reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

U lekarza

Dziś byłam na wizycie u ginekologa:-) Dwa tygodnie temu byłam u innego na NFZ i wtedy jeszcze nie było nic widać na monitorze. Stwierdziłam, że wybiorę się prywatnie:-D Widziałam bijące serduszko, cudowny widok:happy: Wg usg data porodu to 18 luty 2013, a wg daty ostatniej @ 14 luty 2013. :-) Mam już pierwsze zdjęcie maleństwa, w wolnej chwili wrzucę je w odpowiednim wątku.:-D

reklama
Nutka Gratuluję :))))
Zanetka
dla Ciebie też gratki:) to sobie dziewczyny zaserwowały bardzo miły wieczór - wspomnienia z usg bezcenne:-)

właśnie porównywałam swoją listę badań - też się uzbiera :-( sama toksoplazmoza i hiv to 100 złotych plus pozostałe drobne badania

patik Mi ginekolog powiedział żeby iść do rodzinnego lekarza i te badania, które się da to powinien mi przepisać na skierowanie do laboratorium na NFZ. Spróbuję zobaczymy co z tego wyjdzie:-)

ja byłam u rodzinnego w poprzedniej ciąży i nie chciał mi na nic dać skierowania:wściekła/y:
tym razem, jako że niedawno rodziłam muszę zrobić tylko podstawowe badania i grupę krwi a reszty mam przynieść poprzednie wyniki:-)

patik Mi ginekolog powiedział żeby iść do rodzinnego lekarza i te badania, które się da to powinien mi przepisać na skierowanie do laboratorium na NFZ. Spróbuję zobaczymy co z tego wyjdzie:-)

w takim razie spróbuje i ja:-) akurat w środe będę w przychodni bo idę z Zosia na szczepienie to spytam

dziewczyny a czemu nie korzystacie z badań refundowanych przez NFZ ??
Całkiem możliwe, jak już dziewczyny piszą, że lekarz rodzinny wypisze skierowanie, a jak nie to dla badań można chodzić do gina "przychodniowego".
Nie wszystkie badania są za darmo, ale te podstawowe tak. Szkoda kasy, lepiej wsadzajcie ją do skarbonki i kupcie coś później dla dziecka - a ono będzie miało duże potrzeby :-D:-D:-D. Nie zamierzam wydać nic ponad to co nie płaci NFZ.
Po doświadczeniach w pierwszej ciąży, będę musiała wydać 200zł na usg w pierwszym a później w drugim trymestrze. I to wszystko - mam nadzieje, że nie będzie nic nie planowane. A no i wizyty u lekarza :).

Dziewczyny, załamałyście mnie kosztami badań, tez wybieram się w tym tygodniu (tylko na hiv nie kazał robić). Moja lekarka ogólna już długo jest na chorobowym, więc nie mam co uderzać do byle którego lekarza, wiem jacy są "życiowi". Ja mam zrobić tak: badanie ogólne moczu, glekemia, hbs, morfologia, przeciwciała anty d, różyczka ig g i m, toxoplazmoza ig g i m, usr.. Grupę krwi już mam. Mówicie, że to z 300 wyjdzie?:szok: Ale jaja.. Straszne koszty wychodzą, też chodzę do gina prywatnie, chodziłam kiedyś do przychodni i to był koszmar, kolejki po 3 godziny i wredna ginka..Mój obecny gin nieźle kasuje, ale mam go 3 bloki od domku, pracuje w mym szpitalu oraz ma najlepsze opinie w mieście. Zresztą to pierwsza ciąża:)

Te podstawowe badania nie są aż takie drogie. Drogie są te na przeciwciała (cytomegalia, toxoplazmoza, różyczka) :baffled: Ja na szczęście mam zrobić tylko te pierwsze, a te na przeciwciała i grupa krwi moze być z poprzedniej ciąży.

patik dobrze się składa bo ja w środę też idę do przychodni, i mam nadzieję, że się uda. :-)
Ja na podstawowe badania miałam skierowanie od ginekologa na NFZ, to wszystko było za darmo. Teraz dostałam od prywatnego gina skierowanie na toxoplazmoze igg, różyczkę, antygen HBS i muszę powtórzyć badanie na poziom glukozy w surowicy krwi, bo wcześniej był wysoki. :szok:

reklama
dziewczyny a propos badań - sprawdzcie czy Wasz lekarz ma podpisana umowe zlaboratorium albo z kótrym ma i wtedy badania są refundowane nawet jak chodzicie prywatnie (z wyjatkeim takso, hiv i rozyczki) - te trzy ostatnie u mnie kosztują po 25 zł.

Do góry