reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczniówki u lekarza (wizyty, badania, USG)

Włączyła dźwięk, ale nie mogła złapać serduszka, zbyt mała jeszcze jest kruszynka. :) Z synkiem usłyszałam serduszko dopiero na prenatalnych...

reklama
Nie, mogą być, ale nie muszą. ;)
Nigdy nie zaszkodzi sprawdzić czy u dzidziusia jest wszystko ok. Miałam robione w 12,20tc, a w 33 poszłam na 4d.

oki wiesz to moja pierwsza ciaza stad wielu rzeczy jeszcze nie wiem
a te prenatalne to przeprowadza ktos inny czy normalny ginekolog co Cie prowadzi?

Ja chodziłam do lekarza, który tylko nimi się zajmuje. Ma porządne USG z wielką konsolą. Sprawdza wszystkie przepływy, budowę narządów, słuchamy serduszka i widzimy bardzo dokładnie dzidziusia. Z jego kręgosłupem, wszystkim. U niego też robiłam 4D, każdy mi mówił, ze w 33tc to za późno i nic nie zobaczę, a zobaczyłam to:
7.png

ok to super :)
a podobny byl do tego co sie urodzil z twarzy? :)
bo po zdjeciach kolezanek to pamietam ze potem buzki inne byly w realu niz z usg :)

dotka85 - badania prenatalne wykonuje się ok 12tc, 20 tc i po 30tc...
W przypadku badań ok 12tc bada się przezierność karkową i sprawdza się kość nosową. Chodzi o wykluczenie najbardziej powszechnych wad genetycznych. Ok. 20 tc sprawdza się narządy, serduszko itd.

Te badania wykonuje się w technologii 2d (czyli tradycyjnej).

Polianna dzieki :), mi to slowo prenatalne kojarzylo sie wlasnie z kobietami po 35. roku zycia ze one jakies dodatkowe badania plodu powinny jeszcze wykonac

reklama
mozna wykonac dodatkowe badania w 12 tygodniu, wtedy do standardowych pomiarow o ktorych polianna pobierana jest krew i to juz beda pelne badania prenatalne, nieinwazyjne. Wtedy dokladny obraz z pomiarami usg z danej godziny jest scisle polaczony z badaniem z krwi. Wychodzi z nich prawdopodobienstwo zachorowania na wiele chorob, przynajmniej statystycznie.

Do góry