reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Badania prenatalne-wynik PAPP-a

Niedługo przy 1:10000 też będą zalecać nipt 🤣🤣🤣 chodzi tylko o kasę.

Ja przy wynikach autorki nie robiłabym żadnego testu nipt, szczególnie, że USG wyszło super.
A ryzyko jest niższe niż dla ogółu społeczeństwa. 🤷🏻‍♀️

Natomiast, jeśli dla kogoś koszt testu typu nipt jest nieznaczący, to nieważne, jakie wychodzi ryzyko z pappy, warto sobie zrobić i tyle. 🤷🏻‍♀️ Tylko ja osobiście nie wzięłabym nifty, już wolałabym sanco (z tego co pamiętam, nifty nie wykrywa triploidii, ponadto sanco na pewno wykrywa mozaikowatość , a nifty nie).
Z tymi testami nipt to też różnie bywa. Przy wyższym ryzyku z pappy często od razu kierują na amnio, bo nipt to dalej statystyka i nie daje odpowiedzi. Nie wiem czy tutaj ten wynik się kwalifikuje, musi to ocenić lekarz razem z innymi parametrami. Ja znam jeden przypadek, gdzie jeden test nipt wykazał mikrodelecję a inny w odstępie kilku dni już jej nie wykazał, chociaż tutaj też jest margines błędu i różne czułości testu, no ale to nadal statystyka a nie diagnoza 🤷🏼‍♀️ Nawet wysokie ryzyko trisomii w nipt nie oznacza, że dziecko urodzi się chore. Z tego co pamiętam te testy badają DNA płodu pochodzące z łożyska i pewne nieprawidłowości mogą występować tylko w łożysku, a w samej krwi płodu już nie. Wtedy i tak trzeba zrobić amnio 🤷🏼‍♀️

reklama
Tak wyszło mi niskie TSH gdzie nigdy nie miałam z tym problemu, ciśnienie mierzone przed każdą wizytą u ginekologa i na razie dobre…
Dziękuję Ci bardzo za wiadomość zawsze to trochę optymizmu ♥️

Z tymi testami nipt to też różnie bywa. Przy wyższym ryzyku z pappy często od razu kierują na amnio, bo nipt to dalej statystyka i nie daje odpowiedzi. Nie wiem czy tutaj ten wynik się kwalifikuje, musi to ocenić lekarz razem z innymi parametrami. Ja znam jeden przypadek, gdzie jeden test nipt wykazał mikrodelecję a inny w odstępie kilku dni już jej nie wykazał, chociaż tutaj też jest margines błędu i różne czułości testu, no ale to nadal statystyka a nie diagnoza 🤷🏼‍♀️ Nawet wysokie ryzyko trisomii w nipt nie oznacza, że dziecko urodzi się chore. Z tego co pamiętam te testy badają DNA płodu pochodzące z łożyska i pewne nieprawidłowości mogą występować tylko w łożysku, a w samej krwi płodu już nie. Wtedy i tak trzeba zrobić amnio 🤷🏼‍♀️
Rozumiem, dziękuję za objaśnienie bo totalnie jestem zielona w tym temacie a coś już będę wiedzieć 🙂

testy nipt to nie statystyka... odsyłam:

testy nipt to nie statystyka... odsyłam:
A ja polecam przeczytać cały tekst a nie nagłówek, bo w treści nie ma stwierdzenia, że testy NIPT nie są statystykami, to tylko chwytliwy nagłówek i odwołanie do czułości testu 99%, co nie zmienia faktu, że to nadal jest statystyka, ponieważ testy nie diagnozują a określają stopień ryzyka. To nadal badanie przesiewowe.

A ja polecam przeczytać cały tekst a nie nagłówek, bo w treści nie ma stwierdzenia, że testy NIPT nie są statystykami, to tylko chwytliwy nagłówek i odwołanie do czułości testu 99%, co nie zmienia faktu, że to nadal jest statystyka, ponieważ testy nie diagnozują a określają stopień ryzyka. To nadal badanie przesiewowe.
Tak, przeczytałam całość

reklama
Ja naprawdę zaczynam być przerażona tym co dzieje się w służbie zdrowia… ja wiem że dla kogoś to może wydawać się głupie ale to moja pierwsza ciąża nikt nie objaśnił mi wyników i skąd moje obawy…
Ale oczywiście też mam gdzieś z tyłu głowy że chodzi o kasę… tylko szkoda że jednym wyniki wychodzą dobre a u drugich zasiewają strach…
Nie, nie chodzi o kasę.
nikt Cię w tym momencie nie zachęca do wydania tych 2500zł na nipt.

A objaśnienie wynikow będziesz miała później. Dlatego warto zrobić najpiera pappę i na USG mieć wyniki, wtedy objaśnienie jest na miejscu i nie trzeba czekać.

w tym momencie i tak nie zrobisz NIC, kilka dni Cię nie zbawi, więc poczekaj spokojnie, omów wyniki z lekarzem i wtedy sama podejmiesz decyzję czy chcesz robić coś więcej czy nie.

Dla mnie osobiścke test nipt był o tyle ważny, że badał całe DNA na obecność róznych aberracji chromosomowych, a nie tylko te 3 "najpopularniejsze". Ja zrobiłabym (i w ciąży robiłam) go tak czy inaczej, niezależnke od wyników pappy.

Do góry