reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

U lekarza

reklama
JA już też po wizycie. Rozwarcie jest, lekarz czuł już główkę, szyjka krótka. Szymuś przybrał konkretnie, bo wychodzi że waży już 3600, główka nadal największa, ale brzuszek i kość udowa tuż za nią. Serducho ok, łożysko i ilość wód też. To była ostatnia wizyta, jutro mam się stawić na ktg w szpitalu (30zł!), mój lekarz je obejrzy na miejscu i wyznaczy kolejny termin ktg. I tak do porodu. Wg gina mogę rodzić już teraz zaraz, a równie dobrze za tydzień. Przy takiej wadze to ja tym bardziej chcę już!!!

To i ja melduje po wizycie na która wyczekałam 3 godz w poczekalni i umierałam z głodu a mala szalała w najlepsze.

Mała główka w dole nadal

waga ok 3323 g.

porodu nic nie zapowiada :angry:

ktg w szpitalu od jutra z położną się umawiać co ile trzeba robic

25 lutego jakies badanie amio coś tam badanie ilości, czystości wód przez wziernik + usg ostatnie + ktg

mam infekcję i mam globulki do niedzieli a w poniedziałek wymaz GBS

morfologia spadła na łep na szyję hemoglobina 9,1 inne parametry czerwonych krwinek tez sporo poniżej normy lekarz nosem kręcił zapisał 2 op Tardyferon Fol

Az tak źle?

Mi położna dziś powiedziała, że jak szyjka pozwala na to cienka rurkę wkładają upuszczają troszku wód i sprawdzają kolor.Czasem takie badania sprawia,że potem akcja rusza a ja nie mam nic przeciwko he he

Nie jest to amiopunkcja tylko amnioskopia a wikipedia pisze tak
Amnioskopia to badanie polegające na ocenie wzrokowej dolnego bieguna pęcherza płodowego przy pomocy wziernika nazywanego amnioskopem. Wziernik wprowadzany jest przez pochwę do szyjki macicy. W amnioskopii można stwierdzić barwę i ilość płynu owodniowego i ocenić stan błon płodowych.
Barwa przejrzysta wód jest prawidłowa; stwierdzenie zielonych wód płodowych wskazuje na prawdopodobieństwo zagrożenia płodu zespołem aspiracji smółki; pomarańczowy płyn owodniowy sugeruje chorobę hemolityczną płodu; brunatny, na jego wewnątrzmaciczne obumarcie[SUP][1][/SUP].

U nas w szpitalu to standard wykonywany w terminie porodu, bynajmniej wiadomo czy malec nie jest zagrożony.

I takie cos znalazłam

Ryzyko powikłań podczas amnioskopii jest niewielkie:

• [FONT=&amp]przypadkowe przebicie pęcherza płodowego występuje w mniej niż 1% przypadków[/FONT]
  • [FONT=&amp]wywołanie czynności skurczowej w 3%[/FONT]
  • [FONT=&amp]wywołanie czynności skurczowej w terminie porodu lub po terminie porodu występuje w 25% (w tym przypadku jest to w zasadzie pożądany skutek, który trudno uznać za powikłanie)[/FONT]
  • [FONT=&amp]niewczesny odpływ płynu owodniowego zdarza się w 35% przypadków ciąż
    (w porównaniu z 25% przypadków, w których amnioskopii nie wykonywano)[/FONT]

Ja akurat mam 26 lutego te badanko wychodzi mi od OM równe 40 tyg a wedle obliczeń ginowych 3 dni przed terminem więc w razie co jak skurczy dostanę, wody odejdą to luzz bluzz mam mieć wsie badania koszulę, kapcie, szlafrok i w razie co zostanę mąż po torbę zawróci a jak nie to do domku.

Jak szyjka nie będzie gotowa to tylko ktg usg a amio za kilka dni o ile szyjka pozwoli.

U nas daja tylko oksy po terminie ew. jak szyjka gotowa to masaż i jak rozwarcie 4 cm to pęcherz przebijają nie dają zastrzyków zamiast oksy :(

Połozna super, jak będzie miała dyżury mam ja odwiedzać od tego 26 co kilka dni to mnie będzie badać i robić ktg

Ostatnia edycja:
ANIA też to czytałam. mnie to przeraża. wkładanie jakiejs sady...eh... dziewczyny mi mówiły, ze to nieprzyjemne i jednak bolesne jest. no ale cóż. jak trzeba to trzeba. też nie mam nic przeciwko, zeby akcja się po tym ruszyła:)
super, ze położna fajna babka Ci się trafiła:)

Jestem po wizycie- mam się jutro stawić na patologie Mały waży tylko 2800 i przez 3 tyg przybrał tylko 200g. Nosz kuźwa czemu tak mało:wściekła/y:Prawdopodobnie na dniach będą wywoływać poród.

reklama
Do góry