Lady Loka
Fanka BB :)
Ona to tak napisała, że w sumie ciężko stwierdzić cokolwiek. Ja w pierwszym rzucie myślałam, że juz jest po amnio...Dziewczyna nie napisala ze wynik to 1:21 tylko chodzi jej o T:21 czyli trisomie.
Najlepiej czekac na wynik amnio bo historie sa rozne, i te szczesliwie zakonczone i te ktore niestety wynik nifty sie nie mylił. Zycze duzo cierpliwosci i nadzieji, ta umiera ostatnia. Powodzenia
Zobacz w walidacji badania jaki jest odsetek wyników fałszywie pozytywnych.
Teraz robiłam inny NIPT gdzie ten odsetek w grupie badawczej wyniósł 1/500 - tak może być przy znikającym bliźniaku, mozaice itp.
Prawdopodobieństwo że nifty nie potwierdzi się w amnio istnieje ale statystycznie jest na to mała, mniejsza niż 1% szansa (wg badań).
Nie. Bo możesz mieć wynik nipt 1:53837478. Więc dalej statystyka tylko dokładniejsza niż pappa. Nipt nie stwierdza na 100%, że jakaś choroba jest albo jej nie ma, pewność dają tylko badania inwazyjne. Możesz mieć wyższe ryzyko, niższe ryzyko, a i tak pewność da amniopunkcja.Dziewczyny, nie wprowadzajcie w błąd. Pomijajac że to chodzi o t21 a nie 1:21 to wyników nifty NIE czyta się jako statystyki. Wiele NIPTów na wynikach zreszta informuje że mimo zapisów 1:20 itp kazdy wynik powyżej 1% traktuje się jako duże ryzyko. Zapisy zależne są od ilości dna, liczby powtórzeń dodatkowych chromosomów w badaniu itp ale NIE czyta się tego jako statystyki.