reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Szczepienie przeciw Covid dla dzieci 5-11 lat. Zaszczepicie?

A odpowiesz na pytanie,dlaczego w takim razie szczepionka dopiero teraz (po prawie roku) ma trafić do dzieci? Przecież jest taka bezpieczna i przebadana przez kilkadziesiąt lat przez super wybitnych naukowcow.
Jak to dlaczego? Przecież przed wprowadzeniem szczepionki dla konkretnej grupy wiekowej są potrzebne bardzo drogie i duże badania na grupie testowej. Ponieważ przy wariancie Alfa dzieci chorowały praktycznie tylko bezobjawowo zabezpieczenie ich nie było priorytetem. Były po prostu jedną z ostatnich grup, dla której rozpoczęto badania. Normalne, nic w tym dziwnego nie ma.

reklama
Jak to dlaczego? Przecież przed wprowadzeniem szczepionki dla konkretnej grupy wiekowej są potrzebne bardzo drogie i duże badania na grupie testowej. Ponieważ przy wariancie Alfa dzieci chorowały praktycznie tylko bezobjawowo zabezpieczenie ich nie było priorytetem. Były po prostu jedną z ostatnich grup, dla której rozpoczęto badania. Normalne, nic w tym dziwnego nie ma.
No właśnie,grupie testowej. Wszystko musi być wcześniej przetestowane. Szkoda,że dzieci też musiały zostać królikami doświadczalnymi. I chyba nie zdajesz sobie sprawy w jaki sposób się to odbywało.

No właśnie,grupie testowej. Wszystko musi być wcześniej przetestowane. Szkoda,że dzieci też musiały zostać królikami doświadczalnymi. I chyba nie zdajesz sobie sprawy w jaki sposób się to odbywało.

:D Ja sobie doskonale zdaję sprawę, bo uwielbiam naukę i ... oficjalne źródła. Ale Ty zapewne masz na to teorię spiskową (zapewne będzie to ta bajka o przymusowych szczepieniach w domach dziecka). Czy Ty myślisz, że którykolwiek z syropków dla dzieci nie był najpierw testowany na grupie? Każdy jeden lek, od kropelek do oczu, po antybiotyki przechodzi liczne testy zanim trafi do ostatniej fazy badań na ludziach :) Czemu tak się nakręcasz na szczepionki, a nie na Apap?

Pfizer przeszedł kilka miesięcy temu pełne zatwierdzenie do obrotu. Co oznacza, że spełnia ona najwyższe standardy bezpieczeństwa. Ja w ogóle nie pojmuję jak można poddawać pod wątpliwość szczepionkę, nad którą badania trwały kilkadziesiąt lat? Jak można na podstawie promila ciężkich NOPów uważać, że wymaga dalszej pracy? Gdzie logika? Polecam Ci Lancet i Pubmed, to są rzetelne źródła informacji, na których znajdziesz publikowane bez przerwy badania. Przez takie osoby jak Ty, snujące teorie spiskowe i wyciągające z przeróżnych sytuacji kompletnie nielogiczne wnioski znów nam się zapychają szpitale. Dzięki.

Kilkadziesiat lat? Tak? Przecież covid to nowy wirus o którym wcześniej lekarze nie mieli pojęcia. Pamiętaj, ze co innego grupa wirusów a co innego konkretny wirus. Jeśli o tym wirusie wiedziano już kilkadziesiąt lat to czemu takie zaskoczenie pandemia? Zapomniano, ze wirus może się rozprzestrzeniać..?

z całym szacunkiem dla Ciebie - mylisz się. Szukasz argumentów na siłę na poparcie swoich teorii, ale nijak się mają do rzeczywistości. Probowałaś mnie sprowokować, ale nie chcę Cię biczować dalej. Powoduje Tobą strach, przykro mi, że nie masz nikogo, kto mógłby ten strach zminimalizować. Ja swojemu maluchowi mam zamiar dać maksimum szans i przeciwciał, żeby mógł żyć w świecie, gdzie covid jest po prostu chorobą sezonową ✌️

