Foka_szara
Fanka BB :)
Przecież wiadomo, że to był skrót myślowy...Wiek nie ma wpływu na pappe - żadnego.
Wiek ma wpływ na przyjęty sposób analizowania wyników pappa - w połączeniu z wiekiem i markerami z USG.
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Przecież wiadomo, że to był skrót myślowy...Wiek nie ma wpływu na pappe - żadnego.
Wiek ma wpływ na przyjęty sposób analizowania wyników pappa - w połączeniu z wiekiem i markerami z USG.
Dlatego pisze, że chodzi o sposób analizowania wyników a nie samą pappę. To właśnie napisałam wyżejChodzi o wynik finalny - tu wiek ma jednak znaczenie .
To samo dokładnie mam na myśliDlatego pisze, że chodzi o sposób analizowania wyników a nie samą pappę. To właśnie napisałam wyżej
No niestety. W Stanach wiem od znajomej, że zleca się z automatu testy nipt ( nie wiem tylko czy mają dofinansowania).Wniosek z tej całej rozmowy jest jednak przykry że w tym kraju z papieru wolimy zamiast opłacić pacjentkom z grupy podwyższonego ryzyka nifty robić im pappe plis USG i kierować je na amniopunkcje (bo to się lepiej opłaca)
A może dlatego że część z nich zrezygnuje z poszerzania diagnostyki bo i tak obecnie nie mogą podjąć decyzji o ewentualnej terminacji.
no tak ale to jednak nie dotyczy wszystkich.No niestety. W Stanach wiem od znajomej, że zleca się z automatu testy nipt ( nie wiem tylko czy mają dofinansowania).
Prawda jest taka, że to wszystko uderza w najbiedniejszych. Bogatszy i opłaci testy i w razie złego wyniku wszystko zorganizuje.
Za granicą terminacji każdego dnia obecnie dokonuje kilkadziesiąt polek ( oglądałam reportaż na ten temat ostatnio).
W idealnej sytuacji refundowane byłyby usg, NIPT i pappaWniosek z tej całej rozmowy jest jednak przykry że w tym kraju z papieru wolimy zamiast opłacić pacjentkom z grupy podwyższonego ryzyka nifty robić im pappe plis USG i kierować je na amniopunkcje (bo to się lepiej opłaca)
A może dlatego że część z nich zrezygnuje z poszerzania diagnostyki bo i tak obecnie nie mogą podjąć decyzji o ewentualnej terminacji.
A w jakich krajach jest refundowane NIPT? Z ciekawości pytam, może wiecieW idealnej sytuacji refundowane byłyby usg, NIPT i pappa
W Hiszpanii ale tylko jeśli ryzyko wyjdzie powyżej 1:250A w jakich krajach jest refundowane NIPT? Z ciekawości pytam, może wiecie
Mogę się mylić ale chyba w Holandii jeśli się ma wskazania do refundacji. Albo to było któreś z tej grupy badańA w jakich krajach jest refundowane NIPT? Z ciekawości pytam, może wiecie