reklama
amlet
kwiatuszek majowy
- Dołączył(a)
- 28 Kwiecień 2005
- Postów
- 3 060
I ja się dołączę do przepisów na szybkie co nieco.
Podam przepis na dobrą zupkę Chilli. Świetnie nadaję się na chłodne wieczory jesienno-zimowe.
0,5 kg mielonego m(może być mniej)
puszka fasoli czerwonej
puszka kukurydzy
kostka rosołowa
przecier pomidorowy (słoiczek)
sól, pieprz cayne, chilli
czosnek, cebulka
na patelnie czosnek, cebulka, zioła, chwlilę przesmażyć, dodać mięsko. Po usmażeniu przełożyć do wyższego garnka. Dodać wody, gotować i dodać kostkę. Na tej samej patelni już bez tłuszczu, przesmażyć przecier. przełożyć do garnka.Puszkę kukurydzy odlać wrzucić do garnka, fasolkę częściowo odlać i też do garnka( na dnie tej puszki zostaje osad z fasoli, należy to też wlać). Można na koniec zrobić zasmażkę (ale niekoniecznie).Kto woli bardziej na ostro można zaszaleć z ziołami do woli.Wlaż do małych miseczek i można posypać startym serem. Świetnie smakuje z zapiekaną długą bułką z ziołami. Naprawdę szybkie danie!Smacznego!!
Podam przepis na dobrą zupkę Chilli. Świetnie nadaję się na chłodne wieczory jesienno-zimowe.
0,5 kg mielonego m(może być mniej)
puszka fasoli czerwonej
puszka kukurydzy
kostka rosołowa
przecier pomidorowy (słoiczek)
sól, pieprz cayne, chilli
czosnek, cebulka
na patelnie czosnek, cebulka, zioła, chwlilę przesmażyć, dodać mięsko. Po usmażeniu przełożyć do wyższego garnka. Dodać wody, gotować i dodać kostkę. Na tej samej patelni już bez tłuszczu, przesmażyć przecier. przełożyć do garnka.Puszkę kukurydzy odlać wrzucić do garnka, fasolkę częściowo odlać i też do garnka( na dnie tej puszki zostaje osad z fasoli, należy to też wlać). Można na koniec zrobić zasmażkę (ale niekoniecznie).Kto woli bardziej na ostro można zaszaleć z ziołami do woli.Wlaż do małych miseczek i można posypać startym serem. Świetnie smakuje z zapiekaną długą bułką z ziołami. Naprawdę szybkie danie!Smacznego!!
Jejku,to miał być wątek o szybkich obiadach,a wy tu jakieś cuda wypisujecie,aż zgłodniałam.
Ja idę na łatwiznę,aż mi wstyd.Byłam dziś w realu i kupiłam masę różnych mrożonek (warzywa),w ciemno bo się spieszyliśmy.I na jakiś czas mam obiady z głowy:
-mrożonka+woda+kostka rosołówa+śmietana=zupa
-mrozonka+mięsko+ryż(podsmażamy)=chińszczyzna
-mrozonka+mięsko mielone+makaron=spagetti
-mrożonka(włoszczyzna)+ryba=ryba po grecku
-mrozonka+coś tam z lodówki,albo ziemniaki+ser żółty=zapiekanka
-mrożonka +mięsko +kasza=kasza z sosem
-mrożonka owocowa+ryż=zapiekany ryż
i tak można w nieskończoność,zależnie od składu mrożonki i dodatków.I czasu bo albo w garze,abo na patelni,albo w piekarniku i co dzień będzie co innego.
Ach strasznie się cieszę,bo pierwszy raz w życiu mam zamrażarkę,nie poumieramy z głodu.
