reklama
My idziemy na ostatnie juz szczepienie w srode. Zawsze bierzemy 6w1 to Oliwia nie bedzie musiala byc juz dodatkowo szczepiona na WZW za miesiac.Dzieki temu bedzie miala tylko trzy szczepienia a nie cztery tak jak np Filip od Ryby. Pani doktor powiedziala ze lepiej zaplacic 3 razy za ta 6w1 i nie meczyc tak dziecka. W odwrotnej sytuacji wystarcz te 5w1. I u nas tez kosztuje ta szczepionka 160zl, tylko za pierwszym razem bylo 170 zl bo mieli jeszcze stare ceny.
Dziewczyny, która jeszcze szczepiła dziecko przeciw pneumokokom, poza Mju Interesuje mnie jak nazywa sie ta szczepionka i ile dawek trzeba w sumie kupić? Mój mąż sie nasłuchał ostatnio o tych sepsach i o tej półtorarocznej dziewczynce, która zmarła:-( :-( :-( , że stwierdził, że małą zaszczepimy choćby miał przez to przez miesiąc suchy chleb jeść.
adasia
Wrześniowe mamy'06
Faktycznie na meningokoki typu b ktore są odpowiedzialne za posocznicę w POLSCE NIE MA SZCZEPIONKI Jestb tylko na meningokoki typy c ale występuje ta odmiana raczej w Angli , Portugalii , Hiszpanii
Jeżeli chodzi o szczepionki na pneumokoki to na rynku dostępne są
PREVENAR - JEDNA DAWKA OK 300-350 ZŁ
PNEUMOVAX 23 -DLA DZIECI POWYŻEJ 2-GO ROKU ŻYCIA
PNEUMO 23 -POWYŻEJ 2-GO ROKU ZYCIA
Dla naszych maluszków jest PREVENAR.Jeżeli szczepimy dziecko np w 6-tym miesiącu życia wtedy wystarczają trzy dawki w 6 i 8 miesiącu życia i w 20-tym miesiącu, dzieciom które szczepimy powyżej dwóch lat wystarczy jedna dawka ale wtedy podaje się PNEUMOVAX 23 LUB PNEUMO 23
PREVENAR ZAWIERA TYLKO 7 SZCZEPÓW BAKTERII PNEUMOKOKÓW A PNEUMOVAX 23 I PNEUMO 23 -23 SZCZEPY
Oczywiście jeżeli szczepimy dziecko na pneumokoki od początku tzn od 2-go miesiąca to jest tych dawek w sumie 6
Jeżeli chodzi o szczepionki na pneumokoki to na rynku dostępne są
PREVENAR - JEDNA DAWKA OK 300-350 ZŁ
PNEUMOVAX 23 -DLA DZIECI POWYŻEJ 2-GO ROKU ŻYCIA
PNEUMO 23 -POWYŻEJ 2-GO ROKU ZYCIA
Dla naszych maluszków jest PREVENAR.Jeżeli szczepimy dziecko np w 6-tym miesiącu życia wtedy wystarczają trzy dawki w 6 i 8 miesiącu życia i w 20-tym miesiącu, dzieciom które szczepimy powyżej dwóch lat wystarczy jedna dawka ale wtedy podaje się PNEUMOVAX 23 LUB PNEUMO 23
PREVENAR ZAWIERA TYLKO 7 SZCZEPÓW BAKTERII PNEUMOKOKÓW A PNEUMOVAX 23 I PNEUMO 23 -23 SZCZEPY
Oczywiście jeżeli szczepimy dziecko na pneumokoki od początku tzn od 2-go miesiąca to jest tych dawek w sumie 6
Ja rozmawialam o tych szczepionkach na pneumokoki w grudniu z nasza pania doktor. Powiedziala mi ze jezeli dziecko nie bedzie chodzilo do zlobka i nie ma zbyt wielu kontaktow z innymi dziecmi ( a moja Oliwia nie ma zadnych) to szkoda naszych pieniedzy bo lepiej wlasnie zaszczepic jak skonczy 2 latka albo jak pojdzie do przedszkola. I poki co my sie na to nastawiamy. Oliwia caly czas jest w domu tylko z nami i moimi tesciami, ewentualnie u mojej mamy weic ryzyko jest o wiele mniejsze.
reklama