reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

U lekarza

dziewczyny ja do lekarza ide 11.11 troche sie martwie bo na pierwszej wizycie pobral mi krew i to bylo wszystko teraz na przedostatniej mu mowie czy bedziemy mocz oddawac a on a pani nie oddawala???to trzeba na kazdej wizycie to swietnie panie doktorze jak pan i to dopiero powiedzial bylam zla na niego ale na ostatniej mu dalam i wszystko ok z tej krwi co mi robil to przyszly wyniki ze wszystko oki to znaczy tokso idt napiszcie mi co jeszcze trzeba zrobic bo moze musze mu przypomniec:wściekła/y: napewno powiem mu o glukozie o czym jeszcze kobitki??

reklama
lady też pamiętam z pierwszej ciąży że robiłam tylko badania po wypiciu glukozy, ale teraz kazała mi najpierw oznaczyć na czczo

Natalia u mnie od początku ciąży co miesiąc badałam morfologie i mocz. Prócz tego glukozę, przeciwciała toxoplasmosy (teraz powtórzone), badanie w kierunku HIV, przeciwciał różyczki, grupę krwi i przeciwciała anty Rh, z tego co pamiętam to chyba wszystko... no i teraz ta krzywa cukrowa. Więc popytaj lekarza o to wszystko bo to w ramach NFZ jest więc Ci się należy z urzędu.

dzieki bardzo tylko ze ja mieszkam za granica i chodze prywatnie do polskiego ginekologa napewno go teraz o wszystko wypytam jeszcze raz dziekuje:)

ja mam co miesiąc robić, ale to ze względu na moją chora tarczycę, lekarz mi powiedział, że normalnie to bym nie musiała tak często, bo wyniki mam cały czas bardzo dobre:)

Morfologię i mocz mam robioną co 6 tygodni. A teraz przed wizytą muszę dodatkowo zrobić test doustnego obciązenia glukozą.Wszystko do lekarza zalezy. Narazie wszystkie wyniki sa okey, witaminki nie potrzebne :)

ja od sierpnia mam na każdą wizytę robić, co miesiąc.
Wczoraj jak robiłam glukozę i morfologię w naszej firmowej przychodni czekał facet totalnie spanikowany. Musiał mieć pobrana krew i wszystkich w kolejce przepuszczał. Chodził ponad godzinę z wodą po korytarzu i nie chciał wejść. W końcu wszedł i chyba z dwadzieścia minut w środku siedział. W pewnym momencie pielęgniarka poszła po lekarza głównego naszego, on też siedział przez chwilę w gabinecie, póxniej wyszli. Facet roztrzęsiony, blady jak sciana. Okazało się, że nie dał sobie pobrać krwi, lekarz zaordynował doustnie jakiś otumaniacz i dopiero jak zacznie działać miał znów wejść. Jak ja weszłam na drugie pobranie, to pielęgniarka mówiła, że on już tu od dłuższego czasu przychodzi pobrać tę krew i nie daje rady. Na moje oko niestety ciężka fobia. No niestety, ale takie rzeczy trzeba leczyć, bo taki lęk przed kłuciem i w ogóle zabiegami medycznymi może czasem bardzo dużo zdrowia kosztować.

reklama
Ja krew i mocz miałam do tej pory badane 3 razy, na samym początku, czyli jakoś w drugiej połowie czerwca, potem przełom lipca. sierpnia i teraz pod koniec września, kolejne będę robić w grudniu, oprócz tego dwa razy toxo, wszystkie te tarczycowe hormony - musze powtarzać FT4, różyczka, HIV i pare jakiś innych dziwnych rzeczy ale to robiłam raz i wszystko było ok - nawet do końca nie wiem co to było:/ teraz czeka mnie ta glukoza...

Do góry