reklama
molla:)
Aktywna w BB
palinka wiem o co chodzi, tez o tym wiem
dorcia a ile mies miał synek jak szczepiłas 1 dawke?
jak zareagował na szczepionke ?
dorcia a ile mies miał synek jak szczepiłas 1 dawke?
jak zareagował na szczepionke ?
koniczynka_00
Fanka BB :)
Ja będę szczepić na pneumokoki. Rozmawiałam już z lekarką. Pierwszą dawkę można dać jak dziecko ma 6tygodni ale ja szczepiłam wtedy na Rota więc dostanie pierwszą dawkę jak skończy 6 miesięcy. Szczepionka kosztuje coś około 280zł (jedna dawka). Dziecko dostaje dwie lub trzy dawki (zależy od tego kiedy zaczynasz szczepić). No i nie mylmy pojęć szczepionka NIGDY nie da gwarancji, że się na coś nie zachoruje, bo to tak nie działa, to ma wywołać w organizmie szybszą reakcję przy zetknięciu się z wirusem czasem zdarzy się, że organizm od razu zwalczy a czasem działa tak, że przechodzi się daną chorobę łagodniej. Owszem szczepy się mutują a szczepionka jest tylko na te podstawowe co nie zmienia faktu, że i tak organizm malucha łagodniej przechodzi chorobę przy zetknięciu z jakąś mutacją. Siostrzenice męża niestety załapały a nie były szczepione, Teraz pełno tego dziadostwa dlatego ja się dezyduję (strasznie się rozpisałam). Ale oczywiście każdy decyduje za siebie. Znam osoby, które w ogóle na nic dzieci nie szczepią
koniczynka_00
Fanka BB :)
o to fajnie, bpo strasznie droga jest, a jakie trzeba spełnić warunki?
Wiolcia_6
Grudniówka 2010 :)
To ja dodam tylko, że nie szczepiłam i do 2 roku życia szczepić nie mam zamiaru.
Wiolcia_6
Grudniówka 2010 :)
Dziewczyny a co tu taka cisza? Żadna już nie rodzi?
reklama
molla:)
Aktywna w BB
ja tez dziecko szczepilam na pneumokoki.szczepionke mialam refundowana z opieki spolecznej
a to ciekawostka - powaznie szczepione tak droga refundowała OS ?
mozesz zdradzic jakie warunki trzeba spełniac ?
--------------------------
no straszna cisza tutaj - a sama długo tu do was nie zagladałam, przyznaję - bo piekna pogode we wrzesniu mielismy wiec z Milusia całymi dniami na dworku siedziałyśmy...