reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Szczepienia, wizyty u lekarzy i zdrowie styczniowych bobasów

dzieki dziewczyny :) tez mi sie wydawalo za duzo, zaszczepimy 5w1, a na reszte umowimy sie na inny termin :)

na dodatkowe szczepienia (pneumo, rota i menigo) zdecydowalam sie, bo maly najprawdopodobniej bedzie chodzil do zlobka jak skonczy roczek.

siva: 300g to super wynik :) Leos przez tydzien przybral 220g, wiec tez niezle

Fifka, moze to mniejsze przybranie jest chwilowe? mnie pediatra ostrzgala, ze przy czestym wazeniu moze sie okazac, ze nie przybiera, a nawet traci na wadze. Ale u dzieci "na piersi" to podobno normalne, wazne, zeby bilans miesieczny byl OK.
A Adrian ma juz 2,5 miesiaca, wiec wzrost wagi moze juz sie spowalniac - tak czytalam, sama nie mam doswiadczenia oczywoscie

Ja mojego nie umiem budzic na jedzienie, kilka razy probowalam, ale widac, ze wtedy nie chce jesc. Zreszta nie dziwie sie, tez bym nie miala apetytu wyrwana z glebokiego snu ;)

reklama
Ja szczepię 5 w 1 bo jak to moja rodzinna aptekarka wyjaśniła, że teraz jest tak że jak zaszczepisz 6 w 1 to musisz podać wszystkie szczepionki 6 w 1 i podajesz 2 razy więcej na żółtaczkę. Kiedyś można było podać 3 6w1 i resztę bez wzw. Tak szczepiłam właśnie starszych.
Pneumokoki poczekam jak będzie starszy - mniej dawek wtedy musi przyjąć.
Ja nie wybieram refundowanych nie ze względu na iloś wkuć, ale na to że często są przestażałe, zanieczyszczone, zawierają czasem też rtęć.
Przy 1 praktycznie chciałam zaszczepić qna wszystko, przy 2 naczytałam się o autyźmie poszczepiennym i inych powikłańiech.
A jako ciekawostkę napiszę, że ta moja aptekarka praktycznie nie szczepi dzieci....

my tez szczepimy 5w1 albo 6w1 i penumokoki ze wzgledu na darmowy przydzial, ale starsza szczepilam na rotawirusa i faktycznie od urodzenia miala ze 2 razy biegunke ale nigdy taka zeby nie dalo sie jej opanowac czy jakos bylo niebezpieczenstwo odwodnienia, nie wiem czy to jej organizm tak walczy z biegunkami i wymiotami czy moze to skutek wlasnie szczepienia. teraz tez zastanawiam sie czy tego rotawirusa szczepic, czy nie?

Dona mój Konrad nie szczepiony a też miał biegunkę moze z 2 razy? I to też bez tragedii, nie wymiotował nigdy... więc ja tam twierdze ze to organizm nie szczepionka...

Co do bilansu miesięcznego to jest ogromna różnica... pierwszy miesiąc przybrał 1700g a w drugim 700... zdecydowanie mniej :no: Ale to moja wina bo zaczełam uczyć go jeść rzadziej... a tu jak widać musze karmić go częściej a nie próbować smoczkiem uspokoić... Dawno go nie ważyłam to nie spodziewałam się ze tak na wadze źle przybiera. We wtorek szczepienie to pewnie mnie lekarka obstawi...

Agagsm- ja nie szczepie:)Żałuję tylko, że w szpitalu jednak nie powalczyłam o kartę szczepień. Teraz myślę czy po prostu go nie wypisać i póki co nigdzie nie zapisywać..

Fifka ja mysle ze maly spowolnil przybieranie... miedzy 4 a 6 miesiacem powinien podwoic wage urodzeniowa, a na roczek potroic wage urodzeniowa... wiec do pol roku powinien miec ok 6 kg a na rok ok. 9 kg.. pamietaj gdyby byl glodny to i smoczek by nie zadzialal..

Akuku w sumie racja z tym smoczkiem... Co do wagi to w sumie on już prawie podwoił mase urodzeniową... Jak ważył 2460g to teraz ma prawie prawie 4700g więc malutko mu już zostało.

No nic zobaczymy co powiedzą na szczepieniu jutro...

hej dziewczyny bylam dzisiaj na usg głowki i kamien z serca wszystko jest ok. a juz sobie wkrecalam ze cos jest nie tak bo maly strasznie duzo w ciagu dnia mi spi. jutro jade do osrodka patologii noworodka i mam nadzieje ze tez bedzei dobrze

Dona moj tez duzo spi, jest bardzo grzeczny jakbym dziecka nie miala, do poludnia jak sie wybudzi tak do 12 .00 lezy grzecznie patrzy, slucha co do niego mowi, a po poludniu jak zasnie tak wybudza sie tylko an jedzenie, wieczorem znow aktywny i pozniej cala noc przespi tez tylko z pobudkami na jedzenie.

Co do rotawirusow, to kiedys wyczytalam ze do 5 r.z kazde dziecko przechodzi przez to, ale moj Dawid nie byl szczepiony i nigdy nie mial rotawirusa. Ana pneumokoki szczepilam Dawida po 2 r.ż wtedy jest jedna dawka, wtedy tez szedl do zlobka.

Teraz z Wiktorkiem skorzystamy z opcji darmowej na pneumokoki i na nic wiecej nie bedziemy, poza podstawowymi -skojarzone bedziemy brac.

reklama
My mamy pierwsze szczepienie 27lutego,wtedy będzie na blonice,krztusiec i tężec...no i mam zagwozkde z tymi dodatkowymi..Maly idzie od października do zlobka,bo ja wracam do pracy...wiec chyba pasuje go zaszczepić na wszystko?? Tylko wlasnie co pierwsze? Bo pomyslalam ze najpierw pneumokoki,kolejno rota a meningo zaraz przed żłobkiem,kolo wakacji...co myslicie?

Do góry