reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczniówki u lekarza (wizyty, badania, USG)

Mnie brzuch nie boli w ogóle, czasami jak szybko wstane, albo tak jak dziewczyny pisały szybko się przewróce na 2 bok, to "pociągnie"... hanus zadzwon lepiej do lekarza, ja tam wiesz nie chce Cię straszyć, ale ból brzucha jak na okres mi się źle kojarzy... w tej ciąży może z tydzień mnie tak bolał, no max do 6 tygodnia...

reklama
Cześć
Gratuluję wszystkim dziewczynom pięknych bobasków!
Aninek mamy podobny problem bo u mnie lekarz stwierdziła na ostatnim USG łożysko przednia ściana nisko! Mam wypoczywać i nie dźwigać no i oczywiście zero.... seksu :( i czekać aż się podniesie!

Ah no u mnie lekarka mnie tylko o tym poinformowala i powiedziala, ze mam sie nie martwic bo to jeszcze wczesnie i ze jeszcze moze sie przesunac. Nic nie mowila o zadnych zakazach :happy:

Witam szczęśliwe mamusie :) Pięknie fasoleczki się rozwinęły :) Dzielnie się trzymacie !!! Pozdrawiam wszystkie , trzymam kciuki cały czas.

NASZE WIZYTY :
15 Lipiec
Domiśka godz.19:00
16 Lipca
arbuz godz.17.30 (USG)
17 Lipiec
Dorotqua godz.15:00
Alicja32 godz.10.00
18 Lipiec
Dotka godz.20:00
19 Lipiec
M@linka godz. 10.40
23 Lipiec
Elisse godz. 8:30
green flower 16:00
25 lipiec
lanjaa godz. 9:00
26 lipiec
baska201godz.9.00
27 lipiec
milusia 83 godz.18:30
30 Lipiec
Marzenixx godz. 14:15
1 Sierpień
czarni godzina 13:40
2 Sierpień
madziamadzia godz.18:00
deszczyk godz.11:00
cluue godz. 17:40
3 Sierpień
Ooollcciiaaa godz.17:40
6 sierpień
martex2009 godz. 14.20
szylwias godz.17:00
7 sierpień
Totka godz. 18.00
14 Sierpień
Kropka 19:40 - 2 prenatalne
31 Sierpień
madziamadzia godz.15:15
martex2009 godz.09.20 ​usg

usg prenatalne.jpg
To ja opiszę swoje wrażenia po wczorajszych badaniach:
Malec ma 5,96 cm, pełny żołądek i opróżniony pęcherz, obecną kość nosową, prawidłowy przepływ w żyłach, widoczną małżowinę uszną i paluszki u rąk i nóg, ale w związku z tym, że przez całe badanie stał/a, to nie została zbadana przezierność. Za tydzień podejście nr 3. A ponadto, to albo coś nam chciał/a powiedzieć, albo pił/a sobie, bo ruszała buźką J Aha, i pani dr powiedziała, że bardzo jej się podoba stopień rozwinięcia główki, pokazała górną wargę malca – która była bez żadnych uszczerbków.
Badanie usg zaczęło się od głowicy dopochwowej, dokonano pomiarów – oprócz NT więc przeszliśmy do usg przez powłoki brzuszne, tutaj – wiadomo – gorszy widok, ale ułożenie malucha w dalszym ciągu nie pozwalało na zmierzenie NT… więc wróciliśmy do usg dopochwowego… Pani dr głowicą „dźgając” mnie w macicę próbowała zmobilizować małego Leniucha do podskoków i zmiany pozycji, ale Ten miał wszystko w nosie… Więc z głowicą w pochwie próbowała przez brzuch pobudzić małego do zmiany pozycji, a on stał sobie w najlepsze otoczony moim tłuszczykiem, przez który pewnie nawet nie poczuł zabiegów pani dr :p No i ostatnie podejście – usg przez brzuch – jak wiadomo – bez efektu więc pani dr zaprosiła na usg na przyszły tydzień, jednak w związku z tym, że idzie na urlop – próbuję umówić się do lekarki poleconej właśnie przez moją dr… Na razie nie mogę się dodzwonić ;/
Od ubiegłotygodniowego badania schudłam 0,7 kg! Jednak znów co chwilę mam pełny pęcherz i krwawienia z nosa…
Drugi trymestr już za pasem i zaczynam się uspokajać.

