reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

U lekarza

reklama
JA już też po wizycie. Rozwarcie jest, lekarz czuł już główkę, szyjka krótka. Szymuś przybrał konkretnie, bo wychodzi że waży już 3600, główka nadal największa, ale brzuszek i kość udowa tuż za nią. Serducho ok, łożysko i ilość wód też. To była ostatnia wizyta, jutro mam się stawić na ktg w szpitalu (30zł!), mój lekarz je obejrzy na miejscu i wyznaczy kolejny termin ktg. I tak do porodu. Wg gina mogę rodzić już teraz zaraz, a równie dobrze za tydzień. Przy takiej wadze to ja tym bardziej chcę już!!!

To i ja melduje po wizycie na która wyczekałam 3 godz w poczekalni i umierałam z głodu a mala szalała w najlepsze.

Mała główka w dole nadal

waga ok 3323 g.

porodu nic nie zapowiada :angry:

ktg w szpitalu od jutra z położną się umawiać co ile trzeba robic

25 lutego jakies badanie amio coś tam badanie ilości, czystości wód przez wziernik + usg ostatnie + ktg

mam infekcję i mam globulki do niedzieli a w poniedziałek wymaz GBS

morfologia spadła na łep na szyję hemoglobina 9,1 inne parametry czerwonych krwinek tez sporo poniżej normy lekarz nosem kręcił zapisał 2 op Tardyferon Fol

Az tak źle?

Mi położna dziś powiedziała, że jak szyjka pozwala na to cienka rurkę wkładają upuszczają troszku wód i sprawdzają kolor.Czasem takie badania sprawia,że potem akcja rusza a ja nie mam nic przeciwko he he

Nie jest to amiopunkcja tylko amnioskopia a wikipedia pisze tak
Amnioskopia to badanie polegające na ocenie wzrokowej dolnego bieguna pęcherza płodowego przy pomocy wziernika nazywanego amnioskopem. Wziernik wprowadzany jest przez pochwę do szyjki macicy. W amnioskopii można stwierdzić barwę i ilość płynu owodniowego i ocenić stan błon płodowych.
Barwa przejrzysta wód jest prawidłowa; stwierdzenie zielonych wód płodowych wskazuje na prawdopodobieństwo zagrożenia płodu zespołem aspiracji smółki; pomarańczowy płyn owodniowy sugeruje chorobę hemolityczną płodu; brunatny, na jego wewnątrzmaciczne obumarcie[SUP][1][/SUP].

U nas w szpitalu to standard wykonywany w terminie porodu, bynajmniej wiadomo czy malec nie jest zagrożony.

I takie cos znalazłam

Ryzyko powikłań podczas amnioskopii jest niewielkie:

• [FONT=&amp]przypadkowe przebicie pęcherza płodowego występuje w mniej niż 1% przypadków[/FONT]
  • [FONT=&amp]wywołanie czynności skurczowej w 3%[/FONT]
  • [FONT=&amp]wywołanie czynności skurczowej w terminie porodu lub po terminie porodu występuje w 25% (w tym przypadku jest to w zasadzie pożądany skutek, który trudno uznać za powikłanie)[/FONT]
  • [FONT=&amp]niewczesny odpływ płynu owodniowego zdarza się w 35% przypadków ciąż
    (w porównaniu z 25% przypadków, w których amnioskopii nie wykonywano)[/FONT]

Ja akurat mam 26 lutego te badanko wychodzi mi od OM równe 40 tyg a wedle obliczeń ginowych 3 dni przed terminem więc w razie co jak skurczy dostanę, wody odejdą to luzz bluzz mam mieć wsie badania koszulę, kapcie, szlafrok i w razie co zostanę mąż po torbę zawróci a jak nie to do domku.

Jak szyjka nie będzie gotowa to tylko ktg usg a amio za kilka dni o ile szyjka pozwoli.

U nas daja tylko oksy po terminie ew. jak szyjka gotowa to masaż i jak rozwarcie 4 cm to pęcherz przebijają nie dają zastrzyków zamiast oksy :(

Połozna super, jak będzie miała dyżury mam ja odwiedzać od tego 26 co kilka dni to mnie będzie badać i robić ktg

Ostatnia edycja:
ANIA też to czytałam. mnie to przeraża. wkładanie jakiejs sady...eh... dziewczyny mi mówiły, ze to nieprzyjemne i jednak bolesne jest. no ale cóż. jak trzeba to trzeba. też nie mam nic przeciwko, zeby akcja się po tym ruszyła:)
super, ze położna fajna babka Ci się trafiła:)

Jestem po wizycie- mam się jutro stawić na patologie Mały waży tylko 2800 i przez 3 tyg przybrał tylko 200g. Nosz kuźwa czemu tak mało:wściekła/y:Prawdopodobnie na dniach będą wywoływać poród.

reklama
Do góry