reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

🌞 Upalny lipiec mamy, wakacje zaczynamy i dwie kreski wysikamy 🤰

KIRy do konsultacji z immunologiem. Prawdopodobnie dostaniesz Accofil i/lub encorton. MTHFR - bierzesz metylowane formy witamin, a SERPINE 1 to robiłabym jeszcze badania takie jak zespół antyfosfolipidowy, białko c i s i z wynikami do ogarniętego lekarza ginekologa lub immunologa :)
To jeszcze wrzucę tutaj te wyniki, żebyś zobaczyła czy dobrze je zrozumiałam 😇 uczyłam się po Waszych 😅

Załączniki

• IMG_2376.jpeg
    IMG_2376.jpeg
    85,1 KB · Wyświetleń: 39
  • IMG_2377.jpeg
    IMG_2377.jpeg
    74,1 KB · Wyświetleń: 38
  • IMG_2378.jpeg
    IMG_2378.jpeg
    58 KB · Wyświetleń: 38
reklama
Jak patrzę na Wasze wyniki, to stwierdzam, że mogłybyśmy być spokrewnione, bo mam takie podobne. 🙈😅
A wiesz @Mademoiselle_Nika, że mi nikt na moje SERPINE nie powiedział o zespole antyfosfolipidowym. 🤔😲
Samo PAI-1 (SERPINE) nie jest wskazaniem do heparyny niezależnie od wariantu, aby było wskazaniem musi wychodzić mutacja + przynajmniej 2 objawy kliniczne. PAI-1 nie jest absolutnie trombofilią. Aby mieć pełen obraz i medyczne wskazania do heparyny drobnocząsteczkowej należy wykonać badania w kierunku zespołu antyfosfolipidowego oraz białka c i s.
Mutacja w pai-1 jest wskazaniem do co najwyżej kwasu acetylosalicylowego.
I wiem, że dostane wiele komentarzy, że się nie zgadzają dziewczyny, ale powtarzam za immunologiem, genetykiem oraz moją ginekolog, którzy swoją wiedzą opierają o najnowsze badania z 2023 roku. Wpiszcie w Google Lancet 2023 Alife 2. Są już artykuły, które mówią, że powinno się zaprzestać rutynowemu przepisywaniu heparyny dla kobiet z poronieniami nawracającymi. A czynnika Pai-1 nie badać. I tak, wiem, że jest na forum i w życiu wiele kobiet, którym zestaw heparyna+acard pomógł i urodziły zdrowe dzieci po kilku poronieniach, ale pytanie czy sama aspiryna by nie wystarczyła. Z kolejnej znam przypadki w których zestaw acard+heparyna nie pomógł. A wielu z nas wychodzą problemy z kirami i ich brak i to jest dużo większy, realny problem.

Samo PAI-1 (SERPINE) nie jest wskazaniem do heparyny niezależnie od wariantu, aby było wskazaniem musi wychodzić mutacja + przynajmniej 2 objawy kliniczne. PAI-1 nie jest absolutnie trombofilią. Aby mieć pełen obraz i medyczne wskazania do heparyny drobnocząsteczkowej należy wykonać badania w kierunku zespołu antyfosfolipidowego oraz białka c i s.
I wiem, że dostane wiele komentarzy, że się nie zgadzają dziewczyny, ale powtarzam za immunologiem, genetykiem oraz moją ginekolog, którzy swoją wiedzą opierają o najnowsze badania z 2023 roku. Wpiszcie w Google Lancet 2023 Alife 2. Są już artykuły, które mówią, że powinno się zaprzestać rutynowemu przepisywaniu heparyny dla kobiet z poronieniami nawracającymi. A czynnika Pai-1 nie badać. I tak, wiem, że jest na forum i w życiu wiele kobiet, którym zestaw heparyna+acard pomógł i urodziły zdrowe dzieci po kilku poronieniach, ale pytanie czy sama aspiryna by nie wystarczyła. Z kolejnej znam przypadki w których zestaw acard+heparyna nie pomógł. A wielu z nas wychodzą problemy z kirami i ich brak i to jest dużo większy, realny problem.
Rany, dziewczyno, jaką Ty jesteś skarbnicą wiedzy! 😍

To jeszcze wrzucę tutaj te wyniki, żebyś zobaczyła czy dobrze je zrozumiałam 😇 uczyłam się po Waszych 😅
Jest tak jak napisałaś, KIR AA bez kirów implantacyjnych 0/5, mąż C2C2. Mutacje w MTHFR masz na 2 genach więc moim zadniem bezwzględne witaminy metylowane (badałaś kiedyś homocysteine?). Udajcie się do dobrego immunologa lepiej na konsultacje, bo ginekolog może i tak jej wymagać, chyba, że masz ogarniętego ginekologa, który poradzi sobie z prowadzeniem ciąży na accofilu. Przy tym leku trzeba badać morfologie co tydzień.

Umawiacie się dziewczyny do immunologa. :) ja też czatuje na termin z tymi wynikami, ale w Poznaniu immunologów jak na lekarstwo 🤦

Właśnie czekam aż odezwie się do mnie koordynatorka z Łodzi, która umawia wizyty online, bo chcę się zapisać do młodego Malinowskiego 🙄
Sprawdźcie czy Sydor przypadkiem nie przyjmuje online. Wspominał mi coś, że konsultuje pacjentki z zagranicy więc może konsultacja online by wchodziła w grę u niego. Czas oczekiwania około miesiąca-dwóch.

Nie mówiłam, żeby od razu heparyne czy że się z Tobą nie zgadzam. To było tylko luźne zauważenie, że w sumie nikt nie nakierował mnie, aby badac zespół antyfosfolipidowym (w celach diagnostycznych), mając jeszcze 2 inne oprócz PAI. 🤷 Ot taka luźna myśl, ale nie potrzebie oznaczyłam, jeśli poczułas się wywołana. Nie taki był mój cel :)

@Mademoiselle_Nika czyli jest nie zadobrze?
Czy ginekolog coś na to zaradzii wypisze coś na to czy typowo imunnolog?
Jeżeli masz tylko zbadane KIRy to immunolog może chcieć poszerzyć diagnostykę. Przede wszystkim będzie go interesowała 5 tarczycowa, w szczególności Anty TPO i USG tarczycy, ANA, zespół antyfosfolipidowy.
Jak ginekolog jest ogarnięty to powinien sobie poradzić.
U mnie złożoność przypadku sugerowała jednak zaczerpnięcie konsultacji u immunologa :)

reklama
Nie mówiłam, żeby od razu heparyne czy że się z Tobą nie zgadzam. To było tylko luźne zauważenie, że w sumie nikt nie nakierował mnie, aby badac zespół antyfosfolipidowym (w celach diagnostycznych), mając jeszcze 2 inne oprócz PAI. 🤷 Ot taka luźna myśl, ale nie potrzebie oznaczyłam, jeśli poczułas się wywołana. Nie taki był mój cel :)
Absolutnie się nie czuje wywołana :D Dziele się nowo zdobytą wiedza, ot takie poszerzenie odpowiedzi do Twojego wątku. A wrzuciłam, że pewnie wiele dziewczyn się nie zgodzi, bo wielokornie zestaw heapryna+acard dawał ciąże na forum, a zdarzało się, że medycznie nie wychodziło nic.
Aby mieć pełen obraz trombo należy rozszerzyć badania. Bo o wrodzonej możemy mówić tylko jeżeli mamy nieprawidłowości w Vleiden czy czynniku protrombinowym II. :) Dlatego przy Twoim PAI dla spokoju zrobiłabym ten zespół antyfosfolipidowy.

Do góry