Mnie brzuch nie boli w ogóle, czasami jak szybko wstane, albo tak jak dziewczyny pisały szybko się przewróce na 2 bok, to "pociągnie"... hanus zadzwon lepiej do lekarza, ja tam wiesz nie chce Cię straszyć, ale ból brzucha jak na okres mi się źle kojarzy... w tej ciąży może z tydzień mnie tak bolał, no max do 6 tygodnia...
reklama
Cześć
Gratuluję wszystkim dziewczynom pięknych bobasków!
Aninek mamy podobny problem bo u mnie lekarz stwierdziła na ostatnim USG łożysko przednia ściana nisko! Mam wypoczywać i nie dźwigać no i oczywiście zero.... seksu i czekać aż się podniesie!
Ah no u mnie lekarka mnie tylko o tym poinformowala i powiedziala, ze mam sie nie martwic bo to jeszcze wczesnie i ze jeszcze moze sie przesunac. Nic nie mowila o zadnych zakazach
NASZE WIZYTY :
15 Lipiec
Domiśka godz.19:00
16 Lipca
arbuz godz.17.30 (USG)
17 Lipiec
Dorotqua godz.15:00
Alicja32 godz.10.00
18 Lipiec
Dotka godz.20:00
19 Lipiec
M@linka godz. 10.40
23 Lipiec
Elisse godz. 8:30
green flower 16:00
25 lipiec
lanjaa godz. 9:00
26 lipiec
baska201godz.9.00
27 lipiec
milusia 83 godz.18:30
30 Lipiec
Marzenixx godz. 14:15
1 Sierpień
czarni godzina 13:40
2 Sierpień
madziamadzia godz.18:00
deszczyk godz.11:00
cluue godz. 17:40
3 Sierpień
Ooollcciiaaa godz.17:40
6 sierpień
martex2009 godz. 14.20
szylwias godz.17:00
7 sierpień
Totka godz. 18.00
14 Sierpień
Kropka 19:40 - 2 prenatalne
31 Sierpień
madziamadzia godz.15:15
martex2009 godz.09.20 usg
To ja opiszę swoje wrażenia po wczorajszych badaniach:
Malec ma 5,96 cm, pełny żołądek i opróżniony pęcherz, obecną kość nosową, prawidłowy przepływ w żyłach, widoczną małżowinę uszną i paluszki u rąk i nóg, ale w związku z tym, że przez całe badanie stał/a, to nie została zbadana przezierność. Za tydzień podejście nr 3. A ponadto, to albo coś nam chciał/a powiedzieć, albo pił/a sobie, bo ruszała buźką J Aha, i pani dr powiedziała, że bardzo jej się podoba stopień rozwinięcia główki, pokazała górną wargę malca – która była bez żadnych uszczerbków.
Badanie usg zaczęło się od głowicy dopochwowej, dokonano pomiarów – oprócz NT więc przeszliśmy do usg przez powłoki brzuszne, tutaj – wiadomo – gorszy widok, ale ułożenie malucha w dalszym ciągu nie pozwalało na zmierzenie NT… więc wróciliśmy do usg dopochwowego… Pani dr głowicą „dźgając” mnie w macicę próbowała zmobilizować małego Leniucha do podskoków i zmiany pozycji, ale Ten miał wszystko w nosie… Więc z głowicą w pochwie próbowała przez brzuch pobudzić małego do zmiany pozycji, a on stał sobie w najlepsze otoczony moim tłuszczykiem, przez który pewnie nawet nie poczuł zabiegów pani dr No i ostatnie podejście – usg przez brzuch – jak wiadomo – bez efektu więc pani dr zaprosiła na usg na przyszły tydzień, jednak w związku z tym, że idzie na urlop – próbuję umówić się do lekarki poleconej właśnie przez moją dr… Na razie nie mogę się dodzwonić ;/
Od ubiegłotygodniowego badania schudłam 0,7 kg! Jednak znów co chwilę mam pełny pęcherz i krwawienia z nosa…
Drugi trymestr już za pasem i zaczynam się uspokajać.
Załączam również zdjęcia i pozdrawiam Was serdecznie.
