reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczniówki u lekarza (wizyty, badania, USG)

reklama
Witam wszystkie przyszle Mamusie, dolaczam do grona Styczniowek :)
Dzisiaj mialam pierwsza wizyte u lekarza prywatnego, uczucia mieszane :( dzidzia jest, ciaza wewnatrzmaciczna ale na USG jakas czarna plamka ponad macica i ze to niby krwiak jakis. Lekarz przepisal hormon Crinone (progesteron) na 15 dni no i teraz mam straszny metlik w glowie co robic. Brac, nie brac, jutro mam wizyte z polozna ktora bedzie prowadzic ta ciaze (mieszkam w Anglii i tu stety-niestety lekarz pojawia sie dopiero podczas porodu). Nie wiem czy mowic jej o tym ze przepisano mi ten lek czy nie, tutaj go nie przepisuja bo raz ze niby drogi a dwa... tutaj do 26 tygodnia nie podtrzymuje sie ciazy ani nie ratuje :( Nie wiem co robic...

Jeśli krwiak jest umiejscowiony daleko od płodu to masz naprawdę gigantyczna szanse ze wszystko bedzie dobrze! A leki bym brała!!!! Koniecznie !!!! Krwiak moze sie tez wylać, moze pojawić sie krwawienie jasnoczerwone z pochwy nie koniecznie świadczące ze poronilas tylko ze z krwiaka sie saczy ... Musisz dużo leżeć brać te leki i czekać aż sie wchlonie!!! Innej rady nie ma:((( chodZic regularnie na usg i sprawdzać postępy ! Nie możesz tego zaniedbac bo jak dzidzia urośnie to krwiak moze zacząć gdzieś uciekać i powodować wady płodu!!!

Olcia0902 ja bym brała te leki no i najlepiej powiedzieć lekarzowi o tych tabletkach, to w końcu ważne. A ciąży nie podtrzymują ale nie do 26 tygodnia a do 12, tak więc sie nie martw.

Dziekuje,
Lekarz okreslil to jako "czarna smuga sugerujaca maly wylew" zapisal Crinone zel na 15 dni i wizyte kontrolna 1lipca,
Dzisiejsza wizyta u poloznej zostala odwolana i przelozona na za tydzien. Zanim wyznacza mi pierwsze USG przez sluzbe zdrowia to minimum 3-4 tygodnie jeszcze od teraz. A to oznacza ze albo zaczynam brac i wracam do lekarza prywatnego 1lipca albo ide do poloznej i usg mam dopiero po 1lipca...
Chodzi mi tylko o to czy ten Crinone to czysto wspomagajacy ciaze czy sa jakies efekty uboczne.
Oczywiscie naczytalam sie o tym lekarzu opinii i wogole zwariowalam :(
zaraz wstawie zdjecie usg z ta owa czarna smuga.
Dziekuje za wsparcie... partner slabo wspiera, bo sam potrzebuje wsparcia, niebardzo radzi sobie z tym wszystkim a przy okazji i ja odpadam pomalu i odchodze od zmyslow.

dzidzia.jpg

Czarna smuga po prawej nad macica...

Olcia ja bym brała,
podobno kobieta w ciąży nie powinna brać leków a ja naliczyłam na patologii 21 tabletek dziennie i 3 dożylne!!
co do lekarza to jeśli kwestia finansowa nie stanowi przeszkody to może warto u niego zostać?
Qrcze powiem Wam, że jak tak czytam różne wypowiedzi no nie rozumiem co się dzieje z lekarzami i to nie tylko w Polsce. Rozumiem, że ciąża to nie choroba, ale tu się podejmuje decyzje o przyszłości żywego nowego człowieka a tu jakiś brak empatii dla tych ciężarnych.;/

reklama
Hej, nie wiem czy ktoś miał już taki problem jak ja bo przyznaje się bez bicia że mam taki mętlik w głowie, że nie przeczytałam wszystkich stron forum. Na USG byłam z zeszłą środę (6w2d) no i zarodek jest, serduszko bije, ale strasznie nisko osadzony w macicy. lekarz powiedział, że to najczęstsza przyczyna poronień no i leże na L4 (do tego biorę duphaston)i nie wiem co mam myśleć. Czy ktoś może w poprzednich ciążach też tak miał i wszystko udało się dobrze?? Jak wszystko dobrze się uda to termin na 28 styczeń, a ciąża bardzo oczekiwana bo staraliśmy sie o nią 10 miesięc

Do góry