reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Szpital Miejski 2 w Bydgoszczy

Bluberia byłam wczoraj w szpitalu MSWiA. Oddział faktycznie kameralny,przyjemna izba przyjeć.Rozmawiałam z pediatrą i dwoma paniami położnymi i muszę Ci powiedzieć, ze byłam zdecydowana na miejski, a teraz chyba pojadą do MSWiA...Jeżeli tylko masz ochotę to wybierz się na rekonesans w obydwu szpitalach chętnie oprowadzaja po sali porodowej i oddziale. Ja to sie obawiam, że w miejskim może łóżek zabraknąć-mają czynne tylko jedno piętro-nadal trwa tam remont. W MSWiA znieczulenie zew. oponowe jest płatne-300 zł, w miejskim jest zakotnraktowane. Sala dla vipów-czyli tak na której osoba towarzysząca może zostać na noc w 2 została zlikwidowana, w MSWiA zapłacisz za nią 200 zł po porodzie siłami natury, 500 zł po cesarskim cięciu. W obydwu szpitalach zgadzają sie na przyjęcie szczepionki engerix dla malucha, do 2 trzeba zabrać pampersy i chusteczki, do MSWiA tylko chusteczki nawilżone.Nie dopytałam co do lewatywy :(-wiem tylko, ze w 2 dają czopek na życzenie. Gdybyś wiedziała jeszcze cos wiecej poproszę o info.pozdrówki

reklama
Dziewczyny,mam termin na 2 kwietnia i będe wdzięczna za informacje na temat porodu w wodzie. Może któraś z Was tak urodziła swojego maluszka. Podobno w miejskim taki poród jest możliwy? Czy trzeba sie wcześniej zdeklarować na ten rodzaj porodu? Czy możecie polecić położną właśnie z tego szpitala.Pozdrawaim
Jak rodziłam 3 lata temu, to w 2 nie można było rodzić w wodzie, w Bizielu natomiast tak.

Kasiud dziękuję za info. Jak oceniasz poród w wodzie? Powiem szczerze, że nastawiłam sie albo na 2 albo na nowy oddział w szpitalu MSWiA. W tym ostatnim nie ma mozliwości porodu w wodzie, w dwójce nie wiem. To moje pierwsze maleństwo i troszke jeszcze jestem niezdecydowana, a czas biegnie nieubłagalnie :)

Witaj Bluberia,
termin mam na 2 kwietnia,ale wolałabym urodzić ciutke szybciej-tak żeby na święta być już w domku. Mała ostatnio jest baaaardzo aktywna i coś mi się wydaje, że mocno przybiera, ale wolałabym żeby zbytnio sie nie spieszyła :). A jak u Ciebie? Wybierasz sie do MAWiA na rekonesans? pozdrówki

Ja mam termin na 29 kwietnia, wiec chyba raczej sie nie spotkamy nie;) chyba ze Ty urodzisz pozniej a ja szybciej :-D
No na pewno sie wybiore na wycieczke do szpitala...
Mi sie strasznie marzy porod w wodzie, ide teraz w piatek na badanie kontrolne do gin i sie dowiem czy bede mogla rodzic w wodzie:)
Moja dzidzia tez jest baaaardzo aktywna, az czasem caly brzuch mi faluje:-D
a Ty co bedziesz miala, dziewczynke czy chlopca?

Poród w wodzie podobno tylko w Bizielu jest możliwy, ale mnie jakoś do tego szpitala nie ciągnie. Powiem szczerze, że tez myślałam o porodzie w wodzie, nie wiem natomiast jak wygląda wtedy sprawa z ewentualnym znieczuleniem, bo nie jestem pewna ile dam radę wytrzymać... Z terminami faktycznie troszkę się rozjedziemy :), a szkoda. My czekamy na dziewczynkę. Nie wiem jak to wygląda u Ciebie, ale moja mała najchętniej w nocy obkopuje mnie po żebrach, a skacze po pęcherzu akurat wtedy, kiedy jestem daleko od toalety-nieźle się zapowiada jej charakterek :-D. Gdzie chodzisz do lekarza? Ja do doktora Skórczewskiego na Pomorską-mam wizytę w srodę-myślę, że przedostatnią przed porodem. Tak sobie liczę, że wypadnie mi jeszcze jedna za 4 tygodnie-gdzieś pod koniec marca, a potem to juz rodzimy.Pozdrówki:-)

