reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

🌞 Upalny lipiec mamy, wakacje zaczynamy i dwie kreski wysikamy 🤰

I absolutnie moją wcześniejszą wypowiedzią nie chciałam Cię w żaden sposób urazić więc jeżeli tak się stało, a poczułaś, że moja wypowiedź była pasywno-agresywna to naprawdę przepraszam, bo absolutnie nie miałam tego na celu!
Głowa mi pęka przez zmieniającą się pogodę, ale to też absolutnie nie jest wytłumaczenie raczej powód słabszej koncentracji. Niemniej nie chciałam w żaden sposób być nie miła.
Sorry I Apologize GIF
Jest ok, nie poczułam się urażona. Niestety komunikacja przez internet ma te wadę, że brakuje całej tej mimiki, gestykulacji, tonu głosu i łatwo coś źle zrozumieć. 🙈

reklama
Hmm, ja właśnie z 5 tarczycowej mam tylko anty-TPO leciuteńko podwyższone. Ale mam też na uwadze, żeby zbadać białko S i białko C.
Warto obserwować w takim razie i zrobić USG tarczycy jeżeli go nie miałaś, szczególnie aby zbadać wielkości płatów. Obserwować czy nie idzie to w kierunku hashimoto. Czy nie tli się tam jakiś stan zapalny.

Kiry implantacyjne to te z końcówką DS bez dopisków.
Badanie kirów implantacyjnych u mężczyzn to podobno ostra pomyłka :D Badanie komórek macicznych u mężczyzn miałoby sens gdyby to oni mieli rodzić.
Warto zrobić USG tarczycy, bo ono może wykazać nieprawidłowości na długo przed objawami i zmianami w anty-tpo, anty-tg.
Ważne co wychodzi partnerowi, bo nasze kiry korelujemy z wynikami HLC mężczyzny. U nas mimo tego, że ja mam KIR AA a mąż HLC C1C1 z teorii powinno być OK to z wywiadu i braku kirów implantacyjnych dostałam accofi od pozytywnego testu ciążowego w dawce 1/2 ampułki co 72H. Także w przypadku KIR AA i mieszanego typu u mężczyzny myślę, że immunolog powinien zerknąć na badania doświadczonym okiem i przyglądnąć się indywidualnie przypadkowi.
Czyli z tego jak dobrze rozumiem ja nie mam żadnych wykrytych kirów implantacyjnych?
Czyli trzeba ogarnąć immunologa.
W środę mam wizytę u ginekologa pokaże mu te wyniki i zobaczymy czy się wypowie coś na ten temat

A tak z ciekawości - bo jest ta tabelka, z zestawieniem kirów AA/Bx z HLA - ale tam HLA to już HLA płodu, nie? O o te mi chodzi. Chciałam się upewnić, że dobrze to rozumiem. AA z dziecko C1C1 to jeden allel C1 od jednego rodzica a drugi C1 od drugiego?

Załączniki

• 20240708_175522.jpg
    20240708_175522.jpg
    72,7 KB · Wyświetleń: 48
HLA-C wyżej było moje. Tutaj dodaje męża u i on ma chyba C2C1.
Biorę metylowany kwas foliowy od 3m-cy i witaminę B12. Jeszcze jakieś inne witaminy można brać w tej formie…?
Homocysteinę będę badać niedługo, nigdy nie sprawdzałam.

Konsultację oczywiście na pewno umówię! Zastanawiam się czy też do hematologa nie warto się wybrać przez ten PAI1 🤔 Ginekologa będę miała z kliniki niepłodności i z tego, co wiem, ta doktor uznaje zalecenia immunologów i nie robi problemów z lekami w razie czego.
To może idź do Sydora jeżeli chcesz też konsultacji pod tym kontem? On pracował na oddziale nadkrzepliwość.

Czyli z tego jak dobrze rozumiem ja nie mam żadnych wykrytych kirów implantacyjnych?
Czyli trzeba ogarnąć immunologa.
W środę mam wizytę u ginekologa pokaże mu te wyniki i zobaczymy czy się wypowie coś na ten temat
No niestety, 0/5 w Twoim przypadku. Ale spokojnie na to jest rozwiązanie :) I myśle sobie, że mimo dyskomfortu jaki będzie powodował zastrzyk to znaleźliście bardzo ważną rzecz, która może stać wam na przeszkodzie do szczęścia :)

No niestety, 0/5 w Twoim przypadku. Ale spokojnie na to jest rozwiązanie :) I myśle sobie, że mimo dyskomfortu jaki będzie powodował zastrzyk to znaleźliście bardzo ważną rzecz, która może stać wam na przeszkodzie do szczęścia :)
❤️ dziękuję bardzo Ci za pomoc i poświęcony czas żeby nam tu to wszystko wyjaśnić ❤️
Czyli szansa z takimi wynikami genetycznymi na ciążę jest?
A ten zastrzyk to przepisze gin czy tylko immunolog?

reklama
A tak z ciekawości - bo jest ta tabelka, z zestawieniem kirów AA/Bx z HLA - ale tam HLA to już HLA płodu, nie? O o te mi chodzi. Chciałam się upewnić, że dobrze to rozumiem. AA z dziecko C1C1 to jeden allel C1 od jednego rodzica a drugi C1 od drugiego?
Też bym to tak zrozumiała. Ale skoro ja mam C2C2, a mąż mieszany, to nawet jak dziecko dostanie jedno C1 od ojca, to i tak przy genotypie KIR AA pokazuje ryzyko 😢
No nic, chwała naukowcom za opracowanie leków na takie „przypadłości”, które dają jakąś tam nadzieję na zdrową ciążę nawet przy takich genach.

Do góry