reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

szkoła rodzenia

http://szkola-rodzenia.pieluszki.pl/categories/cat_id/110
Internetowa szkoła rodzenia. Polecam. Fajne filmy, zawsze coś ;-) Warto się zalogować, jest dostęp do wersji dłuższych filmu i różnych artykułów. No, prawie kampanię reklamową zrobiłam ;-)
Ale przeczytałam tez takie zdanie położnej:
Często mówię kobietom, że do rodzenia niepotrzebna jest głowa, tylko macica. "Nie kombinuj, poczuj siebie, rób to, co ci dyktuje ciało".
Zastanawia mnie to, ze ŻADNA z moich znajomych nie uczestniczyła w szkole rodzenia (przeprowadzam wywiad środowiskowy ;-))i ŻADNA nie miała znieczulenia podczas porodu. Nie mówię wcale, że to dobrze (ani źle)...
Myślę, że ta internetowa też okaże się pomocna...

Ostatnia edycja:
reklama
mimo ze wczesnie to ja juz jestem zapisana do szkoly rodzenia (przy szpitalu w ktorym bede rodzic i w ktorym pracuje moj lekarz prowadzacy). zaczynamy na poczatku stycznia, to bedzie 23tc. zajecia zaczynaja sie co 8tygodni (nastepnych moglabym juz nie ukonczyc ;)), 8spotkan po 2h raz w tygodniu, zawsze 1h czesc teoretyczna i 1h czesc praktyczna. koszt to 450zl ale wiekszosc kwoty zwraca sie gdyz uczestnictwo w tej szkole daje 100% znizki na porod rodzinny i znizke na inne oplaty ktore ponioslabym w szpitalu. program wyglada ciekawie, zajecia prowadza lekarze ginekolodzy, anestezjolodzy, pediatrzy, polozne i pielegniarki noworodkowe. mam nadzieje za zarowno mnie jak i mojego malza te spotkania przygotuja do wspolnego porodu jak i opieki nad maluchem :) wypadaloby jeszcze napisac ze to szkola rodzenia przy centralnym szpitalu klinicznym mswia w warszawie :)

Witam Wszystkie przyszłe i obecne mamusie;)zastanawiam się nad szkolą rodzenia.Jestem w 24 tygodniu ciąży....czy Waszym zdaniem, taka szkola jest przydatna?podczas porodu?czy tez zbędna?bardzo Was proszę o opinie na ten temat;)Pozdrawiam!!!

hej!myślę,że każdy powinien spróbować i sam ocenić czy mu się taka szkoła przydała;).ja chodziłam,bo chcieliśmy mieć z mężem pród rodzinny,ale dla mnie osobiście nic nie wniosła.dużo też zależy od prowadzącej taką szkołę rodzenia.
życzę powodzenia i pozdrawiam;)

Moim zdaniem przydatna - chociaż jest ich mnóstwo i każda ma inne metody.
Ale moi zdaniem warto iść do szkoły rodzenia w szpitalu w którym planujesz rodzić, bo od razu będziesz przygotowana na realia tego szpitala. Można też poznać kilka położnych i lekarzy, dowiedzieć się co trzeba zabrać - bo w każdym szpitalu jest inaczej, dowiedzieć się jak wdanym szpitalu jest ze znieczuleniem i w ogóle jak wszystko wygląda.

Mi szkoła rodzenia niewiele dała niestety ani do porodu rodzinnego ani w praktyce :-p Poród rodzinny i tak miałam a oddychania się uczysz przy skurczach bo na "sucho" nie wiesz jakie skurcze będziesz mieć, co ile itp. Ale wszystko zależy od prowadzących i zakresu materiału jaki jest przerabiany. W niektórych szkołach uczą podstawowej opieki nad noworodkiem a to jest przydatne :tak:

reklama
Polecam wszystkim szkołę rodzenia Ewy Kusiak. Ja chodziałam do lekarza z Dyrekcyjnej i on mi te szkołę polecił. Na zajęciach dowiedziałam się , że większość dziewczyn przyszło tu z polecenia swoich lekarzy. Ta szkoła jest w Centrum Diagnostyczno Rehabilitacyjnym Promyk Słońca na Swobodnej 8a,Mój lekarz mi ją polecił, bo świetnie przygotowuje do porodu. Chodziliśmy z mężem na zajęcia 2 razy w tygodniu przez 2 miesiące i bardzo dużo się dowiedzieliśmy o porodzie, o pielęgnacji maluszka i o karmieniu piersią (z resztą,jak jest jakiś problem to można na panią Ewę liczyć o każdej porze! )tematów jest bardzo dużo (znajomi mówili ze więcej niz w ich szkole)dużo jest praktyki zwłaszcza jeśli chodzi o przygotowanie do porodu, oddychanie,parcie zapobieganie bólom porodowym(działa ), razem z mężem przewijaliśmy i kąpaliśmy niemowlaka ( niezapomniane przeżycia). Jest tez wykład o tym jak tatuś może pomóc w pierwszych dniach w domu (bardzo pożyteczne!) Widzieliśmy jak wygląda oddział porodowy i poszliśmy rodzic bez strachu. Zapewniam was, ze wszystko co nauczyliśmy się w tej szkole przydało się przy porodzie (trwał tylko 4 godziny ), przez te trzy dni w szpitalu z maleństwem nie byłam taka bezradna i potem w domu też potrafiliśmy sobie poradzić. Z panią Ewą jest stały kontakt jakby co. Jeśli chcecie wiedzieć coś więcej o tej szkole to podaję wam jaj adres: Szko

Do góry