reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Urlopy, świadczenia

Hej

Lucyann nie mialam pojecia jak to wyglada w przypadku rozowodu. Musze sie dowiedziec wiecej w tym temacie, bo kurcze ja rozwod dostalam w styczniu no i nie ma tych 300 dni, czy mozna to zalatwic jeszcze przed urodzeniem dziecka?? i w ogole gdzie z tym isc?? ehhh ale to popie***one.

Maliinka najlepszym wyjsciem żeby ominęła Cię sprawa zaprzeczenia ojcostwa będzie ślub z twoim obecnym mężczyzną, Rozwód dostałaś w styczniu a w ciążę zaszłaś w lutym .Tak sobie policzyłam i od lutego do pażdziernika ( nie brałam pod uwage ani jednego dnia stycznia i listopada) wyszło mi że minęło 275 dni. 300 dni musi minąć od dnia rozwodu do dnia porodu więc spokojnie policz sobie ile ci wychodzi a jak nie to rozmawiaj ze swoim partnerem i dzwon kochana do Urzędu Stanu Cywilnego i o wszystko wypytaj. Na ślub cywilny trzeba czekac minimium 33 dni ( o ile dobrze pamiętam) więc jeszcze się wyrobisz :) No chyba że masz czas i siłę na to żeby przejsc ta sprawę w sądzie. Mało przyjemne , mówie ci - jeśli jeszcze twój były zalazł ci za skórę i nie masz ochoty na niego patrzec to ... bllleee. Możesz juz złożyc podanie do sądu o zaprzeczenie ojcostwa bo UWAGA masz na to tylko poł roku od urodzenia dziecka,póżniej trzeba włączyc w sprawę prokurature i wogóle, wiec lepiej sie zająć tym wcześniej. W akcie urodzenia dziecka ( w wypadku gdy sprawa sie nie rozwiąże przed porodem) wpisują jako ojca twojego byłego i jak w akcie małżeństwa ustaliliście ze dzieci będą nosiły nazwisko ojca to właśnie takie nazwisko dziecku dają!!!!! gdybym wiedziała że mogę uniknąć tego wszystkiego to przed porodem wziełabym slub z moim obecnym M i nie musielibysmy tego wszystkiego przechodzić ..... najgorsze jest to że nie mogłam pogodzic się z tym ze moja córka nosi nazwisko mojego byłego....... dobrze ci radze załatw to szybko jak sie da . W razie pytań wal jak w dym ,co będę pamiętała to napisze . Pozdrawiam i trzymam kciuki za szybkie i pomyslne rozwiązanie sytuacji!!

reklama
Dzieki Ci bardzo Icedalw ogole kochane dziewczyny jestescie. w ogole pojecia nie mialam, ze to tak wyglada:baffled: dla mnie to chore. Przeliczylam wszystko do tych 300dni braknie mi jakies 20:-(.
Dobrze chociaz ze dowiedzialam sie o tym teraz, bo chyba bym zawalu dostala, a co dopiero moj "G" jakby jego corka nazwisko mojego bylego dostala:szok:.

Jeszcze raz dziekuje bardzo. Czekam az "G" wroci z pracy i bedziemy rozmawiac.
Buziaki :*

Oj Malinka to coś czuję że następną Panną Młodą będziesz :tak:!
Pozdrawiam i trzymam kciuki żeby wszystko się udałao bezstresowo przeprowadzić.

aneta23 jakże nudno byłoby bez tych problemów :-p dzieki Bogu odciełam sie od przeszłości, pozałatwiałam wszystkie sprawy i mam to co było i tych co byli głęboko w D.... teraz jestem przeszczęśliwa i tak juz ma być :-D Mam nadzieję że wszystkim ktorzy mają ciężkie zycie za sobą uda sie odciąć od tego tak jak mnie.
maliinka_ev nie ma sprawy, mam nadzieje że wszystko rozwiąże sie przed pojawieniem się maleństwa. Gdybyś potrzebowała wzoru pism do Sądu Rodzinnego czy wogóle jakiejs podpowiedzi to pisz. Postarajcie sie zrobic tak żeby było Wam jak najlepiej :-) Trzymam kciuki !

ICEDAL - super ze udalo Ci sie wszystko poukladac i zaczac "nowe zycie".....Ja niestety poki co nie moge sie odciac (tak to jest jak polskie sądy maja na wszystko czas...juz prawie 3,5 roku :wściekła/y:)....i pewnie nigdy nie bede mogla sie odciac tak do konca.....Ale to pewnie jeszcze nie raz Wam ponarzekam - jak juz bedziemy miec wlasciwe miejsce do takich celow :-p

Malinka można krócej czekać na termin ślubu. znalazłam coś takiego:
W szczególnych przypadkach kierownik USC może przychylić się do skrócenia miesięcznego terminu oczekiwania w drodze decyzji administracyjnej. Do szczególnych przypadków możemy zaliczyć: ciążę, wyjazd służbowy jednej ze stron, zakup wspólnego mieszkania itp. Za złożenie podania o skrócenie ustawowego terminu oczekiwania na ślub nakładana jest opłata w wysokości 5 zł, decyzja kierownika USC będzie kosztować 30 zł, a za każdy załącznik do podania (np. zaświadczenie lekarskie o ciąży) należy zapłacić 50 gr.

Ja przyspieszałam termin ślubu. Musialam napisac podanie z prosba do kierownika urzedu stanu cywilnego, jako zalacznik dodac zaswiadczenie od lekarza, ze jestem w ciazy i ksero karty ciazy no i zaplacic w urzedzie w sumie 135zloty.

- zasiłek rodzinny i dodatek z tytułu urodzenia dziecka
Jeżeli wasz dochód miesiączny rodziny nie przekroczył 504 zł na osobę to możesz się starać o zasiłek rodzinny 48 zł i dodatek za urodzenie dziecka 1000zł . Dochód bierzesz za 2007 rok. U mnie jest dodatkowo jeszcze 500 zł z urzędu miasta (taka mobilizacja do rodzenia dzieci:biggrin2:).
Dokumenty: wniosek o zasiłek, zaświadczenie o dochodach dla ciebie i małżonka z Urzędu Skarbowego za 2007 rok i ksero dowodów osobistych i odpis aktu urodzenia dziecka.

A co jesli sie ucze (nie mam dochodów) i nie jestem mężatka?

Ostatnia edycja:
reklama
ja niestety nie zdazylam wziasc slubu przed urodzeniem dziecka ale wam moze sie udac bo niestety tak jest jak pisze Icedal ze masz tylko pol roku na zalatwienie zaprzeczenia ojcostwa ja mialam taki numer ze mialam oswiadczenie woli potwierdzone notarialnie przez bylego meza wystawione on siedzi zagranica a i tak sedzina wydufala z dupy ze on ma sie stwic na wyznaczony przez nia termin i ja zadne takie nie interesuja bo ja moglam celowo go wprowadzic w blad a jak nie chce to 1400 zl za badnai DNA wiec biegania i nerwow dzieki gbora nieludzkim z sadu rodzinnego mialam duzo a jeszce dla mnie wieksza niedozecznosc ze przeciez byl ojciec biologiczny moj partner ktory chcial uznac dziecko ...... bzdura a jeszce ten nieszcesny akt urodzenia jak raz chlapna to juz zostaje w papierach i trzeba potem ciezko sie tlumaczyc dziecku.... :baffled::baffled::no::no::no: wiec jak mozecie to szybciutko do USC i chcemy fotki.....

Do góry