reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Szkoła rodzenia

Ja odpuszczam sobie kliny i inne wynalazki,a smoczek?
mysle ze jak malenstwo zasnie,to i tak nie ssie smoczka
a smierc lozeczkowa jest teraz bardzo rzadko

reklama
Ja po kolejnych zajęciach w szkole rodzenia, dziś nastepna porcja ćwiczeń dla mam których dzieciaczki są uparte i ułożyły sie w poprzek :)
- leżąc na boku z ugiętymi nogami, jedną rękę wyprostowaną mamy pod głową a drugą rówiez wyprostowaną przed sobą pod kątem 90 stopni. Teraz rękę która leży przed nami - wyprostowaną - podnosimy do góry i wolnym ruchem przekladamy do tyłu za plecy, śledząc jej ruch :laugh: Ma to wyglądać tak, ze nogi są obrócone w lewą stronę, a ręka, głowa i górna część tułowia obrócone w prawo. I odwrotnie :) Kurcze, jak to inaczej opisać? Mam nadzieję że rozumiecie o co mi chodzi.
- pozycja jak do kociego grzbietu (na kolanach i dłoniach), dłońmi robimy "kroczki" przesuwając się jak najdalej się da w prawo, później w lewo. I znowu, ma to wyglądać tak, że kolana i miednica nieruchomo w miejscu, a góra skręcona jak najdalej raz w prawo, raz w lewo.
Na swoją obronę mam tylko to, że jestem ciężarnym biologiem a nie rehabilitantką ;)

hpim35205dl.jpg

dla zainteresowanych, kubeczek do karmienia gdyby dzidzia nie chciała ssać piersi, położna radziła zabrać ze sobą do szpitala

Przechowywanie pokarmu tak gdyby ktoś nie wiedział:
w temperaturze pokojowej +25 stopni - 4godz
torba lodówka +15stopni - 12godz
lodówka +3 do +5 stopni - 24godz
zamrażalnik -10 stopni -tydzień
zamrażalka - 18 stopni - 20stopni - 6-9 miesięcy

Super masz te wyznaczniki, ile mozna przechowywac pokarm.
Nie wie moze ktoras z Was, czy pozniej, jak juz dzidzia starsza to mozna na swoim pokarmie ugotowac np krupiczke (to taka jeszcze drobniejsza manna)?? Tzn. chodzi mi o to, czy mozna go gotowac??

A karmienia z tego kubeczka jakos sobie nie wyobrazam. Ja slyszalam o innych opcjach karmienia (jesli nie piers, a nie chcemy przyzwyczaic do butelki). Albo podajemy lyzeczka, ablo robimy sobie sprzecik ze strzykawki i wenflonu.

Kira to na tej samej zasadzie co łyżeczką.
Ne wlewamy dziecku pokarmu tylko przystawiamy do usteczek i jak poczuje pokarm to samo ma zacząć spijać jęzorkiem.
Ja szczerze też sobie tego nie wyobrażam heh. Mam nadzieję, że będzie grzecznie cyca ssać :)

reklama
Do góry