reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Termin porodu inny z USG niż z OM

Ja miałam tak w ostatniej ciąży. Lekarz wciąż twierdził, że mlody będzie duży, że na bank mam cukrzycę i kiedy pod koniec ciąży skończyła się moja cierpliwość do niego i poszłam do innej lekarki to okazało się, że przy dużej różnicy terminu, która się utrzymuje biorą pod uwagę termin z usg. Przez to zupełnie inaczej przyjmują na wywoływanie w szpitalu. Przykładowo ja miałam termin 20.05 a teoretycznie tego dnia zgłosiłam się jako „przenoszona” o tydzień.
Ja jestem dość szczupła osobą to moja pierwsza ciąża, brzuszek mam malutki a na tej ostatniej wizycie mała ważyła 1,200 niecałe :) Lekarz mierzył kość udową i główkę i termin zmienił się właśnie wtedy z 28.09 na 19.09, dlatego zaczęłam się zastanawiać i nie wiedziałam za bardzo którym terminem się sugerować teraz :)

reklama
Ja jestem dość szczupła osobą to moja pierwsza ciąża, brzuszek mam malutki a na tej ostatniej wizycie mała ważyła 1,200 niecałe :) Lekarz mierzył kość udową i główkę i termin zmienił się właśnie wtedy z 28.09 na 19.09, dlatego zaczęłam się zastanawiać i nie wiedziałam za bardzo którym terminem się sugerować teraz :)
Jeżeli różnica jest duża, powtarzalna - to tym z usg.

Wczoraj byłam na wizycie u lekarza i mój termin porodu na USG zmienił się na 19.09., a termin z ostatniej miesiączki to 28.09 nie wiem teraz którym terminem się sugerować czy lekarz dodaje te 2 tyg dodatkowo i tak wychodzi? OM zaczęła się 21.12.2020 roku. ;) Czy wy też tak miałyście taka różnice między USG a OM?
Termin usg i om różniły się co wizytę o około tydzień, test ciążowy wyszedł tydzień przed okresem (przy regularnych cyklach) w dniu miesiączki mialam mocna bete, lekarz uparcie trzymał się terminu om, córeczka urodzila się w 37+0 wpisane ma 36+6 i jest zaliczana jako wczesniak z wagą urodzeniowa 3190 i 55 cm 😅 do tego przy wyjściu ze szpitala wazyla więcej niż się urodzila
Tak więc lekarz swoje, ja swoje a córka postanowiła wyjść i tak kiedy jej się podobało :)

Jeżeli różnica jest duża, powtarzalna - to tym z usg.
Bzdura, pod koniec każde dziecko rośnie różnie. Przykładowo, dziecko mojej siostry ważyło 2300 w 32 TC i termin porodu wg USG miała o miesiąc wcześniej. Ostatecznie córa urodziła się tak jak wg terminu om, była po prostu bardzo duża.

Ja miałam różne te okresy i urodziłam dokładnie w terminie USG prenatalnego I trymestru :) z doświadczenia wiem, że te sprzęty mogą się dużo pomylić, zwlaszcza gdy pomiarów dokonuje się na różnych urządzeniach i przez różnych lekarzy. Długo przed terminem ( to chyba były tygodnie) , lekarz wskazal , że dzieć już wazy około 3,5 kg . A córka urodziła się w 40 tygodniu z wagą 3470 g . Także tydzień różnicy powiem Ci, że nawet nie ma żadnego istotnego znaczenia, a wagę też należy brać z rezerwą. W ostateczności dzidzia decyduje kiedy jest gotowa na zobaczenie mamy, a nie terminy . Życzę powodzenia.

Do góry