Załączam również zdjęcia i pozdrawiam Was serdecznie.

P.S. Kolejna wizyta za 4 tygodnie (7 sierpnia) – dodałam się już do naszego terminarza :p

Witam!

Ja wczoraj byłam na usg. W końcu zobaczyłam swoje maleństwo :)
Pan doktor stwierdził że do terminu na pewno nie donoszę bo dzidzia starsza wg usg o 5 dni a według niego więcej i nie będzie wodnika tylko koziorożec. zobaczymy na kolejnym usg. I stawia na dziewczynkę, cały czas zwracał się w formie "ona" "mała". wogóle śmieszny facet, nigdy się tak nie uśmiałam u ginekologa :-D teraz 2 sierpnia wizyta u mojego gina.
więc tak, usg miałam przez brzuszek, 2D i 3D, ma CRL 5.75cm 54g, Nt 1.13mm, nosek jest, cała reszta okej, FHR 171. posłuchaliśmy serduszka. przez większość czasu sobie leżała, ale przynajmniej na spokojnie wszystko pomierzył, na koniec podskoczyła i pomachała rączkami, jakby wiedziała że już kończy :-D

wyszłam z 6 fotkami, 3 stronami pomiarów i wielkim uśmiechem :-)

wrzucam dwa, pierwsze wiadomo, a drugie to główka ("z góry") i prawa rączka :-) reszta fotek to serducho i główka wiec daje dwa najciekawsze.

Dziewczyny gratuluję wam udanych wizyt, dzidziusie cudowne:)

Hunianka- doczytałam,że miałaś amniopunkcję, jak Ci poszło? i jaki był powód?

Ja się nie udzielam zbyt bardzo,bo skończyły mi się jedne problemy (krwiak) a zaczęły inne. Tak jak pisałam w 12 tyg 4 d ciąży byłam na UsG prenatalnym i wszystko było ok, jeden dzidziuś NT 1.3 a drugi 1.9 tydzień później byłam na wizycie i pani dr postanowiła popatrzeć na maluchy a tam nagle u jednego NT 2.9 ,jestem zrozpaczona-nie wiem dlaczego najpierw było ok a potem już powyżej normy:-( Jestem w rozsypce,bo w ciąży mnogiej nie zaleca się robienia amniopunkcji...

gieniek nie stresuj się kochana :) wiem, ze łatwo mi powiedzieć, ale trochę sobie poczytałam i wynik NT może być później w normie. Tutaj wklejam jak powinno się prawidłowo robić pomiar przezierności karkowej

Technika wykonywania pomiaru

Według Nicolaidesa pomiar należy wykonywać z uwzględnieniem poniższych zaleceń:

*CRL powinien wynosić 45-84 mm
*optymalny wiek ciążowy do wykonania badania to 11-13+6 tygodni.
*niekiedy wynik łatwiej otrzymać w USG przezpochwowym
*istotne jest uzyskanie dobrego obrazu strzałkowego płodu
*płód powinien zajmować 3/4 pola, odległość między znacznikami powinna być jak najmniejsza i nie przekraczać 0,1 mm
*należy rozróżnić skórę płodu i owodnię
*największy wymiar NT (między skórą a miękkimi tkankami nad kręgosłupem szyjnym) powinien być zmierzony kilkakrotnie, a obraz z USG powinno się zarchiwizować
*płód powinien znajdować się w swobodnym ułożeniu, przygięciowe lub odgięciowe *ułożenie główki może fałszować wynik badania
*w 5-10% przypadków pępowina może owijać się wokół szyi płodu i przyczyniać się do nieprawidłowo wykonanego pomiaru NT.

a ja jutro zobaczę swoje maleństwo, nie mogę sie doczekać, chociaż też się martwię czy wszystko będzie OK

reklama
Gieniek widzę ze jesteś 14 tydzien i 2 dzien ... Kiedy miałas to drugie badanie? Bo zgadzam sie z tym co mówi Arbuz badania wykonujemy do 13+6 wiadomo ze w granicznych dniach pomiaru wyniki mogą byc już sfałszowane ...

Do góry