reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Szczepienia

reklama
odgrzewam starego kontrowersyjnego kotleta [SUP][/SUP]a ;-)mam pytanie do mam szczepiacych dodatkowymi szczepiomkami - jak wygląda Wasz kalendarz na najbliższe tyg? i czemu wybralyscie te szczepionki? My chyba w 6 tyg polecimy z 6w1 i rota a reszte-wlasnie nie wiem...

Ja swoje dzieci szczepiłam tylko na te obowiązkowe i na żadne dodatkowe nie ale to niestety kwestja finansowa mi nie pozwala bo chcialam na pneumokoki jedynie zaszczepić.

A słyszałam ostatnio w tv ze Polska i Rumunia jako jedyne kraje w Europie nie maja refundowanych szczepien na pnaumokoki:eek: i wyglada na to ze sa ludzie którzy chcą by to zmienić

znów powrót do kotleta :tak:
jakie decyzje? czym szczepicie? bo ja dalej w kropce
stara położna twierdzi, że tylko szczepionki NFZ
lekarka,że 6w1 (koncerny farmaceutyczne im płacą za reklamę??)
znajoma pielęgniarka noworodkowa poleca Infarnix-IPV+Hib

Nam sie problem sam rozwiazal. My teraz szczepimy tylko na zoltaczke. Cala reszte dopiero po drugiej operacji. Wczesniej nie ma sensu, bo ponoc podczas operacji wszystkie przeciwciala pojda sobie w sina dal :eek:.
Pozniej mamy szczepic na wszystko co sie da...

mi dr doradzała ( jeżeli zdecyduje sie na pneumokoki w 3 dawkach) zrobic 5 w1 ( bo taką bede barała w 6 tyg. i są dwa kłucia bo 5 w 1 plus żółtaczka a na następne szczepienie pneumo plus kolejna dwaka 5w1. i tez sa dwa kłucia.
Po rozmowie z położna, i przedyskutowaniu kwestii finansowych moze na pneumo zaszczepimy później przed przedszkolem i była by jedna dawka...ale kurka nie wiem :/

Kasowo położna mówiła, że wiele osób bierze szczepionki podstawowe te sanepidowskie 4 kłucia, a kase inwestuje np w rota...

P.S. czy wasze dzieciaczki tez mają takie okropne odczyny po szczepieniu w szpitalu ?? nam sie te bóle brzuszka strasznie z odczynem zbiegły nie dość, że okropnie podszedł ropą to jeszcze czerwony na około. W szpitalu kazali nie ruszać i uprzedzali, ze tak może być. Starszak nie miał aż takiego odczynu...:no: a następne szczepienie za dwa tygodnie i zastanawiam sie gdzie sie wkłują jak to tak paskudnie wygląda :-(

witam,
moja położna mówiła podobnie jak u Fel i chyba taką opcję wybiorę , efekt ten sam, a lepiej przeznaczyć te pieniądze na pneumokoki czy rota , na które planuję zaszczepić. Z tym , że też się zastanawiam kiedy sczepić na pneumokoki na rota zaszczepię na II wizycie, gdyż boje się , że zwróci mi 300 zł z płaczem po wkłuciach. Wiem też , że jeśli raz zaszczepi się szczepionką skojarzoną to później większość szczepień tak powinna być wykonywana.

Upewnijcie mnie tylko bo przeglądam cennik swojej placówki czy np taki skrót oznacza szczepionkę 6 w1- Szczepionka INFANRIX IPV + HIB????

My tez nie mielismy szczepien w szpitalu, tzn tylko zoltaczke, gruzlice odroczylismy do czasu kiedy Oliwia skonczy 6 mies, a wczoraj miala 5w1 rota i pneumokoki. Te ost dostalismy za darmo ze wzgledu na wczesniactwo :)

My planujemy szczepić standardowymi. Z tego co zauwazyłam często polecane są szczepionki płatne bo służbie zdrowia jest po prostu łatwiej zaaplikowac:-D

reklama
Ja właśnie nie wiem co zrobić mała ulewa więc nie wiem czy jest sens szczepić na rotawirusy.
Myśle o tej szczepiące 5 w 1 mój chrześniak był szczepiony chyba na wszystko i ciągle choruje więc nie wiem co robić.

Do góry