Az tak źle?
Mi położna dziś powiedziała, że jak szyjka pozwala na to cienka rurkę wkładają upuszczają troszku wód i sprawdzają kolor.Czasem takie badania sprawia,że potem akcja rusza a ja nie mam nic przeciwko he he
Nie jest to amiopunkcja tylko amnioskopia a wikipedia pisze tak
Amnioskopia to badanie polegające na ocenie wzrokowej dolnego bieguna pęcherza płodowego przy pomocy wziernika nazywanego amnioskopem. Wziernik wprowadzany jest przez
pochwę do
szyjki macicy. W amnioskopii można stwierdzić barwę i ilość
płynu owodniowego i ocenić stan
błon płodowych.
Barwa przejrzysta wód jest prawidłowa; stwierdzenie zielonych wód płodowych wskazuje na prawdopodobieństwo zagrożenia płodu
zespołem aspiracji smółki; pomarańczowy płyn owodniowy sugeruje
chorobę hemolityczną płodu; brunatny, na jego
wewnątrzmaciczne obumarcie[SUP]
[1][/SUP].
U nas w szpitalu to standard wykonywany w terminie porodu, bynajmniej wiadomo czy malec nie jest zagrożony.
I takie cos znalazłam
Ryzyko powikłań podczas amnioskopii jest niewielkie:
- [FONT=&]przypadkowe przebicie pęcherza płodowego występuje w mniej niż 1% przypadków[/FONT]
- [FONT=&]wywołanie czynności skurczowej w 3%[/FONT]
- [FONT=&]wywołanie czynności skurczowej w terminie porodu lub po terminie porodu występuje w 25% (w tym przypadku jest to w zasadzie pożądany skutek, który trudno uznać za powikłanie)[/FONT]
- [FONT=&]niewczesny odpływ płynu owodniowego zdarza się w 35% przypadków ciąż
(w porównaniu z 25% przypadków, w których amnioskopii nie wykonywano)[/FONT]
Ja akurat mam 26 lutego te badanko wychodzi mi od OM równe 40 tyg a wedle obliczeń ginowych 3 dni przed terminem więc w razie co jak skurczy dostanę, wody odejdą to luzz bluzz mam mieć wsie badania koszulę, kapcie, szlafrok i w razie co zostanę mąż po torbę zawróci a jak nie to do domku.
Jak szyjka nie będzie gotowa to tylko ktg usg a amio za kilka dni o ile szyjka pozwoli.
U nas daja tylko oksy po terminie ew. jak szyjka gotowa to masaż i jak rozwarcie 4 cm to pęcherz przebijają nie dają zastrzyków zamiast oksy
Połozna super, jak będzie miała dyżury mam ja odwiedzać od tego 26 co kilka dni to mnie będzie badać i robić ktg