Samo PAI-1 (SERPINE) nie jest wskazaniem do heparyny niezależnie od wariantu, aby było wskazaniem musi wychodzić mutacja + przynajmniej 2 objawy kliniczne. PAI-1 nie jest absolutnie trombofilią. Aby mieć pełen obraz i medyczne wskazania do heparyny drobnocząsteczkowej należy wykonać badania w kierunku zespołu antyfosfolipidowego oraz białka c i s.
Mutacja w pai-1 jest wskazaniem do co najwyżej kwasu acetylosalicylowego.
I wiem, że dostane wiele komentarzy, że się nie zgadzają dziewczyny, ale powtarzam za immunologiem, genetykiem oraz moją ginekolog, którzy swoją wiedzą opierają o najnowsze badania z 2023 roku. Wpiszcie w Google Lancet 2023 Alife 2. Są już artykuły, które mówią, że powinno się zaprzestać rutynowemu przepisywaniu heparyny dla kobiet z poronieniami nawracającymi. A czynnika Pai-1 nie badać. I tak, wiem, że jest na forum i w życiu wiele kobiet, którym zestaw heparyna+acard pomógł i urodziły zdrowe dzieci po kilku poronieniach, ale pytanie czy sama aspiryna by nie wystarczyła. Z kolejnej znam przypadki w których zestaw acard+heparyna nie pomógł. A wielu z nas wychodzą problemy z kirami i ich brak i to jest dużo większy, realny problem.