reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Szczepienia

A Margolis tak w ogóle to dzięki za info:tak: , tylko kurcze ja nigdy nie wiem w co mała bedzie szczepiona, raz w nóżkę i w rękę, raz tylko w rękę i bądź tu mądry i jej smaruj, jak sam nie wiesz co?:confused:

reklama
My idziemy na ostatnie juz szczepienie w srode. Zawsze bierzemy 6w1 to Oliwia nie bedzie musiala byc juz dodatkowo szczepiona na WZW za miesiac.Dzieki temu bedzie miala tylko trzy szczepienia a nie cztery tak jak np Filip od Ryby. Pani doktor powiedziala ze lepiej zaplacic 3 razy za ta 6w1 i nie meczyc tak dziecka. W odwrotnej sytuacji wystarcz te 5w1. I u nas tez kosztuje ta szczepionka 160zl, tylko za pierwszym razem bylo 170 zl bo mieli jeszcze stare ceny.

Dziewczyny, która jeszcze szczepiła dziecko przeciw pneumokokom, poza Mju:confused: :confused: Interesuje mnie jak nazywa sie ta szczepionka i ile dawek trzeba w sumie kupić? Mój mąż sie nasłuchał ostatnio o tych sepsach i o tej półtorarocznej dziewczynce, która zmarła:-( :-( :-( , że stwierdził, że małą zaszczepimy choćby miał przez to przez miesiąc suchy chleb jeść.:tak:

No wiem Iwonko, ale ten rodzaj sepsy wywoływany przez megingokoki jest najrzadszy, no i niestety najgroźniejszy:-( :-( :-( A jedno dziecko to sie zaraziło tym badziejstwem w żłobku, strach dzieci gdziekolwiek posyłać:no: :baffled:

Faktycznie na meningokoki typu b ktore są odpowiedzialne za posocznicę w POLSCE NIE MA SZCZEPIONKI :no: Jestb tylko na meningokoki typy c ale występuje ta odmiana raczej w Angli , Portugalii , Hiszpanii
Jeżeli chodzi o szczepionki na pneumokoki to na rynku dostępne są
PREVENAR - JEDNA DAWKA OK 300-350 ZŁ
PNEUMOVAX 23 -DLA DZIECI POWYŻEJ 2-GO ROKU ŻYCIA
PNEUMO 23 -POWYŻEJ 2-GO ROKU ZYCIA

Dla naszych maluszków jest PREVENAR.Jeżeli szczepimy dziecko np w 6-tym miesiącu życia wtedy wystarczają trzy dawki w 6 i 8 miesiącu życia i w 20-tym miesiącu, dzieciom które szczepimy powyżej dwóch lat wystarczy jedna dawka ale wtedy podaje się PNEUMOVAX 23 LUB PNEUMO 23
PREVENAR ZAWIERA TYLKO 7 SZCZEPÓW BAKTERII PNEUMOKOKÓW A PNEUMOVAX 23 I PNEUMO 23 -23 SZCZEPY

Oczywiście jeżeli szczepimy dziecko na pneumokoki od początku tzn od 2-go miesiąca to jest tych dawek w sumie 6

RENEE JEŻELI ZASZCZEPISZ ALICJĘ W WIEKU 6-CIU MIESIĘCY TO MUSISZ KUPIĆ TRZY DAWKI KAŻDA W CENIE OK 300-350 ZŁ PREVENAR

Ja rozmawialam o tych szczepionkach na pneumokoki w grudniu z nasza pania doktor. Powiedziala mi ze jezeli dziecko nie bedzie chodzilo do zlobka i nie ma zbyt wielu kontaktow z innymi dziecmi ( a moja Oliwia nie ma zadnych) to szkoda naszych pieniedzy bo lepiej wlasnie zaszczepic jak skonczy 2 latka albo jak pojdzie do przedszkola. I poki co my sie na to nastawiamy. Oliwia caly czas jest w domu tylko z nami i moimi tesciami, ewentualnie u mojej mamy weic ryzyko jest o wiele mniejsze.

reklama
Adasiu dzięki za konkretne informacje:tak: . To chyba jednak poczekamy do 2 roku zycia, chociaż na najblizszym szczepieniu pogadam jeszcze z lekarzem.

Do góry