reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

🌞 Upalny lipiec mamy, wakacje zaczynamy i dwie kreski wysikamy 🤰

Pewnie sposób przedstawienia wyników tam lekarzowi najbardziej odpowiada, ale w Warszawie jest mnóstwo miejsc, gdzie można wykonać nawet zaawansowaną immunologię.
No i kogo tu słuchać? 😂 Dlatego właśnie się pytałam czy te badania badaniom nierówne, co wyróżnia laboratorium w Łodzi, że teoretycznie tylko tam należałoby je zrobić?
Wśród tych badań mam wskazanie w kierunku m.in. zespołu antyfosfolipidowego (ze względu na mutacje w SERPINE1), które niby można też zrobić w Alabie czy Diagnostyce, ale właśnie podobno one nie są sobie równe i niektórzy immunolodzy mogliby ich nie uznać 🤷🏻‍♀️

reklama
Nie… ledwo we wtorek miałam tę wizytę i w sumie jeszcze nie podjęliśmy decyzji czy w to wchodzimy 🙄 Dwa, że można je zrobić tylko w klinice w Łodzi, która „ma monopol na badania w immunologii rozrodu” (cytując lekarza).

Teraz się po prostu zastanawiam czy jest sens bez tych dodatkowych badań podchodzić do IUI (na NFZ, więc zapłacę tylko za leki do stymulacji, więc niby dużo nie stracimy).
Ja pozwolę sobie wtrącić, że na fejsie jest grupa odnośnie leczenia immunologii akurat u innego lekarza (Paśnika, starając się z pomocą doktora P), ale często można się tam dużo dowidzieć o badaniach itd. Dziewczyny często robią w innych miastach, bywa taniej lub drożej i o ile się orientuję to głównie chodziło o reprezentację wyników 2 badań (IMK i coś jeszcze), które robione w APC w Łodzi mają spoko wygląd (choć lekarze umieją już odczytywać inne), a dużo innych badań robionych jest lokalnie w szpitalu, klinice, rckik i nie są to bynajmniej wyniki do kosza.
Naprawdę dużo można się tam dowiedzieć o immunologii.

Ja pozwolę sobie wtrącić, że na fejsie jest grupa odnośnie leczenia immunologii akurat u innego lekarza (Paśnika, starając się z pomocą doktora P), ale często można się tam dużo dowidzieć o badaniach itd. Dziewczyny często robią w innych miastach, bywa taniej lub drożej i o ile się orientuję to głównie chodziło o reprezentację wyników 2 badań (IMK i coś jeszcze), które robione w APC w Łodzi mają spoko wygląd (choć lekarze umieją już odczytywać inne), a dużo innych badań robionych jest lokalnie w szpitalu, klinice, rckik i nie są to bynajmniej wyniki do kosza.
Naprawdę dużo można się tam dowiedzieć o immunologii.
Dzięki! ☺️ To może namierzę tę grupę i tam dołączę. Nie wiem, czy APC w Łodzi to to samo, co Gynemed…? Bo ja niby tam mam robić.

Ty zdążyłaś robić jakieś dodatkowe badania? Chyba nie, nie? Bo ledwo przyszły Twoje wyniki, a się okazało że jesteś w ciąży - dobrze kojarzę? 😄

A mogłabyś podać jakie to miejsca? Ja też jestem świeża w temacie immuno 🫣
Na facebookowej grupie o poronieniach i niepłodności piszą, że najlepiej wybierać diagnostykę, bo mają najbardziej czytelne zakresy norm w immunologii, a przynajmniej ja tak zrozumiałam.
Jeśli w takich sieciowych laboratoriach czegoś nie badają, to pewnie w testdna wszystko jest. Oczywiście także w klinikach leczenia niepłodności, a ich w Warszawie jest sporo.

Z tego co się orientowałam to naprawdę różne laby w PL robią te badania, tylko często różnie reprezentują wyniki (wysyłają do innych miejsc).
Dzięki! ☺️ To może namierzę tę grupę i tam dołączę. Nie wiem, czy APC w Łodzi to to samo, co Gynemed…? Bo ja niby tam mam robić.

Ty zdążyłaś robić jakieś dodatkowe badania? Chyba nie, nie? Bo ledwo przyszły Twoje wyniki, a się okazało że jesteś w ciąży - dobrze kojarzę? 😄
Ja nie zdążyłam się umówić do immumologa (ja AA C1C1, stary C1C2 i 0/5 impl), a okazało się, że jestem w ciąży. Widnieje na liście oczekujących do dr Jarosz z Gda, ale myślę, że się nie doczekam. 🙈 Moj Gin obvzajał wyniki i mówił, że u nas nie jest tak źle i sam by mi accofilu nie dawał, tylko monitorował uważnie ciąże na razie.

Na facebookowej grupie o poronieniach i niepłodności piszą, że najlepiej wybierać diagnostykę, bo mają najbardziej czytelne zakresy norm w immunologii, a przynajmniej ja tak zrozumiałam.
Jeśli w takich sieciowych laboratoriach czegoś nie badają, to pewnie w testdna wszystko jest. Oczywiście także w klinikach leczenia niepłodności, a ich w Warszawie jest sporo.
Testdna niektóre badania (na pewno cross i allo) realizuje tylko w Katowicach (? No w każdym razie tam w aglomeracji Śląskiej) i tylko tam. Sprawdzałam :( ale już IMK robią w większości miast.

Z tego co się orientowałam to naprawdę różne laby w PL robią te badania, tylko często różnie reprezentują wyniki (wysyłają do innych miejsc).
Z tego, co pamiętam, to on powiedział coś w stylu, że „trzeba będzie się przejechać do Łodzi, żeby próbka tam nie musiała jechać”, co zrozumiałam tak, że jeśli bym zrobiła te badania (pobranie) gdzie indziej, to i tak trafi do Gynemed w Łodzi. I że najwyraźniej ten transport może mieć wpływ na wynik 🤷🏻‍♀️

reklama
Do góry