reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Szkoła rodzenia

to dla mnie też nowosć bo ponoć nawet poduszki pod główke nie zalecają, ja sobie odpuszcze te wszystkie nowinki bo sie powoli gubię ;)
a co do chusty to mama Oskara kupiła i ani razu nie używała a teraz to jej ciężko 9kg klopsa nosić a kosztowała ją 180 zł ::)
wiec moze pożycze od niej i zobacze czy to taka rewelka :)

reklama
MAGDUSKA wlasnie sie zastanawialam nad tym kilnem zamiast poduszki bo widzialam go na alllegro i czy on jest cos wart a tu prosze, taki news!  :D ::)

No my mamy za 2 tygodnie spotkanie z logopedą i ciekawe co powie na ten temat.. Na razie się wstrzymuję :) a co do chusty to ja widziałam porządną za 40 zł :) no i wczoraj nam położna pokazywała jak należy dziecko sadzać w niej jak już duże jest żeby cięzko nie było :)

no ja własnie tez slyszalam ze poduszeczke twarda zalecaja, mało tego kolezanka zauwazyla ze jak male lezy bez poduszeczki to ma krzywy kregoslupik tak sie jakos wykrzywia dziwnie dziecko noi placze a odkat podkladala malemu kawalek pusi cieniusiej male spi grzeczniusio i ma prosty kregoslupik...ale co do tego ma logopeda nie czaje....

W okresie noworodkowym należy wspomagać domknięcie ust dziecka czapeczką zapinaną pod bródką lub zwiniętą pieluszką pod brodą z równoczesnym nieznacznym uniesieniem głowy poduszeczką lub materacykiem
Dla prawidłowego rozwoju czaszki twarzowej głowa niemowlęcia powinna spoczywać na lekkim podwyższeniu (poduszce), a kręgosłup winien być ułożony poziomo (na sprężysto twardym materacu).Poduszka powinna podnosić głowę ku górze i przechylać ją nieznacznie ku przedniej powierzchni klatki piersiowej. Ma to znaczący wpływ na przyjęcie przez język prawidłowej funkcji w jamie ustnej, a tym samym daje podstawę dla właściwego rozwoju artykulacji głosek.

:) właśnie to ma do tego logopeda:)
ale spotkanie z nim mamy za 2 tygodnie i dokładnie napiszę co i jak :)

ech w zyciu niewpadla bym na to....
ja tam spalam normalnie i nie mam klopotow z wywmowa ;-)

Noworodkowi lepiej oddychać, gdy lezy pod pewnym kątem, czyli główka lekko wyżej. Zresztą łóżeczka szpitalne dla noworodków też nie są pod kątem prostym. Ja pamietam, że taki spadek w łóżeczku w domu robiłam podkładając coś pod materacykł (płaska poduszka, kocyk).

reklama
Ja chyba kupię ten klin, kosztuje to 20 zł a i prać można bo to z gąbki jest. Ale najpierw jeszcze posłucham co ma ten logopeda do powiedzenia:)

Do góry