reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Termin porodu inny z USG niż z OM

Mama2021_

Zaciekawiona BB
Wczoraj byłam na wizycie u lekarza i mój termin porodu na USG zmienił się na 19.09., a termin z ostatniej miesiączki to 28.09 nie wiem teraz którym terminem się sugerować czy lekarz dodaje te 2 tyg dodatkowo i tak wychodzi? OM zaczęła się 21.12.2020 roku. ;) Czy wy też tak miałyście taka różnice między USG a OM?

reklama
Wczoraj byłam na wizycie u lekarza i mój termin porodu na USG zmienił się na 19.09., a termin z ostatniej miesiączki to 28.09 nie wiem teraz którym terminem się sugerować czy lekarz dodaje te 2 tyg dodatkowo i tak wychodzi? OM zaczęła się 21.12.2020 roku. ;) Czy wy też tak miałyście taka różnice między USG a OM?
Ważniejsze z usg a nie z om. Ta różnica 2tyg to norma, wynika z długości cyklu i momentu zagnieżdżenia dzidziusia.

Po 1 trymestrze nie koryguje się już wyznaczonego terminu porodu. Lekarz może po usg zapisać szacowany termin na podstawie pomiarów płodu, ale nie jest to termin wiążący, bo dzieci mają skoki rozwojowe i rosną nieliniowo, więc może na usg akurat trafił się skok wzrostowy. Także pierwszym wyznacznikiem jest termin OM, a że nie wiesz kiedy dokładnie była owulacja i zapłodnienie to termin zazwyczaj koryguje się po USG w pierwszym trymestrze (bo wielkość płodu wtedy odpowiada dość dokładnie wiekowi) - najlepiej weź 1 usg prenatalne robione ok. 11-14 tc i wtedy porównaj daty porodu.

Ważniejsze z usg a nie z om. Ta różnica 2tyg to norma, wynika z długości cyklu i momentu zagnieżdżenia dzidziusia.
Owszem, ale tylko do końca pierwszego trymestru. Później dzieci rosną różnie i już się terminu o pomiary nie koryguje. A autorka jest już w zaawansowanej ciąży. Więc jeżeli do ok 13 tyg ciąży lekarz nie skorygował terminu porodu, to powinna się kierować terminem z om

Po 1 trymestrze nie koryguje się już wyznaczonego terminu porodu. Lekarz może po usg zapisać szacowany termin na podstawie pomiarów płodu, ale nie jest to termin wiążący, bo dzieci mają skoki rozwojowe i rosną nieliniowo, więc może na usg akurat trafił się skok wzrostowy. Także pierwszym wyznacznikiem jest termin OM, a że nie wiesz kiedy dokładnie była owulacja i zapłodnienie to termin zazwyczaj koryguje się po USG w pierwszym trymestrze (bo wielkość płodu wtedy odpowiada dość dokładnie wiekowi) - najlepiej weź 1 usg prenatalne robione ok. 11-14 tc i wtedy porównaj daty porodu.
Pierwsze USG miałam robione 17.02 i wychodziło, że jest to 7/8 tydzień i lekarz określił termin porodu na 28.09 :)

Owszem, ale tylko do końca pierwszego trymestru. Później dzieci rosną różnie i już się terminu o pomiary nie koryguje. A autorka jest już w zaawansowanej ciąży. Więc jeżeli do ok 13 tyg ciąży lekarz nie skorygował terminu porodu, to powinna się kierować terminem z om
Wczoraj byłam u ginekologa i na USG wyszło właśnie, że 19.09 jest termin porodu :) a od początku ciąży cały czas był utrzymany termin 28.09 :)

Wczoraj byłam u ginekologa i na USG wyszło właśnie, że 19.09 jest termin porodu :) a od początku ciąży cały czas był utrzymany termin 28.09 :)
Bo dzieci już w tym "wieku" przybierają różne. Jestem aktualnie w trzeciej ciąży. W każdej w trzecimi trymestrze termin porodu był inny przy każdej wizycie, a finalnie rodziłam w okolicach terminu z om, który na wczesnym etapie ciąży nie był korygowany. No. Tydzień temu miałam wizytę, to był 30 TC, a wg pomiarów wielkość dziecka na 32 tydzień. Ale nie oznacza to, że termin porodu mi się zmienił, tylko, że dziecko jest większe. Co do następnej wizyty ulegnie zmianie.

No i jest jeszcze kwestia, że termin porodu terminem. Ale poród dwa tygodnie przed terminem i dwa tygodnie po terminie uznawany jest za poród w terminie, bo odchylenie dwa tygodnie w jedną lub w drugą stronę są normalne.

Jeżeli ginekolog w pierwszych tygodniach ciąży nie skorygował terminu z om to to jest Twój termin porodu. Bo po 14 tygodniu dzieci rozwijają się indywidualnie i skokowo.

Ja urodzilam dzień przed terminem z usg I trymestru. Różnica między Om a terminem z usg to był tydzień. Później termin. Usg się zmienial ale to normalne dzieci różnie rosną plus różny lekarz, sprzęt itp

reklama
W ogóle tym terminem się nie sugeruj. Owszem możesz urodzić wcześniej, bo przecież się to zdarza:), tak samo jak możesz urodzić w październiku. Ale termin porodu planowany się nie zmienia.

Do góry