avocado2
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 9 Listopad 2004
- Postów
- 703
No to ja też się przyłączę:
Pasta Pesto:
Opakowanie makaronu (spaghetti lub świderki)
Słoiczek zielonego sosu PESTO (do kupienia w hipermarketach w dziale „kuchnie świata”, kosztuje około 10 zł)
Pomidor
Opakowanie sera Mozzarella (koniecznie takiego, który siedzi w wodzie, musi być miękki jak pianka)
Najprostsze i najszybsze danie świata, a jednocześnie wykwintne, bo śródziemnomorskie. Gotujesz makaron, dodajesz do niego sos (ok. dwóch łyżeczek na porcję), mieszasz i nakładasz na talerze. Pomidora i Mozzarellę kroisz w plasterki i układasz na makaronie na przemian, żeby powstały biało – czerwone „kwiatuszki”. Gotowe!
Kurczak w warzywach:
4 cebule
4 marchewki
4 „pałki” z kurczaka
„Nasmaczasz” kurczaka ziołami i czosnkiem i niech sobie leży ok. 30 minut. Siekasz cebule (nie musi być bardzo drobno, bo i tak się rozgotuje), ścierasz marchewki na tarce.
Na rozgrzanym oleju podsmażasz kurczaka, żeby się „ściął” i po chwili dorzucasz warzywa, a następnie dolewasz trochę wody. Przykrywasz i dusisz ok. 40 minut (ja wolę nawet dłużej, bo nie znoszę gumiastego kurczaka). Smakuje przepysznie z ryżem, a cebulka z marchewką tworzą pyszny sosik.
Duszone warzywa:
Cebula
Marchewka
Papryka
Cukinia
Gotowane ziemniaki
(i co kto jeszcze lubi)
Pierś kurczaka lub kilka parówek
Kroi się wszystko na kawałki i dusi na dużej patelni albo w garnku. Zawsze pyszne. Można doprawiać ziołami, albo czosnkiem. Można też dodać makaron (również sojowy) lub ryż, żeby było bardziej pożywne. MNIAM!
Pozdrawiam, Ania
Pasta Pesto:
Opakowanie makaronu (spaghetti lub świderki)
Słoiczek zielonego sosu PESTO (do kupienia w hipermarketach w dziale „kuchnie świata”, kosztuje około 10 zł)
Pomidor
Opakowanie sera Mozzarella (koniecznie takiego, który siedzi w wodzie, musi być miękki jak pianka)
Najprostsze i najszybsze danie świata, a jednocześnie wykwintne, bo śródziemnomorskie. Gotujesz makaron, dodajesz do niego sos (ok. dwóch łyżeczek na porcję), mieszasz i nakładasz na talerze. Pomidora i Mozzarellę kroisz w plasterki i układasz na makaronie na przemian, żeby powstały biało – czerwone „kwiatuszki”. Gotowe!
Kurczak w warzywach:
4 cebule
4 marchewki
4 „pałki” z kurczaka
„Nasmaczasz” kurczaka ziołami i czosnkiem i niech sobie leży ok. 30 minut. Siekasz cebule (nie musi być bardzo drobno, bo i tak się rozgotuje), ścierasz marchewki na tarce.
Na rozgrzanym oleju podsmażasz kurczaka, żeby się „ściął” i po chwili dorzucasz warzywa, a następnie dolewasz trochę wody. Przykrywasz i dusisz ok. 40 minut (ja wolę nawet dłużej, bo nie znoszę gumiastego kurczaka). Smakuje przepysznie z ryżem, a cebulka z marchewką tworzą pyszny sosik.
Duszone warzywa:
Cebula
Marchewka
Papryka
Cukinia
Gotowane ziemniaki
(i co kto jeszcze lubi)
Pierś kurczaka lub kilka parówek
Kroi się wszystko na kawałki i dusi na dużej patelni albo w garnku. Zawsze pyszne. Można doprawiać ziołami, albo czosnkiem. Można też dodać makaron (również sojowy) lub ryż, żeby było bardziej pożywne. MNIAM!
Pozdrawiam, Ania