P.S. Kolejna wizyta za 4 tygodnie (7 sierpnia) – dodałam się już do naszego terminarza
15 Lipiec
Domiśka godz.19:00
16 Lipca
arbuz godz.17.30 (USG)
17 Lipiec
Dorotqua godz.15:00
Alicja32 godz.10.00
18 Lipiec
Dotka godz.20:00
19 Lipiec
M@linka godz. 10.40
23 Lipiec
Elisse godz. 8:30
green flower 16:00
25 lipiec
lanjaa godz. 9:00
26 lipiec
baska201godz.9.00
27 lipiec
milusia 83 godz.18:30
30 Lipiec
Marzenixx godz. 14:15
1 Sierpień
czarni godzina 13:40
2 Sierpień
madziamadzia godz.18:00
deszczyk godz.11:00
cluue godz. 17:40
3 Sierpień
Ooollcciiaaa godz.17:40
6 sierpień
martex2009 godz. 14.20
szylwias godz.17:00
7 sierpień
Totka godz. 18.00
14 Sierpień
Kropka 19:40 - 2 prenatalne
31 Sierpień
madziamadzia godz.15:15
martex2009 godz.09.20 usg
To ja opiszę swoje wrażenia po wczorajszych badaniach:
Malec ma 5,96 cm, pełny żołądek i opróżniony pęcherz, obecną kość nosową, prawidłowy przepływ w żyłach, widoczną małżowinę uszną i paluszki u rąk i nóg, ale w związku z tym, że przez całe badanie stał/a, to nie została zbadana przezierność. Za tydzień podejście nr 3. A ponadto, to albo coś nam chciał/a powiedzieć, albo pił/a sobie, bo ruszała buźką J Aha, i pani dr powiedziała, że bardzo jej się podoba stopień rozwinięcia główki, pokazała górną wargę malca – która była bez żadnych uszczerbków.
Badanie usg zaczęło się od głowicy dopochwowej, dokonano pomiarów – oprócz NT więc przeszliśmy do usg przez powłoki brzuszne, tutaj – wiadomo – gorszy widok, ale ułożenie malucha w dalszym ciągu nie pozwalało na zmierzenie NT… więc wróciliśmy do usg dopochwowego… Pani dr głowicą „dźgając” mnie w macicę próbowała zmobilizować małego Leniucha do podskoków i zmiany pozycji, ale Ten miał wszystko w nosie… Więc z głowicą w pochwie próbowała przez brzuch pobudzić małego do zmiany pozycji, a on stał sobie w najlepsze otoczony moim tłuszczykiem, przez który pewnie nawet nie poczuł zabiegów pani dr No i ostatnie podejście – usg przez brzuch – jak wiadomo – bez efektu więc pani dr zaprosiła na usg na przyszły tydzień, jednak w związku z tym, że idzie na urlop – próbuję umówić się do lekarki poleconej właśnie przez moją dr… Na razie nie mogę się dodzwonić ;/
Od ubiegłotygodniowego badania schudłam 0,7 kg! Jednak znów co chwilę mam pełny pęcherz i krwawienia z nosa…
Drugi trymestr już za pasem i zaczynam się uspokajać.
Załączam również zdjęcia i pozdrawiam Was serdecznie.
P.S. Kolejna wizyta za 4 tygodnie (7 sierpnia) – dodałam się już do naszego terminarza
Witam!
Ja wczoraj byłam na usg. W końcu zobaczyłam swoje maleństwo
Pan doktor stwierdził że do terminu na pewno nie donoszę bo dzidzia starsza wg usg o 5 dni a według niego więcej i nie będzie wodnika tylko koziorożec. zobaczymy na kolejnym usg. I stawia na dziewczynkę, cały czas zwracał się w formie "ona" "mała". wogóle śmieszny facet, nigdy się tak nie uśmiałam u ginekologa teraz 2 sierpnia wizyta u mojego gina.
więc tak, usg miałam przez brzuszek, 2D i 3D, ma CRL 5.75cm 54g, Nt 1.13mm, nosek jest, cała reszta okej, FHR 171. posłuchaliśmy serduszka. przez większość czasu sobie leżała, ale przynajmniej na spokojnie wszystko pomierzył, na koniec podskoczyła i pomachała rączkami, jakby wiedziała że już kończy
wyszłam z 6 fotkami, 3 stronami pomiarów i wielkim uśmiechem :-)
wrzucam dwa, pierwsze wiadomo, a drugie to główka ("z góry") i prawa rączka :-) reszta fotek to serducho i główka wiec daje dwa najciekawsze.
Ja wczoraj byłam na usg. W końcu zobaczyłam swoje maleństwo
Pan doktor stwierdził że do terminu na pewno nie donoszę bo dzidzia starsza wg usg o 5 dni a według niego więcej i nie będzie wodnika tylko koziorożec. zobaczymy na kolejnym usg. I stawia na dziewczynkę, cały czas zwracał się w formie "ona" "mała". wogóle śmieszny facet, nigdy się tak nie uśmiałam u ginekologa teraz 2 sierpnia wizyta u mojego gina.
więc tak, usg miałam przez brzuszek, 2D i 3D, ma CRL 5.75cm 54g, Nt 1.13mm, nosek jest, cała reszta okej, FHR 171. posłuchaliśmy serduszka. przez większość czasu sobie leżała, ale przynajmniej na spokojnie wszystko pomierzył, na koniec podskoczyła i pomachała rączkami, jakby wiedziała że już kończy
wyszłam z 6 fotkami, 3 stronami pomiarów i wielkim uśmiechem :-)
wrzucam dwa, pierwsze wiadomo, a drugie to główka ("z góry") i prawa rączka :-) reszta fotek to serducho i główka wiec daje dwa najciekawsze.
