reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

🌞 Upalny lipiec mamy, wakacje zaczynamy i dwie kreski wysikamy 🤰

reklama
Absolutnie się nie czuje wywołana :D Dziele się nowo zdobytą wiedza, ot takie poszerzenie odpowiedzi do Twojego wątku. A wrzuciłam, że pewnie wiele dziewczyn się nie zgodzi, bo wielokornie zestaw heapryna+acard dawał ciąże na forum, a zdarzało się, że medycznie nie wychodziło nic.
Aby mieć pełen obraz trombo należy rozszerzyć badania. Bo o wrodzonej możemy mówić tylko jeżeli mamy nieprawidłowości w Vleiden czy czynniku protrombinowym II. :) Dlatego przy Twoim PAI dla spokoju zrobiłabym ten zespół antyfosfolipidowy.
Jasne, ta wiedza z postów sie mega przydaje, sama nieraz w wyszukiwarce wpisywałam frazę i czytałam pasujące posty. ☺️ Dużo się z tego dowiedziałam.
Ja i tak czekam na wizytę u gina i próbuje umówić termin na immunologa na przyszły tygodzień, bo kirów też zero, stary C1C2, tylko miałam umawiać na wrzesień, no ale się pozmieniało.

Jest tak jak napisałaś, KIR AA bez kirów implantacyjnych 0/5, mąż C2C2. Mutacje w MTHFR masz na 2 genach więc moim zadniem bezwzględne witaminy metylowane (badałaś kiedyś homocysteine?). Udajcie się do dobrego immunologa lepiej na konsultacje, bo ginekolog może i tak jej wymagać, chyba, że masz ogarniętego ginekologa, który poradzi sobie z prowadzeniem ciąży na accofilu. Przy tym leku trzeba badać morfologie co tydzień.
HLA-C wyżej było moje. Tutaj dodaje męża u i on ma chyba C2C1.
Biorę metylowany kwas foliowy od 3m-cy i witaminę B12. Jeszcze jakieś inne witaminy można brać w tej formie…?
Homocysteinę będę badać niedługo, nigdy nie sprawdzałam.

Konsultację oczywiście na pewno umówię! Zastanawiam się czy też do hematologa nie warto się wybrać przez ten PAI1 🤔 Ginekologa będę miała z kliniki niepłodności i z tego, co wiem, ta doktor uznaje zalecenia immunologów i nie robi problemów z lekami w razie czego.

Załączniki

• IMG_2380.jpeg
    IMG_2380.jpeg
    313,6 KB · Wyświetleń: 28
  • IMG_2381.jpeg
    IMG_2381.jpeg
    316 KB · Wyświetleń: 29
Dziękuję droga kobito ❤️
5 tarczycową robiłam jakoś na początku roku. Resztę nie.
A czy możesz jeszcze napisać jakie to są kiry implantacyjne?
Wgl nie ogarniam czytanie tych wyników.
I jeszcze niedawno wstawiałam wyniki partnera to coś wspomniałaś że zależy co mi wyjdzie w wynikach i także nie wiem .
On też ma kir AA i hlac C1C2

Jeżeli masz tylko zbadane KIRy to immunolog może chcieć poszerzyć diagnostykę. Przede wszystkim będzie go interesowała 5 tarczycowa, w szczególności Anty TPO i USG tarczycy, ANA, zespół antyfosfolipidowy.
Jak ginekolog jest ogarnięty to powinien sobie poradzić.
U mnie złożoność przypadku sugerowała jednak zaczerpnięcie konsultacji u immunologa :)
Hmm, ja właśnie z 5 tarczycowej mam tylko anty-TPO leciuteńko podwyższone. Ale mam też na uwadze, żeby zbadać białko S i białko C.

Jasne, ta wiedza z postów sie mega przydaje, sama nieraz w wyszukiwarce wpisywałam frazę i czytałam pasujące posty. ☺️ Dużo się z tego dowiedziałam.
Ja i tak czekam na wizytę u gina i próbuje umówić termin na immunologa na przyszły tygodzień, bo kirów też zero, stary C1C2, tylko miałam umawiać na wrzesień, no ale się pozmieniało.
I absolutnie moją wcześniejszą wypowiedzią nie chciałam Cię w żaden sposób urazić więc jeżeli tak się stało, a poczułaś, że moja wypowiedź była pasywno-agresywna to naprawdę przepraszam, bo absolutnie nie miałam tego na celu!
Głowa mi pęka przez zmieniającą się pogodę, ale to też absolutnie nie jest wytłumaczenie raczej powód słabszej koncentracji. Niemniej nie chciałam w żaden sposób być nie miła.

Sorry I Apologize GIF

Ostatnia edycja:
Dziękuję droga kobito ❤️
I jeszcze niedawno wstawiałam wyniki partnera to coś wspomniałaś że zależy co mi wyjdzie w wynikach i także nie wiem .
I przepraszam że tak nudzę ale bez was bym tego nie ogarnęła ❤️

Dziękuję droga kobito ❤️
Właśnie! Mój ma tak samo i też się zastanawiam co oznacza genotyp KIR AA u faceta 🤔

reklama
Dziękuję droga kobito ❤️
Kiry implantacyjne to te z końcówką DS bez dopisków.
Badanie kirów implantacyjnych u mężczyzn to podobno ostra pomyłka :D Badanie komórek macicznych u mężczyzn miałoby sens gdyby to oni mieli rodzić.
Warto zrobić USG tarczycy, bo ono może wykazać nieprawidłowości na długo przed objawami i zmianami w anty-tpo, anty-tg.
Ważne co wychodzi partnerowi, bo nasze kiry korelujemy z wynikami HLC mężczyzny. U nas mimo tego, że ja mam KIR AA a mąż HLC C1C1 z teorii powinno być OK to z wywiadu i braku kirów implantacyjnych dostałam accofi od pozytywnego testu ciążowego w dawce 1/2 ampułki co 72H. Także w przypadku KIR AA i mieszanego typu u mężczyzny myślę, że immunolog powinien zerknąć na badania doświadczonym okiem i przyglądnąć się indywidualnie przypadkowi.

Do góry