reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Styczniówki u lekarza (wizyty, badania, USG)

Alice88 jak duża ta anemia? Napewno wszystko będzie ok, kciuki zaciśnięte:tak:

Dorotqua poprostu skopiuj ostatnią aktualną listę, dopisz się i wklej w treść wiadomości:-)

Green Flower super bobas;-)

reklama
Alice maluszkowi nic nie będzie, lekarz zaleci Ci pewnie wprowadzenie paru produktów do diety i będzie ok, nie martw się, po wizycie odetchniesz z ulgą ;-)

Dziewczyny wielkie dzięki za dobre słowa! Hemoglobinę mam 12, czyli na granicy normy (zakres 12-16) ale erytrocyty: 3,87 (zakres 4,2-5,4) i hematokryt 33,20% (zakres 37-47). W wynikach wyszła mi też zaniżona wartość kreatyniny i zawyżona MCHC ale to podobno w ciąży w miarę normalne...

Ostatnia edycja:
Alice to jeszcze nie jest duża anemia wiec spokojnie, dostałaś coś? co?
ja (w poprzedniej ciaży) 12 miałam przy pierwszych wynikach, później w dół, najmniej miałam 11 na 12 wskoczyłam miesiąc przed porodem i do porodu sie utrzymało. i nawet 12,2 i miałam :-) reszta ( co wymieniłaś) też niższe, HCT najmniej 31,2, erytrocyty tylko raz miałam zaniżone (3,89) ale MCHC miałam w normie, raz bliżej dolnej granicy, raz górnej, ale w normale, ale WBC miałam podwyższone całą ciąże i prawie na wszystkich wynikach Nautrofile podwyższone.
od początku do końca brałam żelazo, vit. c, i kwas foliowy, no i dieta. ale u mnie jak widać efekt był na sam koniec, ale trzeba dbać o to, ja walczyłam jak mogłam i choć niewiele wywalczyłam a synka mam zdrowego! ale ciąża nie przebiegała lekko, ale lekarz nigdy nie powiedział żeby to co się działo miało związek z anemią, która też podobno nie była duża, i bywały większe ;-)
ważna jest wit. C bo żelazo z jedzenia lepiej się wchłania, mój gin np mówił żeby chociaż cytryną skrapiać jedzenie, buraczki, mięsko itp.

Wyniki masz jako tako więc rób wszystko by nie spadały, bo gorzej jest podnieść niż zapobiec spadaniu ;-)

napisałam swoją historię wyników, ale jak widać może być jeszcze gorzej i z dzieckiem wszystko w porządku ;-)

Więc spokojnie kochana, napisz co tam Ci powiedział na to lekarz :tak:

Alice to jeszcze nie jest anemia, ja taką hemoglobinę mam przez całe życie:D:D:D:D, a jestem silna, zdrowa itp.
Tamtą ciążę zaczynałam z hg 11,5 i lekarz tylko to obserwował, jak spadło poniżej 10 włączył żelazo, a oddechu złapać nie mogłam przy 9, więc kochana wszystko z Tobą w porządku, a na podwyższenie hemoglobinki robią bardzo dobrze spacerki nie tylko dieta....., do diety włącz witaminę C (najwięcej w papryce czerwonej i zielonej pietruszce na 100g) no i same źródła żelaza....
Podczas spożywania czerwonego mięsa przyjmij doustnie witaminę C

Acha i u kobiet w ciązy o anemii mówimy gdy żelazo spada poniżej 11

Ostatnia edycja:
Wielkie dzięki dziewczyny za odpowiedzi!! Wizytę mam o 16:45 więc wtedy się wszystkiego dowiem, pisząc o tej anemii to bardziej zasugerowałam się wynikiem erytrocytów i hematokrytu. Uspokoiłyście mnie trochę:) Dzięki. Po wizycie napiszę jak było:)

Alice ja też mam hemoglobinę 12 i się bardzo cieszę bo od zawsze mam poniżej normy czyli ok 11 więc wynik 12 to dla mnie rewelacja;-) tak jak dziewczyny pisały, jedz dużo mięska, warzyw do tego spacerki i będzie ok. A lekarz pewnie to potwierdzi:tak:

Cześć
Przepraszam was kochane że się nie odzywam. Jest koniec roku szkolnego ja pracuję w szkole językowej i mam urwanie głowy! Obiecuję że nadrobię :) Wczoraj byłam na wizycie i z dzidziusiem wszystko wporządku! Mierzy 5,5 cm, serducho bije! USG prenatalne mam 4 lipca w Wawie na finlandzkiej i wtedy wkleję zdjęcie :) Wszystkim wam gratuluję udanych wizyt i pozdrawiam nowe mamusie!

A więc po dzisiejszej wizycie dowiedziałam się, że dzidziuś ma 12 i 3 dni długość 58 mm akcja serca 170 w ogóle jest calutki i zdrowiutki jak w książce tak powiedział pan doktor bardzo miły człowiek wszystko mi wytłumaczył serduszko jest calutkie mózg też kości nosowe są widoczne przezierność w normie bardzo się ciesze aż mi się płakać chciało na wizycie serduszko tak ślicznie bilo że szok :-) aaa no i pan doktor powiedział, że to MISIEK :p jajeczka widać między nóżkami zobaczymy czy coś się zmieni czy nie choć lekarz mówił, że nie :-D teraz następna wizyta już u prowadzącego za 2 tygodnie.
Postaram się dodać zdjęcie jakoś wieczorkiem
Pozdrawiam

reklama
Do góry