reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

USG lipcowych fasolek i wizyty kontrolne :)

Dziewczyny super że u Was wszysttko dobrze !
tweenie nie ma co sie denerwować na zapas. Sters nie jest wskazany. Moja córcia też miała na początku 3 tyg spóxnienia, później 2 a na ostatniej wizycie juz tylko tydzień. Jeszcze ma czas żeby nadrobić, a do tego każde dziecko jest inne i rozwija sie w swoim tempie. Nie ma co kreślic czarnych scenariuszy tylko byc dobrej myśli.

reklama
dziękuję bardzo za słowa otuchy...

wiem, że nie powinnam dopuszczać do siebie głupich myśli i myśleć pozytywnie, ale w praktyce to bardzo trudne... A najgorsza jest ta niepewność i czekanie... Lepiej znać najgorszą prawdę, bo można się z nią zmierzyć, wiadomo, co nas czeka, można planować, szukać, co z danym fantem zrobić...

dziękuję bardzo za słowa otuchy...

wiem, że nie powinnam dopuszczać do siebie głupich myśli i myśleć pozytywnie, ale w praktyce to bardzo trudne... A najgorsza jest ta niepewność i czekanie... Lepiej znać najgorszą prawdę, bo można się z nią zmierzyć, wiadomo, co nas czeka, można planować, szukać, co z danym fantem zrobić...

tweenie, tak naprawdę to żadna z nas nie wie, z czym jej się przyjdzie zmierzyć. Bo badania prenatalne typu USG wykluczają tylko mały procent nieprawidłowości. A rodzicielstwo chyba właśnie na tym polega, że ciągle wkraczamy w nowe, nieznane rejony i musimy sobie poradzić, bo taka nasza rola. Wierzę, ze Twoja córeczka jest po prostu drobniutka, a Ty niepotrzebnie się nakręcasz :) W ostateczności ją podkarmią trochę sztucznie i tyle :) Moja chrześnica urodziła się o czasie z wagą 2500g, nadrobiła szybko i teraz jest już rocznym pączusiem ;)

tweenie dziewczątko drobniutkie ale rośnie swoim własnym trybem i to jest ważne;-)
Przecież wszystko inne jest sprawdzone w jak najlepszym porządku więc widać taka uroda:sorry2: Zobacz jakim maluchem się louise nasza urodziła a jaka bestyja inteligentna:-) więc głowa do góry, malutka jest pod kontrolą. Na pociechę powiem Ci też że u E mi lekarka też hypotrofie podejrzewała (niestety nie mam zapisanych pomiarów i wagi z kolejnych etapów ciązy ) a urodziła się w terminie z wagą 3kg dł. 54cm i z jej rozumkiem wszystko oki, jako dwulatka mówiła płynnie zdaniami i znała alfabet;-) Trzymam kciukasy oby wszystko było dobrze choc jestem i tak przekonana że będzie;-)

Ja Oliwkę urodziłam w terminie prawie co do dnia jak z miesiączką. Ważyła 2450 na 49cm. Kazali mi podpisac papier ze dziecko urodzone hipotroficznie ale tylko ze względu na wagę i wzrost. Co się okazało jako jedyna ( 4 dzieci sie urodziła tamtej nocy) nie lezała w inkubatorze i nie traciła ciepła. Jak ja kamiłam cycem to schudłam odrazu szystko to co przytyłam w ciazy i jeszcze 6 kilo więcej przez co wygladałam jak kościotrup z waga 43 kilo i 162 wzrostu. A ona jadła i jadła. Przy pierwszym szczepieniu ważyła i miezyła tyle samo co inne dzieci- jak to powiedziała połozna - ksiązkowe dziecko. Dzisiaj ma 7 lat i jest jedna z wyzszych dziewczynek w przedszkolu. Tweenie - nie ma reguły. Pomyśl sobie tak - jak dzidzius będzie malutki to przynajmniej urodzi się z foremna główką bo nie będzie takiego ścisku tak jak było u mnie. Uśmiechnij się i do przodu :) Do porodu jeszcze nam zostało 2 mies. Dzidzi podrosnie zobaczysz.

tweenie wiem jak to jest bo ja z racji zawodu wiele się uczyłam o schorzeniach,wadach dzieci, a ile się naooglądałam to masakra,no i teraz tylko myśle o komplikacjach porodu,bo wiem co sie moze zdażyc i czym to grozi, jak na usg wyszlo że maly ma wymiery nóżek ponad 2 tyg mniejsze do pomiaru główki to juz myślałam co to moze byc za wada i takie głupoty,a potem sie wszystko wyrównało i u Ciebie też sie wyróna zobaczysz, myśl pozytywnie jak najwięcej mimo że sie martwisz :))
kiedy masz następne usg?

Moja też do wielkich nie należy, więc po prostu trzeba mieć nadzieję, że mamy drobne kobitki i tego trzeba się trzymać

rozmawiałam przed chwilą z taką znajomą, ma 2 letnią córeczkę i w ciąży miała wiele dziwnych problemów. Sporo czasu spędziła na Kasprzaka na oddziale. Zasugerowała, żebym poszła do jakiejś pani doktor, bo podobno świetna specjalistka od usg, nie myli się, itp. I w rozmowie okazało się, że to ona robiła mi to usg w sobotę...

reklama
rozmawiałam przed chwilą z taką znajomą, ma 2 letnią córeczkę i w ciąży miała wiele dziwnych problemów. Sporo czasu spędziła na Kasprzaka na oddziale. Zasugerowała, żebym poszła do jakiejś pani doktor, bo podobno świetna specjalistka od usg, nie myli się, itp. I w rozmowie okazało się, że to ona robiła mi to usg w sobotę...
Tweenie cholero przestan sie nakrecac bo tylek spiore! ;-) nie ma ludzi nieomylnyh...

Do góry