Wlasnie, Nitka a jakie masz zdanie o Bizielu? Bo z tego co slyszalam to nie jest az tak zle... ale ja i tak decyduje sie chyba raczej na 2, zreszta moj lekarz pracuje w tym szpitalu i zawsze inaczej na ciebie patrza jak jest twoj lekarz:)
No a chodze do dr Macieja Bielinskiego, powiem Ci ze chcialam sie przepisac do Skórczewskiego po tym jak robil mi usg w szpitalu, jest po prostu super, kazdy ginekolog powinien miec takie cechy jak on. Moj tez jest super i w sumie nie moge narzekac i jak juz chodzilam do niego od poczatku to nie chcialam po prostu zmieniac lekarza.
My tez bedziemy mieli dziewczynkę:-) i tez daje mi niezle popalic skacząc sobie po zebrach i siedząc na pecherzu:-D ale to chyba kazda dzidzia tak ma.
Mam nadzieje ze jak juz bedzie po wszystkim to wejdziesz na forum i podzielisz sie swoimi wrazeniami co do Szpitala i w ogole:) Tobie juz tylko miesiac zostal:)
Zycze powodzenia:)

Na zajęciach w szkole rodzenia położna mówiła nam o tym, ze Biziel jest szpitalem akademickim czyli rodząc tam musisz liczyć się z obecnością studentów przy porodzie. Wiem, że muszą gdzies sie uczyć, ale dla mnie to średnio intymnie..., a tyle sie mówi o tym, jak ważne jest poczucie bezpieczeństwa, intymnosci ( na ile ta ostatnia jest możliwa) itd. Zdaję sobie sprawę, że jezeli prowadzący przydzieli do Twojej opieki dwóch studentów/studentek to sa w stanie dużo Ci pomóc w oddychaniu itd, ale co w sytuacji gdy będzie to grupa czterech, pięciu itd...? Tego właśnie sie obawiam. Dodatkową opinią, którą pewnie też potwierdzisz sobie i na tym forum jest to, że bardzo niechętnie pomagają przy maleństwie, a mogę domniemywać, że przy pierwszym dzieciątku taka pomoc może nam być potrzebna-nie uwazasz? Gdybyś miała jakieś info sprawdzone na temat Biziela to pisz, proszę, ja nie pojechałam pooglądać tam oddziału-może powinnam...
Myślę sobie, że nie byłoby dobrze zmieniać teraz lekarza, tym bardziej, że jesteś już w ostatnim trymestrze, a poza tym jesteś ze swojego zadowolona.
Gdybyś miała info na temat położnych z 2 to też daj znać, bo zastanawiam sie czy nie ułożyć sie z jakąś na poród tylko nie wiem jeszcze czy można tak.
Nasze lalki niech szaleją i ćwiczą swoje raczki i nóżki i fikołki żeby były silne i zdrowe:-). Zobaczysz jak te ostatnie miesiące szybko Wam miną. Wybraliście imię? Pozdrawiam serdecznie:-)

reklama
Nie wiedzialam nawet ze Biziel to szpital akademicki... ta wiadomoscią rozchwiałam sobie watpliwosci czy tam nie rodzic.
Z tego co wiem to mozna sie umowic z polozna zeby byla z Toba przy porodzie, tylko wlasnie nie wiem jaka jest jakas najbardziej "kompetentna". No i oczywiscie to jest platne, ale ja juz wole zaplacic a miec przy sobie polozna z ktora wczesniej ustalilam wszystko i wiem czego moge od niej oczekiwac, bo to napewno duuuuzo pomaga, a tym bardziej nam niedoswiadczonym:-)
A do jakiej szkoly rodzenia chodzicie? Bo my tez chodzimy:) my wybralismy "brzdaca" i jestesmy bardzo zadowoleni.

Do góry