reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sztuczniaczki

• Starter tematu kasiula matula
  • Rozpoczęty
Maggusia to sa takie jakby multiwitaminki dla dzieci i niemowlat ....ktore przepisuje lekarz (przynajmniej u mnie)..ale sa tez inne bez recepty....
Moj maly je bierze juz od 2 miesiecy ......bo przedtem od urodzenia bral inne to był chyba zestaw witamin A...D...iE o ile sie nie myle:tak:

Tereska ja teraz daje witamine z owocem, do nakretki z butelki wlewam miarke witaminki +2yzeczki owoca i przemycam Patrykowi podczas gdy je owoca.

Magdusia Ta witaminka jest z fluorem i lekarz mowil ze podaje sie ja w trakcie zabkowania zeby wzmocnic zabki.

Jak mam chyba najwiekszego zarloka bo zjada tak

6 -240 ml mleka
9:30- 4 lyzki kaszki bobovita +120ml mleka albo 6-7 lyzek
owsianki albo 6-7 lyzek kaszki jeczmiennej (kasze podaje na gesto lyzeczka)
13-14- 180 ml mleka
15- warzywko albo danko ( od jakis 2 tyg podaje juz danka z mieskiem na razie testujemy kurczaka)
17- 180 mleka
18:30 - owoc lub deser
Czasem o 19tej jest glodny to dostaje kaszka ryzowa 4 -5 lyzek +120 mleka

W nocy nic nie je i sie nie budzi. Apetyt mu bardzo dopisuje, zwlaszcza kasze wcina az sie uszy trzesa i czesto trzeba robic dokladke bo siedzi z otwarta buzia:)
Najbardziej zaluje ze w usa nie maja zup (jest tylko rosol). Kaszke bobovity kupuje w polskim sklepie, ale sloiczkow juz nie sprowadzaja.

Zdebialam tez jak zobaczylam ceny sloiczkow w PL. U mnie sloiczek kosztuje 59 centow a w PL 4-5 zl:szok::szok: :szok:

reklama
Katinj to ja wlasnie nie wiem dlaczego u nas nie daja witaminek a moze dlatego ze karmie mlekiem modyfikowanym:-)

Magdusia moj Patryk na mieszance jest od 6 tyg zycia. Te witaminy sa inne niz vit D ktora lekarz kazal przestac podawac kiedy przeszlismy na mieszanke.
Te sa niby na wzmocnienie zebow:-) i podaje sie je po 6 miesiacu. Pewnie wszystko zalezy i tak o lekarza, no i co kraj to obyczaj.

katiNJ mi tez sie wydaje ze te witaminki na wzmocnienie ząbkow............
Maggusia ....a podawanie jej napewno nie zalezy od tego czy karmimy mieszanka czy piersia.............bo katiNJ karmi mieszanka a ja karmie piersia -no i w obydwu przypadkach lekarz zalecil jej podawanie:)

U nas od dłuższego czasu stały rytm posiłków:
6.00: 160ml mleczka
9.00: 160ml mleczka
12.00: obiadek
14.00: 160ml mleczka
16.30: deserek owocowy
19.00: 180ml półgęstej kaszki.

Pomiędzy posiłkami Jaś czasem przegryzie chrupki kukurydziane albo biszkopty bezglutenowe I czasem z łaski napije się trochę soczku;)

Dziewczyny to ja nie wiem dlaczego nic lekarz mi nie powiedzial o jakims podawaniu witaminek chyba musze sie wybrac do przychodni :-)

kaska: moze dorzuc malemu w poludnie jakis obiadek, kosztem jednego deserku :-)

my zaczelismy dawac dwa razy mleko w nocy (2x160ml) zageszczonego o 1:00 i 4:00 mniej wiecej i od razu poprawa, maly budzi sie tylko wtedy gdy zglodnieje czyli w tych porach co napisalam, a reszta nocy super. rano spi nawet do 8! :szok: a ja tyle tygodni sie meczylam :no:

Magusia ja tez nie daje Elli zadnych witamin a karmie piersia! Z Polski przywiozlam sobie wit.D i to wszystko (tu nawet D nie podaja!) Ja tym witaminom nie wierze! Ostatecznie to sa sztucznosci i jak dieta jest odpowiednia to nie ma co dziecka faszerowac! Ale to tylko moja opinia! (i mojego pediatry - ktoremu ufam)!;-)

Magdalena: zapomnij. moje dziecko nie uznaje zupek ani żadnych dań. nie toleruje też gotowanych zup, a na siłę nie będę nic podawała. ostatnio pojawił się u niego odruch wymiotny. więc to bezsensu.

reklama
Do góry