Ja idę na łatwiznę,aż mi wstyd.Byłam dziś w realu i kupiłam masę różnych mrożonek (warzywa),w ciemno bo się spieszyliśmy.I na jakiś czas mam obiady z głowy:
-mrożonka+woda+kostka rosołówa+śmietana=zupa
-mrozonka+mięsko+ryż(podsmażamy)=chińszczyzna
-mrozonka+mięsko mielone+makaron=spagetti
-mrożonka(włoszczyzna)+ryba=ryba po grecku
-mrozonka+coś tam z lodówki,albo ziemniaki+ser żółty=zapiekanka
-mrożonka +mięsko +kasza=kasza z sosem
-mrożonka owocowa+ryż=zapiekany ryż
i tak można w nieskończoność,zależnie od składu mrożonki i dodatków.I czasu bo albo w garze,abo na patelni,albo w piekarniku i co dzień będzie co innego.
Ach strasznie się cieszę,bo pierwszy raz w życiu mam zamrażarkę,nie poumieramy z głodu.
puszka czerwonej fasolki,
puszka pomidorow,
2 srednie cebule ,
kostka rosolowa,
filet z indyka lub kurczaka ok 30 dkg (zastepczo jakakolwiek kielbasa),
olej ,
przyprawy.
cebule pokroic w kostke , przyrumienic dorzucic pokrojone w kostke mieso, podsmarzyc, wrzucic do gara razem z fasolka i pomidorami dorzucic kostke rosolowa , zagotowac, przyprawic.
Potrzeba na to ok 20 minut.
puszka pomidorow,
2 srednie cebule ,
kostka rosolowa,
filet z indyka lub kurczaka ok 30 dkg (zastepczo jakakolwiek kielbasa),
olej ,
przyprawy.
cebule pokroic w kostke , przyrumienic dorzucic pokrojone w kostke mieso, podsmarzyc, wrzucic do gara razem z fasolka i pomidorami dorzucic kostke rosolowa , zagotowac, przyprawic.
Potrzeba na to ok 20 minut.
dziewczynki ja znam jeszcze jeden przepis powiem wam że zajmuje mi 30 min. a mojemu facetowi to smakuje jak nie wiem : podsmażam cebulke jak sie zeszkli dorzucam ok. 250 g. mięsa mielonego(rozdrabniam) i smaże, jak mięsko sie podsmaży wrzucam dwie puszki fasoli czeronej i zagotowuje wsypuje fix chilli con carne lub przyprawa do chilli con carne zagotuje i gotowe podaje z ryżem makaronem lub z chlebkiem pyszotka tylko uwaga: OSTRE!!
-2 piersi z kurczaka
-ok. 30 dag pieczrek
-1 czerwona papryka
-cebula
-jajko
-maka ziemniaczana
-przyprawy
-olej
Wszystko kroimy w kostke i wrzucamy do miski. Cebulke lekko przed tym podsmazyc. dodajemy przyprawy, jajko i z dwie łyzki maki( ja tam sypie na oko). Wszystko mieszamy i smazymy na rozgrzanym oleju, w ten sam sposob co placki ziemniaczane. Proponuje smazyc mniejsze porcje, bo łatwiej je odwracac
Smacznego
-ok. 30 dag pieczrek
-1 czerwona papryka
-cebula
-jajko
-maka ziemniaczana
-przyprawy
-olej
Wszystko kroimy w kostke i wrzucamy do miski. Cebulke lekko przed tym podsmazyc. dodajemy przyprawy, jajko i z dwie łyzki maki( ja tam sypie na oko). Wszystko mieszamy i smazymy na rozgrzanym oleju, w ten sam sposob co placki ziemniaczane. Proponuje smazyc mniejsze porcje, bo łatwiej je odwracac
Smacznego
reklama
Można też kupić np. w sklepie internetowym dania gotowe
http://tnij.com/pEIxJ
http://tnij.com/pEIxJ
Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 25
- Wyświetleń
- 3 tys
- Odpowiedzi
- 33
- Wyświetleń
- 8 tys
- Odpowiedzi
- 46
- Wyświetleń
- 25 tys
- Odpowiedzi
- 5
- Wyświetleń
- 4 tys
Podziel się: