No rozumiem, cały czas od samego początku był termin 28.09 więc tym się sugeruje i mam na uwadze to że mogę urodzić albo wcześniej lub nawet później w październikuW ogóle tym terminem się nie sugeruj. Owszem możesz urodzić wcześniej, bo przecież się to zdarza, tak samo jak możesz urodzić w październiku. Ale termin porodu planowany się nie zmienia.
reklama
Tego się trzymam w karcie ciąży mam wpisany oczywiście 28.09Na pierwszym usg lekarz powiedział mi, że będzie to 24.09 i tak wpisał w kartę ciąży. Potem inny lekarz z usg podał 18.09, jeszcze inny 14.09, śmiałam się, że zaraz na sierpień przeskoczę Ale w szpitalu ginekolog powiedział mi, że najbardziej prawdopodobny uznaje się zawsze ten pierwszy termin i jego należy się trzymać.
Nie skorygował, na początku na każdej wizycie do tej wczorajszej termin był taki sam praktycznie, coś tam się w kwietniu zmieniło na wizycie 14.04 że wyszło na 26.09 ale to nieduża różnica od 28.09Bo dzieci już w tym "wieku" przybierają różne. Jestem aktualnie w trzeciej ciąży. W każdej w trzecimi trymestrze termin porodu był inny przy każdej wizycie, a finalnie rodziłam w okolicach terminu z om, który na wczesnym etapie ciąży nie był korygowany. No. Tydzień temu miałam wizytę, to był 30 TC, a wg pomiarów wielkość dziecka na 32 tydzień. Ale nie oznacza to, że termin porodu mi się zmienił, tylko, że dziecko jest większe. Co do następnej wizyty ulegnie zmianie.
No i jest jeszcze kwestia, że termin porodu terminem. Ale poród dwa tygodnie przed terminem i dwa tygodnie po terminie uznawany jest za poród w terminie, bo odchylenie dwa tygodnie w jedną lub w drugą stronę są normalne.
Jeżeli ginekolog w pierwszych tygodniach ciąży nie skorygował terminu z om to to jest Twój termin porodu. Bo po 14 tygodniu dzieci rozwijają się indywidualnie i skokowo.
frez.ja1987
Fanka BB :)
Więc masz termin na 28.09Nie skorygował, na początku na każdej wizycie do tej wczorajszej termin był taki sam praktycznie, coś tam się w kwietniu zmieniło na wizycie 14.04 że wyszło na 26.09 ale to nieduża różnica od 28.09
Tym się sugeruje ale biorę pod uwagę również to, że poród może zacząć się wcześniej lub późniejWięc masz termin na 28.09
A dlaczego nie robiłaś jak można wiedzieć? To w sumie najważniejsze z badań usgNie robiłam właśnie
krolcia
Jeśli @ były regularne to należy trzymać się wyliczeń porodu z Om. Rozbieżność wynika z wielkości dziecka. Jedne rosną szybciej inne wolniej. Jedna kobieta urodzi 2500 gramowego człowieczka a inna 4500 gramowego. Stąd też te różnice. Maszyna ma wklepane pewne uśrednione normy i na ich podstawie stwierdza w jakim "wieku" jest dziecko.
Dla przykładu mój młodszy syn w 36 tc był oznaczony na 39tc. Był duży i stąd ten wynik.
Dla przykładu mój młodszy syn w 36 tc był oznaczony na 39tc. Był duży i stąd ten wynik.
Celia89
Mój dzieć jest starszy o tydzień, ale jakoś ginowi wyleciało z głowy skorygowanie terminu dlatego liczę moją ciążę z Om.
Niestety nie udało się bo poleciałam w tym czasie do Anglii, ogólnie miałam rodzić tam, ale wszystko czas zweryfikowałA dlaczego nie robiłaś jak można wiedzieć? To w sumie najważniejsze z badań usg
reklama
Ja miałam tak w ostatniej ciąży. Lekarz wciąż twierdził, że mlody będzie duży, że na bank mam cukrzycę i kiedy pod koniec ciąży skończyła się moja cierpliwość do niego i poszłam do innej lekarki to okazało się, że przy dużej różnicy terminu, która się utrzymuje biorą pod uwagę termin z usg. Przez to zupełnie inaczej przyjmują na wywoływanie w szpitalu. Przykładowo ja miałam termin 20.05 a teoretycznie tego dnia zgłosiłam się jako „przenoszona” o tydzień.