reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Szczepienia, wizyty u lekarzy i zdrowie styczniowych bobasów

Ikasia z pneumo poczekaj na skonczenie pol roku bedziesz miec o jedna dawke mniej ... z rota bym sie wstrzymala (ja nie szczepilam i lajtowo przechodzilismy dwa razy jelitowke, a kolezanka zaszczepiony synek i wyladowali w szpitalu) meningokoki mozna na miesiac przed zlobkiem a potem przypomnieniowo po roku (oszczednosc tak jak przy pneumokokach)

reklama
Hej kochane!

Ja na chwilę.

Byliśmy na szczepieniu. Biedny maluch... tak strasznie płakał :-( ale po zastrzykach przystawiłam go do piersi i pozwolili nam posiedzieć spokojnie w gabinecie. Przychodnia była całkiem pusta co mnie bardzo cieszyło...

Ale też lekarka mnie wkurzyła... sprawdzała odruchy Adriana i twierdzi że mały musi wiecej na brzuszku leżeć bo słabo głowe podnosi... noż uduszę... najpierw dotyka go zimnymi rękoma, on był na golasa -czego nienawidzi... aż się zanosił z płaczu i miał głowe podnosić? Próbował pieluszkę zjeść i nie w głowie było mu podnoszenie głowy... a przecież nawet zdjęcie wklejałam jak wysoko dyńkę potrafi podnosić i trzymać.,..

Dodatkowo mały wykonuję jakieś dziwne ruchy rączkami i wypisała nam witaminę B1... podobno to ma pomóc w jego niedojrzałości systemu nerwowego ale ja zupełnie nie wiem o co jej chodzi...

Mały po szczepieniu (płatnym 5w1, WZW i pneumokoki) na razie spokojnie śpi. Troszkę marudził ale nie wygląda na to żeby miał ją odchorować.

Dziewczyny, jestem przerażona. Staś jutro będzie miał 5 tygodni i 4 dni, w dodatku urodził się w 37 tc, na jutro lekarka mu wyznaczyła termin szczepienia. Czytam teraz, że te szczepinia najlepiej robić w 7-8tc, a na pewno po skończonych 6 tygodniach. Co robić? Zgadzać się? Czy nie pójść? Lekarzen to ja nie jestem...

U mnie w irl wszystkie szczepiinki sa darmow, dostalam rozpiske i jest tak:
Po urodzeniu- BCG (Od gruzlicy)
2 miesiace- 6w1 i pneumokoki
4 miesiace- 6w1 i meningokoki c
6 miesiecy- 6w1, pneumokoki i meningokoki c
12 miesiecy- MMR i pneumokoki
13 miediecy- meningokoki c i Hib

no i u nas nici ze szczepienia, pojechalismy dzisiaj rano ale maly od soboty ma wodnista kuke i boli go brzuszek i lekarka dala lekarstwo Debridit czy jakos tak i kazala sie powstrzymac do srody, martwie sie zeby to nie byl jakis wiekszy problem tylko skutek czegos co ja zjadlam

Wlasnie u nas tez jest 6w1 tak jak u Anii identycznie ale Albo szczepisz albo nie bo lekarz mówi ze inaczej tu nie szczepią i nie zaszczepia

No wlasnie aniia- najgorsze to szczepienie na 6mies bo dziecko dostaje za jednym razem 3 zastrzyki w udka :( Biedne malenstwa :(

My bylismy 14.02 Laura miala wtedy 6 tyg i 2 dni. Miala szczepionke bezplatna 3 kucia. Biedna. Spala po niej a jak sie obudzila to 2 godziny darla sie jakby z niej skore zdzierali. Pozniej ze zmeczenia zasypiala i plakala. Koszmar. Biedna Laura

Marika to wspolczuje u nas nie bylo zadnego problemu po szczepieniu a maly spal idealnie w nocy. my zesmy szczepili platnymi, ale nie wiem czy to ma jakiejs znaczenie na zachowanie dziecka

reklama
Dziewczyny, a czy którakolwiek z Was ma może indywidualny kalendarz szczepień? Jutro mamy termin szczepienia ale zaczynam panikować i chcę zdezerterować i poprosić lekarkę o przesunięcie wszystkich szczepień o pół roku. Myślicie, że to do wykonania?

Do góry