Ja się już nie dziwie, ze w przestrzeni publicznej nie da się prowadzić normalnej debaty. Skoro każda próbę dyskusji odbiera się jako próbę prowokacji to ja już nie mam pytan.
Uwierz mi, twoje mizerne próby „biczowania” nawet mi do cholewek nie sięgają.
Ja chce sobie poczekać, aż nie będę się musiała szczepić co sześć miesięcy. Czyż szczepionka nie powinna działać długofalowo? A tak to co, szczepic się co sześć miesięcy? Chcesz to się szczep, ja nie zamierzam.
Covida przeszłam, dwójka małych dzieci w domu i im nic nie było.
Swoja droga chciałabym wiedzieć, czy wiesz ile czasu zabiera wprowadzenie na rynek europejski bezpiecznej szczepionki? To wiedza oficjalna, nie trzeba szperać bóg wie gdzie, żeby sobie poczytać. Spojrzyj sobie…wtedy wróć do stołu i porozmawiajmy.

Kilkadziesiat lat? Tak? Przecież covid to nowy wirus o którym wcześniej lekarze nie mieli pojęcia. Pamiętaj, ze co innego grupa wirusów a co innego konkretny wirus. Jeśli o tym wirusie wiedziano już kilkadziesiąt lat to czemu takie zaskoczenie pandemia? Zapomniano, ze wirus może się rozprzestrzeniać..?
O mamo. Ja nie wierzę, że dorosła osoba takie dziwne pytania zadaje :) Nad szczepionkami mRNA pracowano od ponad 30 lat, głównie w kontekście HIV. Technologia pozwala zastąpić RNA jednego wirusa RNA drugiego wirusa i przejść do testów. Dzięki tej technologii przygotowanie szczepionek to zupełnie inna bajka niż przed laty. SARS CoV-2 należy do rodziny koronawirusów znanych od lat 60tych, ale jest nowym wirusem. Tak samo jak ospa Ospa czarna (śmiertelnie groźna, niektóre odmiany powodują 95% śmiertelności) i mięczak zakaźny (kompletnie niegroźny) to jedna rodzina wirusów.

Nigdy nie zrozumiem jak można chorować bezobjawowo? To skad się wie, ze się choruje? Czy to działa tylko przy covidzie?

:D Ja sobie doskonale zdaję sprawę, bo uwielbiam naukę i ... oficjalne źródła. Ale Ty zapewne masz na to teorię spiskową (zapewne będzie to ta bajka o przymusowych szczepieniach w domach dziecka). Czy Ty myślisz, że którykolwiek z syropków dla dzieci nie był najpierw testowany na grupie? Każdy jeden lek, od kropelek do oczu, po antybiotyki przechodzi liczne testy zanim trafi do ostatniej fazy badań na ludziach :) Czemu tak się nakręcasz na szczepionki, a nie na Apap?
Pytanie dotyczyło czy będziecie szczepić dzieci. Moja odpowiedź brzmi nie i na tym skończę dyskusje z Tobą. Sama nie mam zamiaru a tym bardziej dziecka. Moja cała rodzina jest zaszczepiona,łącznie z mężem. Na mnie przynajmniej z ich strony nikt presji nie wywiera. Więc dlaczego mam posłuchać anonimowych osób w internecie?

reklama
O mamo. Ja nie wierzę, że dorosła osoba takie dziwne pytania zadaje :) Nad szczepionkami mRNA pracowano od ponad 30 lat, głównie w kontekście HIV. Technologia pozwala zastąpić RNA jednego wirusa RNA drugiego wirusa i przejść do testów. Dzięki tej technologii przygotowanie szczepionek to zupełnie inna bajka niż przed laty. SARS CoV-2 należy do rodziny koronawirusów znanych od lat 60tych, ale jest nowym wirusem. Tak samo jak ospa Ospa czarna (śmiertelnie groźna, niektóre odmiany powodują 95% śmiertelności) i mięczak zakaźny (kompletnie niegroźny) to jedna rodzina wirusów.

Nad technika ich produkcji pracowano a nie nad opracowywaniem konkretnych szczepionek na covid 19. Sprawdź ile zajmuje wprowadzenie na rynek europejski bezpiecznego preparatu. Co ci szkodzi. Najwyżej wyjdzie na twoje :)

Do góry