reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Szpital olkusz!!!

nie może wypisać bo nei ma jakichś specjalnych wskazań, a te badania to po prostu tak prewencyjnie. ja jestem w 4 miesiącu pierwsze usg zrobiła lekarka prowadząca i powiedziała ze wszsytko ok a teraz to tak po prostu że dobrze byłoby zrobić usg prenatalne po 20 tyg. ciązy. tylko tyle. z córką nei robiłam nic takiego i urodziłą się zdrowa ale w pierwszej ciaży to gdyby nei to ze brzuszek rósł :) to nawet bym nie czułą ze jestem w ciaży czułam się lepiej niż kiedykolwiek. A teraz ciągle jak nei przeziębienie to jakaś grypa, na wadze prawie nie pzybieram po 1 miesiacu schudłam 1 kg a teraz po kolejnych 3 przybyło mi ledwie 200 gram z córką przybierałam regularnie po kilogramie na miesiac, dlatego zastanawiam się czy wszsytko tam w porządku. i stąd ta decyzja zeby takie usg zrobić.

reklama
Ana nie bój sie wszystko będzie dobrze zobaczysz. a jeśli chodzi o znieczulenie to najlepiej zapytaj lekarza prowadzącego no i zależy kiedy zajedziesz na porodówkę. w Olkuszu anestezjolog jest na telefon, ja wogóle słyszałam ze olkuscy lekarze nie są zbytnimi zwolennikami zzo i zależy na jakiego trafisz. ja pierwsze rodziłam bez znieczulenia i teraz też sie tak nastawiam bardziej boje się wkłucia w kręgosłup i ewentualnych powikłań niż naturalnego porodu :)

psyche u Krzysztoforskiego badanie 3d w połowie ciązy to koszt jak napisała Wiolcia 250zł, dotajesz opis i płytę DVD z nagraniem. Ale podobno Tylnicki się zaopatrzył w sprzęt do prenatalnego USG, tylko ja do niego nie chodzę więc nie wiem jak tam terminy i cena.

Dzięki za info chyba nei będe już szukała nigdzie tylko pójdę do niego. mam nadzieję że jak jutro się zapisze to zdążę na ten 20 tydzień :) bo podobno u niego długie kolejki?

Do dziewczyn któe chodza do Krzysztoforskiego::: mam jeszcze takie pytanie czy u niego na usg może być mąż obecny nei ma jakichś obiekcji przed tym? wiem pytanie moze trochę głupie ale jakoś przeraża mnei ten facet ilekroć miałam z nim do czyneinia to wydawał mi się taki oschły wyniosły i wogóle czy nie zwymyśla mnie na dzień dobry jeśli zapytam czy mąż może byc obecny przy badaniu?

Na prenatalne wystarczy, że lekarka ci napisze że miałaś np. Choroby dawna w rodzinie i to już są wskazania do darmowego. Zależy od tego jaką masz lekarkę ale jak dobrze zagadasz to i to załatwisz.

Znieczulenie zo... nie chce straszyć ale ciężko je dostać. Wszystko zależy od lekarza i czy jest wolny anestezjolog.

Pyche Krzysztoforki to cham ale profesjonalista, mąż może być obecny. Po prostu się nie przjemuj nim a może będzie miał dobry humor :))

psyche sa kolejki ale nie takie straszne, jedynie nastaw sie, że mimo umówionej godziny będziesz czekać, bo zawsze są opóznienia (ja kiedys czekałam prawie 2 godziny). Co do męża to nie ma problemu żadnego spokojnie może byc obecny przy USG. :tak: Jak mój był to właściwie on widział ekranik, a potem jak Krszyszt. robił opis to mówił co i jak. Co do oschłości to faktycznie zbyt przyjazny to nie jest ale jak napisała Wiolcia porpostu sie nie przejmować bo ten typ tak ma. Chociaz ja nie miałam z nim żadnych problemów.:happy:

Ostatnia edycja:
Dziewczyny a po co smutać jak chcecie rodzić to trzeba się o dzidzie postarać i gotowe za parę miesiecy znów będziecie na poród czekać :-D
no nie kaążda już może ;-)

psyche K. bierze za usg 250zł i w tym jest płytka z krótkim filmikiem dzidzi :tak:
i mąż może być obecny przy usg :tak:

Witam wszystkie Mamy :) jestem tu nowa więc jeszcze za bardzo się nie orientuję co gdzie i jak :)
chciałam zapytać czy po porodzie w olkuskim szpitalu dają odrazu bobasa do karmienia czy najpierw go myją ubierają i takie tam i dopiero?

reklama
Palinka nie wiem jak jest w Olkuszu, to może inne mamy się wypowiedzą ale czytałam artykół (w M jak mama), że w kwietniu wchodzi w życie rozporządzenie ministra zdrowia (tzw. standard opieki okołoporodowej), że mama ma mieć zapewnione dwie godziny stałego, niezakłoconego kontaktu "skóra do skóry". Jeśli dziecko urodzi się w czasie i w dobrym stanie (od razu ma być dokonywana ocena w skali Apgar jak dziecko leży na brzuchu mamy), to wszystkie czynności i badania (nawet te związane z oględzinami krocza) mają być wykonane dopiero po czasie pierwszego karmienia.

Do góry