reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

USG lipcowych fasolek i wizyty kontrolne :)

Mruczka, Patipaula- cudne córeńki,
Atabe- kolejne słodkie maleństwo z całuśnymi usteczkami :)
Anetka- i tobie gratuluję tego ciężaru, daj znać co z CRP i serduchem...

emih ekg wyszło dobre,ale CRP wysokie 89 aż, ale dostałam antybiotyk i ma ten stan zapalny przejść, za tydzień znów zrobić badanie
a jak tam Twoje zdrówko i małej? dobrze już?

reklama
anetka- tak jak pisalam, z infekcja bedzie dobrze!! Ja tez mam mase bakterii w moczu, pewnie posiew bede musiala zrobic, mozliwe tez ze wyladuje z antybiotykiem. To bardzo czeste w ciazy!!Dzidzie sa juz duze nic im nie zagrozi. Grozna jest infekcja, ktorej sie nie leczy!!!

dziewczyny kogo mam spytac o EKG?? kazda kobieta powinna zrobic je w ciazy??

wczoraj po raz 3 w przeciagu 2 tygodni dostalam kolatania serca i to w pozycji siedzacej!! :/ mozliwe, ze to prze leki tarczycowe. Mozliwe ze za bardzo mi je podwyzszono!

miluszka ja też miałam kołatania i gin kazał skontrolować u kardiologa, który z kolei zalecił: ekg, holtera echo serca-wyszło,że mam skłonność do arytmii-niegroźna podobno, mam skontrolować po ciąży serducho:-) mi też, zwłąszcza na początku ciąży zdarzało się kołatanie poważne w pozycji leżacej i pełnym relaksie, stąd te badania:) podobno to częste w ciąży ze wzgl na obciążenie serducha większe:-)

Ja jestem zla i bardzo niezadowolona z mojej wizyty. Czuje sie olana i generalnie wszystkie moje problemy zbagatelizowane :/

po pierwsze: moje dzisiejsze cisnienie 95 na 60, polozna sie spytala czy dobrze sie czuje. Moj lekarz nawet o tym nie wspomnial!

po drugie: mowie do lekarza, ze 3 razy mialam kolatanie serca, on mowi ze to norma i ze mam sie polozyc wtedy na lewym boku, na co ja mu mowie, ze dostalam ich wlasnie lezac na lewym boku. To mi powiedzial, ze mam sie bardziej na lewym polozyc...
nie dal skierowania na EKG ani do kardiologa! :/ - powiedzial, ze po ciazy trzeba serce zbadac.

po trzecie: mowie mu, ze te wyniki nieciekawe:
hematokryt - 11,7 norma: 12,0-16,0
hemoglobina - 34,8 norma: 37,0-47,0
mowi mi, ze to drobna niedokrwistosc i ze nie mam sie czym martwic. Nic mi nie przepisal, nic nie zlecil, a nastepna wizyta dopiero 24 maja!!

po czwarte:
mowie mu o wynikach moczu, licznych bakteriach i uplawach bialo-zoltych:
mocz:
bakterie: 1019 norma: 0-130
bakterie (w polu widz.)183, norma: 0-24
on mi na to, ze pewnie probka byla skazona i nawet nie dal mi skierowania na posiew!!

Czuje sie olana troszku! :( pozno juz by zmienic doktora prowadzacego. Wydaje mi sie, ze moglo to sie stac poniewaz powiedzialam mu zapytana, ze nie bede rodzic w medicoverze, gdzie uczeszczam na wizyty (niestety nie stac mnie na porod za 12 tysiecy ::()
a moze dzis mam po prostu fatalny nastroj....

Miluszka no wiec spróbuje cie jakos uspokoić:

Jesli chodzi o hematokryt i hemoglobine to wyniki niewiele odbiegaja ci od normy, a w ciazy to sprawa normalna ze masz nizszy poziom , takze tym sie nie martw, a jesli chcesz jakos podniesc to sobie naturalnymi sposobami to wsuwaj wiecej brokułów, jabłek, jajecznice.
Wcinaj kapuste i czarne porzeczki(soki, mrozonki, dżemy) bo maja duzo witaminy ce co pomaga przyswajac zelazo.

Co do bakterii - ja mam sporo w moczu a w posiewie wyszlo mi ze jest jałowy- sprzeczność jakaś dziwna, wiec lekarz zalecil sprawdzenie czy nie mam piasku w nerkach.
Zrób jeszcze badanie ogolne moczu, ale z rana wysikaj wszystko do jednego pojemniczka poczekaj pol godzinki, odlej to czyste z wierzchu a do badania daj te syfki co opadna. Pij duzo kefirów i jedz jogurty, bakterie i inne syfki to w ciazy czesta sprawa.

I sie nie martw bo to bardziej wplywa na twoje dziecie, niz ta lekka niedokrwistosc, czy bakterie :-)

Miluszka jak będziesz miała kołatanie następnym razem, to jedź do najbliższego szpitala-muszą Ci zrobić EKG. Ale na pewno wszystko jest w porządku:-)

supcio - dziekuje! Widisz wlasnie takich rzeczy i wyjasnien wymagalbym od lekarza prowadzacego!! :( Mam troche chyba zwalony ogolnie nastroj, bo prawie placze jak pisze, byc moze wuiec przesadzilam z niezadowoleniem.... Czasem mam wrazenie, ze my lepiej bysmy na tym forum nasze ciaze poprowadzily. W razie czego zlecily stos badan i tyle... ale przeciez lepiej dmuchac na zimne... Jeszcze raz dziekuje!

Z mala i szyjka wszystko ok, serce jak dzwon jej bije.

reklama
miluszka Supcio pięknej porady udzieliła-fachura:-D u mnie z hemtokrytem i hemoglobiną podobnie-szału nie ma, chociaż zażywam żelazo, podobnie jeśli chodzi o upławy-mój gin mówi, że w ciąży to normalne i można faszerować lekami, ale będą pewnie nawracać, dopiero ostatnio dał mi antybiotyk, bo wypatrzył zapalenie zanim wspomniałam, że upławy stały sie bardziej uciązliwe, więc wie co robi, ale mój też nie jest z tych przewrażliwionych- na początku myślałam, że powinien się bardziej trząść nade mną, ale z moimi skłonnościami do pesymizmu wrodzonego (nie jestem hipochondryczą i nie wmawiam sobie, ale tak już mam zwłaszcza w ciąży-swoje zdrowie często bagatelizowałam-lekarze i badania-nie nie nie, a po co?, ale w ciąży już nie chodzi tylko o mnie, więc sie badam grzecznie:-) doceniam podejście gina-gdyby on wyolbrzymiał moje obawy, zwariowałabym. Może Twój gorszy nastrój spotkał się dziś z gorszym dniem gina i stąd takie odczucia-głowa do góry i nie martw się, a nasępnym razem drąż temat i tyle, albo idz na jedną wizytę do innego gina:-)
acha odnośnie kołatania już pisałam wcześniej, ale z tego co pamiętam masz pakiet w medicoverze-umów się do kardiologa i poproś o badania-echo serca, ekg i najwazniejsze-holter, masz prawdopodobnie za free, a dzięki temu się uspokoisz

Ostatnia edycja:
Do góry