Dziewczyny gratuluję wam udanych wizyt, dzidziusie cudowne
Hunianka- doczytałam,że miałaś amniopunkcję, jak Ci poszło? i jaki był powód?
Ja się nie udzielam zbyt bardzo,bo skończyły mi się jedne problemy (krwiak) a zaczęły inne. Tak jak pisałam w 12 tyg 4 d ciąży byłam na UsG prenatalnym i wszystko było ok, jeden dzidziuś NT 1.3 a drugi 1.9 tydzień później byłam na wizycie i pani dr postanowiła popatrzeć na maluchy a tam nagle u jednego NT 2.9 ,jestem zrozpaczona-nie wiem dlaczego najpierw było ok a potem już powyżej normy:-( Jestem w rozsypce,bo w ciąży mnogiej nie zaleca się robienia amniopunkcji...
Hunianka- doczytałam,że miałaś amniopunkcję, jak Ci poszło? i jaki był powód?
Ja się nie udzielam zbyt bardzo,bo skończyły mi się jedne problemy (krwiak) a zaczęły inne. Tak jak pisałam w 12 tyg 4 d ciąży byłam na UsG prenatalnym i wszystko było ok, jeden dzidziuś NT 1.3 a drugi 1.9 tydzień później byłam na wizycie i pani dr postanowiła popatrzeć na maluchy a tam nagle u jednego NT 2.9 ,jestem zrozpaczona-nie wiem dlaczego najpierw było ok a potem już powyżej normy:-( Jestem w rozsypce,bo w ciąży mnogiej nie zaleca się robienia amniopunkcji...
gieniek nie stresuj się kochana wiem, ze łatwo mi powiedzieć, ale trochę sobie poczytałam i wynik NT może być później w normie. Tutaj wklejam jak powinno się prawidłowo robić pomiar przezierności karkowej
Technika wykonywania pomiaru
Według Nicolaidesa pomiar należy wykonywać z uwzględnieniem poniższych zaleceń:
*CRL powinien wynosić 45-84 mm
*optymalny wiek ciążowy do wykonania badania to 11-13+6 tygodni.
*niekiedy wynik łatwiej otrzymać w USG przezpochwowym
*istotne jest uzyskanie dobrego obrazu strzałkowego płodu
*płód powinien zajmować 3/4 pola, odległość między znacznikami powinna być jak najmniejsza i nie przekraczać 0,1 mm
*należy rozróżnić skórę płodu i owodnię
*największy wymiar NT (między skórą a miękkimi tkankami nad kręgosłupem szyjnym) powinien być zmierzony kilkakrotnie, a obraz z USG powinno się zarchiwizować
*płód powinien znajdować się w swobodnym ułożeniu, przygięciowe lub odgięciowe *ułożenie główki może fałszować wynik badania
*w 5-10% przypadków pępowina może owijać się wokół szyi płodu i przyczyniać się do nieprawidłowo wykonanego pomiaru NT.
a ja jutro zobaczę swoje maleństwo, nie mogę sie doczekać, chociaż też się martwię czy wszystko będzie OK
Technika wykonywania pomiaru
Według Nicolaidesa pomiar należy wykonywać z uwzględnieniem poniższych zaleceń:
*CRL powinien wynosić 45-84 mm
*optymalny wiek ciążowy do wykonania badania to 11-13+6 tygodni.
*niekiedy wynik łatwiej otrzymać w USG przezpochwowym
*istotne jest uzyskanie dobrego obrazu strzałkowego płodu
*płód powinien zajmować 3/4 pola, odległość między znacznikami powinna być jak najmniejsza i nie przekraczać 0,1 mm
*należy rozróżnić skórę płodu i owodnię
*największy wymiar NT (między skórą a miękkimi tkankami nad kręgosłupem szyjnym) powinien być zmierzony kilkakrotnie, a obraz z USG powinno się zarchiwizować
*płód powinien znajdować się w swobodnym ułożeniu, przygięciowe lub odgięciowe *ułożenie główki może fałszować wynik badania
*w 5-10% przypadków pępowina może owijać się wokół szyi płodu i przyczyniać się do nieprawidłowo wykonanego pomiaru NT.
a ja jutro zobaczę swoje maleństwo, nie mogę sie doczekać, chociaż też się martwię czy wszystko będzie OK
reklama