reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Szczepienie na covid w trakcie ciąży

Hej dziewczyny, udało mi się umówić na szczepienie w 2 trymestrze i zastanawiam się czy lekarz może odmówić kwalifikacji do szczepienia? Nie chciałbym zostać postawiona z kwitkiem. Wiecie może czy można jakoś to wywalczyć gdyby nie chcieli szczepic?
podejrzewam, że to zależy gdzie szczepisz. Wczoraj jakiś artykuł znalazłam, że w Warszawie na Narodowym był problem, ale już się zarzekają, że go nie ma. Ja dziś szczepiłam się we Wrocławiu z samochodu i nie było problemu

reklama
Przeczytałam dzisiaj wypowiedź profesor, która pisze, że termin podania drugiej dawki szczepionki wynosi 35 dni. W przypadku szczepionek genetycznych nie powinno przekraczać 42 dni.

Przeczytałam dzisiaj wypowiedź profesor, która pisze, że termin podania drugiej dawki szczepionki wynosi 35 dni. W przypadku szczepionek genetycznych nie powinno przekraczać 42 dni.
Tak. I właśnie będę dzwonić, aby przesunąć sobie termin, bo drugi wypada mi w okolicach porodu.

Ja sie wczoraj szczepiłam (33tc) i gdy przyszłam na szczepienie to lekarz kierujący do boksu szczepień zapytał mnie tylko czy konsultowałam z moim ginem. Powiedziałam, że tak i ze on jest w 100% za. I to tylko tyle. Wiem, ze w Warszawie na Stadionie Narodowym każą przynosić zaświadczenie od ginekologa, ale nie jest to zgodne z przepisami.
Hej dziewczyny, udało mi się umówić na szczepienie w 2 trymestrze i zastanawiam się czy lekarz może odmówić kwalifikacji do szczepienia? Nie chciałbym zostać postawiona z kwitkiem. Wiecie może czy można jakoś to wywalczyć gdyby nie chcieli szczepic?

Hej, mogę zapytać w którym tygodniu zamierzasz się szczepić??

Obawiam się że nawet lekarz nie powie Ci na 100 % czy się szczepić czy nie bo z tego co wiem to żadna z tych szczepionek nie była testowana na kobietach w ciąży i po prostu nie ma danych na temat ewentualnej szkodliwości tej szczepionki. Moja siostra po szczepieniu miała 2 dni gorączkę ok 39.5 stopnia, której w ogóle nie mogła zbić. I ja bym się tego chyba najbardziej obawiała, że wysoka temperatura w ciąży może być niebezpieczna. Dlatego jakbym była w ciąży to bym się nie szczepiła. Ale to moja opinia, absolutnie nie chce nikogo namawiać ani zniechęcać. Ile osób tyle opinii, porozmawiaj z lekarzem, być może ma większą wiedzę na ten temat i ewentualnych powikłań
Było badanych ok 90tys kobiet w Ameryce. Dla kobiet w ciąży zalecane jest szczepienie szczepionkami Pfizera i Moderna. I podobno do tej pory szczepionki były zalecane tylko kobieta w ciąży które były w grupie podwyższonego ryzyka. A wszędzie mówiono ze kobiety w ciąży nie mogą się szczepić. Moim zdaniem wszystkie media i rządzący zle przedstawiali te wszystkie szczepionki i teraz ludzie maja większy mętlik w głowie bo niewiadomo w co wierzyć.

Słyszałam że szybkie testy robią jak na poród się czeka. Praktycznie w całej Polsce. Co do szczepionki to podobno robią już badania, ale WHO narazie nie zaleca w ciąży. Dlatego że za mało wiadomo. Znowu kraj który robił badania to mówili że kobieta zaszczepiona przekazuje przeciwciała. Nie wiem. Jakoś dziwnie to brzmi.
ze szczepionka na krztusiec jest tak ze kobieta przekazuje przeciwciała maluszkowi i maluszek od pierwszych dni jest chroniony. Ale czy w tym przypadku tez tak działa to ja niewiem.

reklama
Do góry