Bluberia byłam wczoraj w szpitalu MSWiA. Oddział faktycznie kameralny,przyjemna izba przyjeć.Rozmawiałam z pediatrą i dwoma paniami położnymi i muszę Ci powiedzieć, ze byłam zdecydowana na miejski, a teraz chyba pojadą do MSWiA...Jeżeli tylko masz ochotę to wybierz się na rekonesans w obydwu szpitalach chętnie oprowadzaja po sali porodowej i oddziale. Ja to sie obawiam, że w miejskim może łóżek zabraknąć-mają czynne tylko jedno piętro-nadal trwa tam remont. W MSWiA znieczulenie zew. oponowe jest płatne-300 zł, w miejskim jest zakotnraktowane. Sala dla vipów-czyli tak na której osoba towarzysząca może zostać na noc w 2 została zlikwidowana, w MSWiA zapłacisz za nią 200 zł po porodzie siłami natury, 500 zł po cesarskim cięciu. W obydwu szpitalach zgadzają sie na przyjęcie szczepionki engerix dla malucha, do 2 trzeba zabrać pampersy i chusteczki, do MSWiA tylko chusteczki nawilżone.Nie dopytałam co do lewatywy -wiem tylko, ze w 2 dają czopek na życzenie. Gdybyś wiedziała jeszcze cos wiecej poproszę o info.pozdrówki
reklama
Jak rodziłam 3 lata temu, to w 2 nie można było rodzić w wodzie, w Bizielu natomiast tak.Dziewczyny,mam termin na 2 kwietnia i będe wdzięczna za informacje na temat porodu w wodzie. Może któraś z Was tak urodziła swojego maluszka. Podobno w miejskim taki poród jest możliwy? Czy trzeba sie wcześniej zdeklarować na ten rodzaj porodu? Czy możecie polecić położną właśnie z tego szpitala.Pozdrawaim
Kasiud dziękuję za info. Jak oceniasz poród w wodzie? Powiem szczerze, że nastawiłam sie albo na 2 albo na nowy oddział w szpitalu MSWiA. W tym ostatnim nie ma mozliwości porodu w wodzie, w dwójce nie wiem. To moje pierwsze maleństwo i troszke jeszcze jestem niezdecydowana, a czas biegnie nieubłagalnie
Witaj Bluberia,
termin mam na 2 kwietnia,ale wolałabym urodzić ciutke szybciej-tak żeby na święta być już w domku. Mała ostatnio jest baaaardzo aktywna i coś mi się wydaje, że mocno przybiera, ale wolałabym żeby zbytnio sie nie spieszyła . A jak u Ciebie? Wybierasz sie do MAWiA na rekonesans? pozdrówki
termin mam na 2 kwietnia,ale wolałabym urodzić ciutke szybciej-tak żeby na święta być już w domku. Mała ostatnio jest baaaardzo aktywna i coś mi się wydaje, że mocno przybiera, ale wolałabym żeby zbytnio sie nie spieszyła . A jak u Ciebie? Wybierasz sie do MAWiA na rekonesans? pozdrówki
Ja mam termin na 29 kwietnia, wiec chyba raczej sie nie spotkamy nie chyba ze Ty urodzisz pozniej a ja szybciej
No na pewno sie wybiore na wycieczke do szpitala...
Mi sie strasznie marzy porod w wodzie, ide teraz w piatek na badanie kontrolne do gin i sie dowiem czy bede mogla rodzic w wodzie
Moja dzidzia tez jest baaaardzo aktywna, az czasem caly brzuch mi faluje
a Ty co bedziesz miala, dziewczynke czy chlopca?
No na pewno sie wybiore na wycieczke do szpitala...
Mi sie strasznie marzy porod w wodzie, ide teraz w piatek na badanie kontrolne do gin i sie dowiem czy bede mogla rodzic w wodzie
Moja dzidzia tez jest baaaardzo aktywna, az czasem caly brzuch mi faluje
a Ty co bedziesz miala, dziewczynke czy chlopca?
Poród w wodzie podobno tylko w Bizielu jest możliwy, ale mnie jakoś do tego szpitala nie ciągnie. Powiem szczerze, że tez myślałam o porodzie w wodzie, nie wiem natomiast jak wygląda wtedy sprawa z ewentualnym znieczuleniem, bo nie jestem pewna ile dam radę wytrzymać... Z terminami faktycznie troszkę się rozjedziemy , a szkoda. My czekamy na dziewczynkę. Nie wiem jak to wygląda u Ciebie, ale moja mała najchętniej w nocy obkopuje mnie po żebrach, a skacze po pęcherzu akurat wtedy, kiedy jestem daleko od toalety-nieźle się zapowiada jej charakterek . Gdzie chodzisz do lekarza? Ja do doktora Skórczewskiego na Pomorską-mam wizytę w srodę-myślę, że przedostatnią przed porodem. Tak sobie liczę, że wypadnie mi jeszcze jedna za 4 tygodnie-gdzieś pod koniec marca, a potem to juz rodzimy.Pozdrówki:-)
Wlasnie, Nitka a jakie masz zdanie o Bizielu? Bo z tego co slyszalam to nie jest az tak zle... ale ja i tak decyduje sie chyba raczej na 2, zreszta moj lekarz pracuje w tym szpitalu i zawsze inaczej na ciebie patrza jak jest twoj lekarz
No a chodze do dr Macieja Bielinskiego, powiem Ci ze chcialam sie przepisac do Skórczewskiego po tym jak robil mi usg w szpitalu, jest po prostu super, kazdy ginekolog powinien miec takie cechy jak on. Moj tez jest super i w sumie nie moge narzekac i jak juz chodzilam do niego od poczatku to nie chcialam po prostu zmieniac lekarza.
