reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ulubiona pozycja ;-)

Czesc Wszystkim

Ja jestem w 8 miesiacu ciazy i dopiero teraz wraca mi ochota na seks, bo od samego poczatku ciazy nie mialam jej. Moj Maz byl zalamany, zreszta wcale Mu sie nie dziwie. Nagle trach... doslownie jakby sie cos urwalo w naszym zyciu i ja nie mam wogole ochoty na seks.Tym bardziej,że przed ciaza nasze zycie intymne bylo bardzo intensywne:).
Teraz kiedy wrocila mi ochota najbardziej lubie pozycje klasyczna i niekiedy na boku, ale tylko w tej pierwszej nie czuje zadnych dolegliwosci.
Mam takie pytanie moze ktoras z Was wiec cos o tym. Przeczytalam gdzies, że mniej wiecej od 8 miesiaca nie powinno sie uprawiac stosunkow pelnych (tzn. kiedy partner zostawaia w Tobie sperme)poniewaz sperma posiada jakies wlasciwosci ktore moga doprowadzic do przedwczesnego porodu. Spotkalyscie sie gdzies z czyms takim???

reklama
Wiem napewno, że współżycie nie jest wskazane w oststnich szściu ygodniach ciąży ze względu na możliwość pęknięcia pęcherza płodowego i rozwoju infekcji. Ze spermą do dróg rodnych mogą dostać się bakterie i jeśli juz to lepiej kochać się z prezerwatywą pod koniec ciąży a na 4-6 tyg. przed planowanym rozwiązaniem darować sobie normalne współżycie. A co do skurczów wywoływanych przez spermę to nie wiem.

Tak syszałyśmy o skurczach wywołanych obecnością spermy z pochwie. Czasami jest to wręcz pożądane. Sperma zawiera hormony - prostoglandyny i często ginowie w przypadku kiedy termin już mija a dziecko nie chce przyjść na świat zalecają intensywne i "mokre" współżycie. :) Te same hormony podawane już w mniej naturalny sposób służą do wywoływania porodu.

W Bialymstoku w szpitalach podaje sie na wywołanie porodu tylko i wyłacznie oksytocyne !!!!!

u mnie byl wywolywany porod oksytocyna

"Wytwarzany jest w jądrze przykomorowym i nadzwrokowym podwzgórza i poprzez układ wrotny przysadki przekazywany i magazynowany w tylnym płacie przysadki. Oksytocyna powoduje skurcze mięśni macicy, co ma znaczenie podczas akcji porodowej. Uczestniczy także w akcie płciowym i zapłodnieniu (powoduje skurcze macicy podczas orgazmu, które ułatwiają transport nasienia do jajowodów). Uwalniana jest po podrażnieniu mechanoreceptorów brodawek sutkowych np podczas ssania piersi, co ułatwia wydzielanie mleka oraz po podrażnieniu receptorów szyjki macicy i pochwy. Bezpośrednio po porodzie, oksytocyna powoduje obkurczanie macicy oraz położonych w ścianie macicy naczyń krwionośnych, tamując w ten sposób krwawienie po urodzeniu łożyska. W okresie połogu ma bezpośredni wpływ na zwijanie macicy, tak więc karmienie piersią przyspiesza ten proces."

"W skład spermy wchodzą takie związki jak: putrescyna, spermina, spermidyna, witamina C, prostaglandyny, witamina B12, fruktoza, cholesterol, mocznik, cynk, wapń, magnez.
ale ogolnie jej sklad zalezy od tego jakmezczyzna sie odzywia"

nasienie składa się z samych naturalnych związków wię nie trzeba się bać że w jakiś sposób może zaszkodzić.A może wiecie dziewczyny od czego zależy tej charakterystyczny zapach nasienia?

reklama
ada1 pisze:
od czego zależy tej charakterystyczny zapach nasienia?

Zapach spermy, tak jak zapach ciała, jest indywidualną sprawą każdego mężczyzny. W dużym stopniu zależy też od spożywanych posiłków. Intensywne wonie pokarmów są wydzielane przez skórę razem z potem, ale także przez spermę.

Do góry