reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Szczepienia, wizyty u lekarzy i zdrowie styczniowych bobasów

Ikasia z pneumo poczekaj na skonczenie pol roku bedziesz miec o jedna dawke mniej ... z rota bym sie wstrzymala (ja nie szczepilam i lajtowo przechodzilismy dwa razy jelitowke, a kolezanka zaszczepiony synek i wyladowali w szpitalu) meningokoki mozna na miesiac przed zlobkiem a potem przypomnieniowo po roku (oszczednosc tak jak przy pneumokokach)

reklama
Hej kochane!

Ja na chwilę.

Byliśmy na szczepieniu. Biedny maluch... tak strasznie płakał :-( ale po zastrzykach przystawiłam go do piersi i pozwolili nam posiedzieć spokojnie w gabinecie. Przychodnia była całkiem pusta co mnie bardzo cieszyło...

Ale też lekarka mnie wkurzyła... sprawdzała odruchy Adriana i twierdzi że mały musi wiecej na brzuszku leżeć bo słabo głowe podnosi... noż uduszę... najpierw dotyka go zimnymi rękoma, on był na golasa -czego nienawidzi... aż się zanosił z płaczu i miał głowe podnosić? Próbował pieluszkę zjeść i nie w głowie było mu podnoszenie głowy... a przecież nawet zdjęcie wklejałam jak wysoko dyńkę potrafi podnosić i trzymać.,..

Dodatkowo mały wykonuję jakieś dziwne ruchy rączkami i wypisała nam witaminę B1... podobno to ma pomóc w jego niedojrzałości systemu nerwowego ale ja zupełnie nie wiem o co jej chodzi...

Mały po szczepieniu (płatnym 5w1, WZW i pneumokoki) na razie spokojnie śpi. Troszkę marudził ale nie wygląda na to żeby miał ją odchorować.

Dziewczyny, jestem przerażona. Staś jutro będzie miał 5 tygodni i 4 dni, w dodatku urodził się w 37 tc, na jutro lekarka mu wyznaczyła termin szczepienia. Czytam teraz, że te szczepinia najlepiej robić w 7-8tc, a na pewno po skończonych 6 tygodniach. Co robić? Zgadzać się? Czy nie pójść? Lekarzen to ja nie jestem...

U mnie w irl wszystkie szczepiinki sa darmow, dostalam rozpiske i jest tak:
Po urodzeniu- BCG (Od gruzlicy)
2 miesiace- 6w1 i pneumokoki
4 miesiace- 6w1 i meningokoki c
6 miesiecy- 6w1, pneumokoki i meningokoki c
12 miesiecy- MMR i pneumokoki
13 miediecy- meningokoki c i Hib

no i u nas nici ze szczepienia, pojechalismy dzisiaj rano ale maly od soboty ma wodnista kuke i boli go brzuszek i lekarka dala lekarstwo Debridit czy jakos tak i kazala sie powstrzymac do srody, martwie sie zeby to nie byl jakis wiekszy problem tylko skutek czegos co ja zjadlam

Wlasnie u nas tez jest 6w1 tak jak u Anii identycznie ale Albo szczepisz albo nie bo lekarz mówi ze inaczej tu nie szczepią i nie zaszczepia

No wlasnie aniia- najgorsze to szczepienie na 6mies bo dziecko dostaje za jednym razem 3 zastrzyki w udka :( Biedne malenstwa :(

My bylismy 14.02 Laura miala wtedy 6 tyg i 2 dni. Miala szczepionke bezplatna 3 kucia. Biedna. Spala po niej a jak sie obudzila to 2 godziny darla sie jakby z niej skore zdzierali. Pozniej ze zmeczenia zasypiala i plakala. Koszmar. Biedna Laura

Marika to wspolczuje u nas nie bylo zadnego problemu po szczepieniu a maly spal idealnie w nocy. my zesmy szczepili platnymi, ale nie wiem czy to ma jakiejs znaczenie na zachowanie dziecka

reklama
Dziewczyny, a czy którakolwiek z Was ma może indywidualny kalendarz szczepień? Jutro mamy termin szczepienia ale zaczynam panikować i chcę zdezerterować i poprosić lekarkę o przesunięcie wszystkich szczepień o pół roku. Myślicie, że to do wykonania?

Do góry