG jest starsze o 3 dni).
Zastanawiam sie nad szybkością serduszka, czy na to wpływa zdenerwowanie mamy?
Moja córeczka zawsze miała ok 140, a "bobo" ma 167 :eek:

Do góry