reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Szczepienie na covid w trakcie ciąży

reklama
Też się właśnie zastanawiam nad tym szczepieniem. Obecnie 13 tc jak koleżanki usłyszały mój pomysł to stwierdziły że na głowę upadłam. Miałam covida 3 mies temu i już byłam w ciąży o czym nie wiedziałam. Ale nie wiem ile będą się trzymały przeciwciała, a jesieni się trochę obawiam mimo wszystko.

Czy lekarz rekomendował wam szczepienia w jakimś określonym miesiącu w ciąży?
Z mojej strony słyszałam,że najlepiej nie wcześniej niż w 3 trymestrze, a osoby, które np. kiedyś miały gorączkę po szczepieniu na grypę, powinny zapobiegawczo wziąć paracetamol już przed szczepieniem.
Mój lekarz prowadzący stwierdził,że szczepienia są zalecane, ale sam powiedział, że nie ma właściwie zbyt wielu danych...

Wie
Czy lekarz rekomendował wam szczepienia w jakimś określonym miesiącu w ciąży?
Z mojej strony słyszałam,że najlepiej nie wcześniej niż w 3 trymestrze, a osoby, które np. kiedyś miały gorączkę po szczepieniu na grypę, powinny zapobiegawczo wziąć paracetamol już przed szczepieniem.
Mój lekarz prowadzący stwierdził,że szczepienia są zalecane, ale sam powiedział, że nie ma właściwie zbyt wielu danych...
Wielgoś mówi o tym, żeby szczepić się po 10 tc i nie zwlekać, bo można się zarazić covidem.
Każdy lekarz, z którym rozmawiałam rekomendował szczepienie od razu po zakończeniu organogenezy (właśnie po 10 tc).

Też się właśnie zastanawiam nad tym szczepieniem. Obecnie 13 tc jak koleżanki usłyszały mój pomysł to stwierdziły że na głowę upadłam. Miałam covida 3 mies temu i już byłam w ciąży o czym nie wiedziałam. Ale nie wiem ile będą się trzymały przeciwciała, a jesieni się trochę obawiam mimo wszystko.
Jestem w podobnej sytuacji. Szczepię się pod koniec czerwca, bedzie to wtedy 15 tydzień.

Rozumiem, że się boisz, to zrozumiałe. Też się bałam, ale przeanalizowałam dostępne informacje na sucho, bez emocji, i podjęłam decyzję o zaszczepieniu się. Po pierwszej dawce wszystko ok :)
Jeśli chcesz polegać na przeciwciałach, polecam najpierw zbadać, czy je w ogóle masz i w jakiej ilości - można się mocno zdziwić niestety. A poza tym szczerze mówiąc raczej konsultowałabym się ze swoim lekarzem, a nie koleżankami, jednak bezpiecznie polegać na specjaliście (chyba, że koleżanki z branży - wtedy zwracam honor ;)

reklama
Rozumiem, że się boisz, to zrozumiałe. Też się bałam, ale przeanalizowałam dostępne informacje na sucho, bez emocji, i podjęłam decyzję o zaszczepieniu się. Po pierwszej dawce wszystko ok :)
Jeśli chcesz polegać na przeciwciałach, polecam najpierw zbadać, czy je w ogóle masz i w jakiej ilości - można się mocno zdziwić niestety. A poza tym szczerze mówiąc raczej konsultowałabym się ze swoim lekarzem, a nie koleżankami, jednak bezpiecznie polegać na specjaliście (chyba, że koleżanki z branży - wtedy zwracam honor ;)
Tak o przeciwciałach wiem, równie dobrze może ich w ogóle nie być. To była luźna rozmowa. Po prostu niektórzy są bardzo anty szczepieniu w ogóle bo np. wierzą w jakieś głupoty wyczytane w internecie. Do tej pory śmiać mi się chce jak moja teściowa powiedziała nie szczep się bo w ciążę nie zajdziesz. A już w tej ciąży byłam....

Do góry