reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Urlopy, świadczenia

Dziewczyny a jak to jest z meldunkiem dziecka??

U mnie jest tak, ze po 1 nie jestesmy malzenstwem, po 2 mamy rozne meldunki stale. I czy mozemy zameldowac dziecko gdzie chcemy(my bysmy chcieli u ojca)?? czy sami melduja tam gdzie zameldowana jest matka??

reklama
MALINKO - my mielismy identyczna sytuacje jak urodzil sie Kuba :tak:
To jest tak, ze z automatu jest dziecko meldowane pod adresem stalego zameldowania matki - wtedy jak zalatwiacie akt urodzenia.
Ale z tego co pamietam jesli bedziecie chcieli zameldowac pod adresem ojca to jest to jak najbardziej mozliwe - Pani w USC napewno wszystko Wam wyjasni i pokieruje co i jak :tak:

Jeśli chodzi o urlop macierzyński, to na dzień dzisiejszy niestety bez zmian - 18 tygodni na pierwsze dziecko, 20 na kolejne. Szumnie zapowiadane w czasie wakacji wydłużenie o dwa tygodnie miało zostać przyklepane w sejmie we wrześniu, ale niestety :no: póki co ani widu, ani słychu. Całe szczęście urlop macierzyński, który "wejdzie" czasowo na 1. stycznia 2009 będzie automatycznie przedłużany niezależnie od terminu podpisania nowelizacji. A co za tym idzie i Listopadóweczki i , jak ja, Styczniówki nie będziemy mieć z tym problemu.

Pozdrawiam ciepło!

maliinka_ev ja mam identyczną sytuację i jak załatwialiśmy uznanie nienarodzonego dziecka przez Tatuśka to Pani w USC zapytała, gdzie chcemy meldowac dziecko.
Ja myślałam, że to z automatu meldowane jest tam gdzie ja, ale uświadomiła nas, że wystarczy aby Tatuś, jak będzie załatwiał akt urodzenia dziecka przyniósł również moje oświadczenie, że chce by moje dziecko było zameldowane w miejscu zameldowania Tatusia. Nawet nie muszę się fatygowac osobiście.

pozdrawiam
Clue

No to jak wy tak pieknie sie orientujecie to ja jade dalej ze swoimi pytaniami :-D

Nastepna kwestia to urlop wychowawczy i swiadczenie wychowawcze.
Z urlopem nie bedzie problemu ale co z tym swiadczeniem, czy bedzie mi sie nalezalo?, jak to jest z tym dochodem utraconym?, i jak to jest w przypadku konkubinatu??. Czy mozna uznac moj dochod za utracony i wtedy ta srednia na osobe(504zl)wyliczamy z dochodu konkubenta(dzielimy na 3) czy jak??
Kompletnie sie w tym nie orientuje :baffled:

No właśnie, jak to jest z tym dodatkiem wychowawczym:confused:. Podpinam się pod pytanie Malinki:-)

maliinka_ev - u mnie było tak : nie bylismy małżeństwem jak pojawiła się Jula ale mieszkaliśmy razem więc z Urzędu Skarbowego wzielismy zaświadczenie o dochodach za rok 2006 ( bo w 2007 byłam na wychowawczym) . Ja pracowałam na etacie a mój M miał swoją działalność więc w MOPSie Pani wytłumaczyła mi że odrzuca sie mniejszy dochód a bierze sie pod uwagę większy ( pomijając to że to ile M miał dochodu nie odzwierciedlało tego ile przynosił do domu ale to nie ważne) więc dostałam decyzje odmowną ... Jak będziesz miała zaświadczenia z US to sama będziesz mogła zobaczyc czy wogóle opłaca sie składać wniosek o ten zasiłek. Trzeba oczywiśce wypełnic jeszcze kupę papierów i odpowiedzieć na mnóstwo pytań ale to normalne w urzędach :-)

reklama
wiecie co do wychowawczego to wiem ze mozna zdazyc po urodzeniu dziecka zlozyc sprawe o alimenty od partnera i wstedy wystepujesz jako samotna matka i masz wiecej do odliczenia od podatku i swaiadczenia rodzinee i wychowawcze chyba ze dochod mialas tak duzy ze nie bedziesz sie lapac w zadne ramy... a co do meldunku to potwierdzam z marszu dziecko jest meldowane przy matce jesli ma byc inaczej oboje rodzice musza byc przy tym zeby potwierdzic wole i meldunek w usc bedzie tam gdzie podadza... co do becikowego to wiem po poprzednim razie ze jazdy robia kiedy jedno z rodzicow pracuje za granica , szkoda troche tego macierzynskiego ze nam nie wyduza a moze cos sie trafi??:cool2:

Do góry