reklama
Tak, szczepię się. Aktualnie szczepiłam się na krztusiec, błonicę i tężec w 28 tc zgodnie z zaleceniami gina. Czekam dwa tygodnie i szczepię się na covid (przerwa między szczepieniami zalecona przez gina). Po 28 tc dziecko dostaje przeciwciała od matki (gdzieś cos takiego przeczytałam, ale radzę doczytać). Gdyby dalej nie było rekomendowane szczepienie ciężarnych, zaszczepiła bym się po ciąży żeby dziecku przekazać przeciwciala przez mleko. Nie wiem czy zdajecie sobie sprawę, ale nasza wydolność płuc jest mniejsza przez to że siedzi w nas maluszek, a covid atakuje niestety płuca zresztą ostatnio przeczytałam o przypadkach gdzie babeczki nie przeszły covida w ciąży dobrze i... Sama mam stracha żeby na głupi spacer teraz gdzieś wyjść przed szczepieniem na covid, bo dużo ludzi ma to gdzieś i niektórzy nawet kaszlą na innych i nie zakryją ust . O zachowaniu odstępu już nie wspomnę, nawet jak chodnik jest szeroki...
że względu na to ze termin miałam na dzis i skończyłam właśnie 21 tydzień@kasialke A dlaczego nie od 15tc, tylko dopiero 21? Przecież drugi trymestr zaczyna się wcześniej niż 21tc?
Tak wogl to szczepienie bez problemu, jedynie co to pytanie o trymestr.
Są przekazywane też.ze szczepionka na krztusiec jest tak ze kobieta przekazuje przeciwciała maluszkowi i maluszek od pierwszych dni jest chroniony. Ale czy w tym przypadku tez tak działa to ja niewiem.
Emmiliaa
Fanka BB :)
dobrze wiedzieć. A wiadomo kiedy powinno się takie szczepienie zrobić żeby przeszły przeciwciała czy to nie ma znaczenia kiedy?Są przekazywane też.
Mama Marysia
Zaciekawiona BB
Dziewczyny nie zazdroszczę Wam tych dylematów... Jednak wierzę w naukę, ona pomogła mi urodzić piękną i zdrową córkę. Jeśli lekarze każą sie szczepić, to posłuchajcie ich
Emmiliaa
ja tak zrobię. Muszę pamiętać tez o tym, ze mam już jedno dziecko i nie chce żeby zabrakło jej matki.Dziewczyny nie zazdroszczę Wam tych dylematów... Jednak wierzę w naukę, ona pomogła mi urodzić piękną i zdrową córkę. Jeśli lekarze każą sie szczepić, to posłuchajcie ich
Moja ginekolog twierdzi że trzeci trymestr. Ja musiałam odmówić szczepienie. 30 dni od covida musi minąć. Już za późno. Dopiero po połogu.dobrze wiedzieć. A wiadomo kiedy powinno się takie szczepienie zrobić żeby przeszły przeciwciała czy to nie ma znaczenia kiedy?
reklama
Kwiat Jabłoni
Ja tylko tak z perspektywy przyjęcia drugiej dawki pfizera, 37 tydzień, ból ręki, trochę bol głowy w dniu szczepienia i przez część kolejnego dnia lekkie rozbicie mięśni i uczucie lekkiego kaca (o, docenia soe przynajmniej tę paromiesięczną wstrzemięźliwość).