My tez bedziemy mieli dziewczynkę:-) i tez daje mi niezle popalic skacząc sobie po zebrach i siedząc na pecherzu ale to chyba kazda dzidzia tak ma.
Mam nadzieje ze jak juz bedzie po wszystkim to wejdziesz na forum i podzielisz sie swoimi wrazeniami co do Szpitala i w ogole Tobie juz tylko miesiac zostal
Zycze powodzenia
No a chodze do dr Macieja Bielinskiego, powiem Ci ze chcialam sie przepisac do Skórczewskiego po tym jak robil mi usg w szpitalu, jest po prostu super, kazdy ginekolog powinien miec takie cechy jak on. Moj tez jest super i w sumie nie moge narzekac i jak juz chodzilam do niego od poczatku to nie chcialam po prostu zmieniac lekarza.
My tez bedziemy mieli dziewczynkę:-) i tez daje mi niezle popalic skacząc sobie po zebrach i siedząc na pecherzu ale to chyba kazda dzidzia tak ma.
Mam nadzieje ze jak juz bedzie po wszystkim to wejdziesz na forum i podzielisz sie swoimi wrazeniami co do Szpitala i w ogole Tobie juz tylko miesiac zostal
Zycze powodzenia
Na zajęciach w szkole rodzenia położna mówiła nam o tym, ze Biziel jest szpitalem akademickim czyli rodząc tam musisz liczyć się z obecnością studentów przy porodzie. Wiem, że muszą gdzies sie uczyć, ale dla mnie to średnio intymnie..., a tyle sie mówi o tym, jak ważne jest poczucie bezpieczeństwa, intymnosci ( na ile ta ostatnia jest możliwa) itd. Zdaję sobie sprawę, że jezeli prowadzący przydzieli do Twojej opieki dwóch studentów/studentek to sa w stanie dużo Ci pomóc w oddychaniu itd, ale co w sytuacji gdy będzie to grupa czterech, pięciu itd...? Tego właśnie sie obawiam. Dodatkową opinią, którą pewnie też potwierdzisz sobie i na tym forum jest to, że bardzo niechętnie pomagają przy maleństwie, a mogę domniemywać, że przy pierwszym dzieciątku taka pomoc może nam być potrzebna-nie uwazasz? Gdybyś miała jakieś info sprawdzone na temat Biziela to pisz, proszę, ja nie pojechałam pooglądać tam oddziału-może powinnam...
Myślę sobie, że nie byłoby dobrze zmieniać teraz lekarza, tym bardziej, że jesteś już w ostatnim trymestrze, a poza tym jesteś ze swojego zadowolona.
Gdybyś miała info na temat położnych z 2 to też daj znać, bo zastanawiam sie czy nie ułożyć sie z jakąś na poród tylko nie wiem jeszcze czy można tak.
Nasze lalki niech szaleją i ćwiczą swoje raczki i nóżki i fikołki żeby były silne i zdrowe:-). Zobaczysz jak te ostatnie miesiące szybko Wam miną. Wybraliście imię? Pozdrawiam serdecznie:-)
Myślę sobie, że nie byłoby dobrze zmieniać teraz lekarza, tym bardziej, że jesteś już w ostatnim trymestrze, a poza tym jesteś ze swojego zadowolona.
Gdybyś miała info na temat położnych z 2 to też daj znać, bo zastanawiam sie czy nie ułożyć sie z jakąś na poród tylko nie wiem jeszcze czy można tak.
Nasze lalki niech szaleją i ćwiczą swoje raczki i nóżki i fikołki żeby były silne i zdrowe:-). Zobaczysz jak te ostatnie miesiące szybko Wam miną. Wybraliście imię? Pozdrawiam serdecznie:-)
reklama
Nie wiedzialam nawet ze Biziel to szpital akademicki... ta wiadomoscią rozchwiałam sobie watpliwosci czy tam nie rodzic.
Z tego co wiem to mozna sie umowic z polozna zeby byla z Toba przy porodzie, tylko wlasnie nie wiem jaka jest jakas najbardziej "kompetentna". No i oczywiscie to jest platne, ale ja juz wole zaplacic a miec przy sobie polozna z ktora wczesniej ustalilam wszystko i wiem czego moge od niej oczekiwac, bo to napewno duuuuzo pomaga, a tym bardziej nam niedoswiadczonym:-)
A do jakiej szkoly rodzenia chodzicie? Bo my tez chodzimy my wybralismy "brzdaca" i jestesmy bardzo zadowoleni.
Z tego co wiem to mozna sie umowic z polozna zeby byla z Toba przy porodzie, tylko wlasnie nie wiem jaka jest jakas najbardziej "kompetentna". No i oczywiscie to jest platne, ale ja juz wole zaplacic a miec przy sobie polozna z ktora wczesniej ustalilam wszystko i wiem czego moge od niej oczekiwac, bo to napewno duuuuzo pomaga, a tym bardziej nam niedoswiadczonym:-)
A do jakiej szkoly rodzenia chodzicie? Bo my tez chodzimy my wybralismy "brzdaca" i jestesmy bardzo zadowoleni.