reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wygląda, że zakażenie nowym wariantem koronawirusa - Omicronem bardziej niebezpieczny dla dzieci

@Hanaśmietana w zeszłym roku zmarły niestety również dzieci :( Zobacz załącznik 1364105To co jest niepokojące, to że coraz więcej dzieci choruje i przebieg jest różny :( Czasami bardzo dynamiczny, sądząc z opisów rodziców. Podstępny syf z tego covidu.
Przedział 0-18 jest bardzo rozległy, ile z tych osob było faktycznie dziećmi ?

reklama
@Hanaśmietana w zeszłym roku zmarły niestety również dzieci :( Zobacz załącznik 1364105To co jest niepokojące, to że coraz więcej dzieci choruje i przebieg jest różny :( Czasami bardzo dynamiczny, sądząc z opisów rodziców. Podstępny syf z tego covidu.
A czy dzieci miały potwierdzony covid Itylko z tego powodu były hospitalizowane, czy trafiły do szpitala w związku z pogorszeniem np swojej choroby podstawowej a przy rutynowym teście wyszedł covid pozytywny?
Edit. W artykule nie ma podziału w jakim wieku są pacjenci konkretnie, z jakiego powodu sa przyjmowani, ile z nich ma choroby współistniejące...artykuł jak wiele innych -ogolniki bez konkretów byle ludzie odczytali hasło "dzieci choruja" w moim odczuciu.

Ostatnia edycja:
@Hanaśmietana - znalazłam więcej informacji: Większość zmarłych dzieci (23) była obciążona chorobami współistniejącymi. Tylko u ośmiorga dzieci powodem zgonu był sam COVID-19.

@Hanaśmietana - znalazłam więcej informacji: Większość zmarłych dzieci (23) była obciążona chorobami współistniejącymi. Tylko u ośmiorga dzieci powodem zgonu był sam COVID-19.
Tak myślałam. Dziekuje:)

Aniu co ze szczepieniami grupy wiekowej 2-5 lat? Natknęłam się na informacje że szczepienia w tych grupach wiekowych nie zadziałały tak jak powinny, to znaczy że nie wywołały odpowiedniej odpowiedzi immunologicznej organizmu.
Mój syn za chwilę będzie miał 3 lata i chcę żeby poszedł do przedszkola ale jednocześnie obawiam się tego bo ten wirus robi się coraz bardziej niebezpieczny dla dzieci. Liczyłam na szczepienie...
Witam, pisze z USA gdzie fala omicroma już przeszła. Najgorzej było mniej więcej w okolicy Bożego Narodzenia i trwało ok 3-4 tygodni. Tak naprawdę nie miało znaczenia czy ktoś jest zaszczepiony czy nie, wszyscy to łapali i dzieci i dorośli. Nawet dzieci, które otrzymały szczepionki przechodziły COVID. Z tego co zaobserwowałam szczepienie nie miało również wpływu na przebieg choroby. Na szczęście były to objawy dosyć lekkie i dotyczyły tylko górnych dróg oddechowych. Jeśli chodzi o dzieci poniżej 5 roku życia to omicron często powodował Krup i niestety niektóre dzieci trafiały do szpitala.

Witam, pisze z USA gdzie fala omicroma już przeszła. Najgorzej było mniej więcej w okolicy Bożego Narodzenia i trwało ok 3-4 tygodni. Tak naprawdę nie miało znaczenia czy ktoś jest zaszczepiony czy nie, wszyscy to łapali i dzieci i dorośli. Nawet dzieci, które otrzymały szczepionki przechodziły COVID. Z tego co zaobserwowałam szczepienie nie miało również wpływu na przebieg choroby. Na szczęście były to objawy dosyć lekkie i dotyczyły tylko górnych dróg oddechowych. Jeśli chodzi o dzieci poniżej 5 roku życia to omicron często powodował Krup i niestety niektóre dzieci trafiały do szpitala.
Dziękuję za informację. Niestety dopadło i Nas, na szczęście przebieg łagodny ale o tym pisałam. Teraz oby u dzieci nie doszło do żadnych powikłań pocovidowych.
W jakim czasie po przejściu covida dzieci chorowały na krup?

Dziękuję. U Nas na szczęście oprócz lekkich duszności i gorączki u syna i stanów podgorączkowych u córki to nic się nie działo. Oczywiście nie tracę czujności i obserwuję dzieci bo to cholerstwo bywa podstępne.
Niestety tak, moja rodzinka chorowała zaraz po świętach i mieliśmy objawy grypopodobne tzn. gorączka przez jeden dzień, bóle głowy i nóg. Ja miałam kaszel utrzymujący się ok dwa tygodnie (w siódmym miesiącu ciąży) a mojego syna lekko bolało gardło ale dosyć szybko przeszło. Najłagodniej to przeszedł mój mąż.

reklama
Witam.My całą rodziną "przechodzimy covida". Zaczęło się od 4letniej córki, która tydzień temu w niedzielę w nocy dostała ataku krtani, na początku nie wiązałam tego wcale z covidem, rok temu także pojawiła się taka nocna duszność, córka jest alergiczka, zawsze mamy w domu sterydy i to one po raz kolejny uratowały nas przed wizytą w szpitalu. We wtorek pojawiły się u mnie objawy: silny ból głowy, nóg, bardzo złe samopoczucie, przez dwa dni miałam 37stopni a czułam się jakby temperatura była dużo wyższa.Zrobiłam test sobie i córce, wyszły nam pozytywne. Dzień później mąż także wykonał test i również pozytyw, przechodzi niemalże bezobjawowo.Kochane dbajcie o siebie i swoje rodziny.Nie życzę nikomu żeby miał do czynienia z tym dziadostwem.

Do góry