reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczniówki u lekarza (wizyty, badania, USG)

marta87 ja się cieszę, że jak na razie mała nie jest za duża. Ma wagę typową na swój tydzień. To jest waga orientacyjna, więc wcale nie powiedziane z tym wielkoludem ;)

M@linka dobrze, że z dzieckiem wszystko ok. Pecha masz z tym lekarzem. Sama jestem ciekawa co to jest ten odczyn Coombsa.

Caroline lekarz mówił, co to może oznaczać z tymi narządami i rozwojem dziecka? Może jeszcze mała nadrobi?

Będę powoli zaczynać kompletować wyprawkę w przyszłym tygodniu :)

reklama
GRATULUJĘ UDANYCH WIZYT

Ja już po wizycie Julka cały czas się wierciła Waży już 638g
elisse.marta87 to moja z wagą jest pomiędzy waszymi córeczkami :-)

M@linka najważniejsze że wszystko ok

-caroline- nie przejmuj się Będzie dobrze Może owulacje miałaś pózno

caroline, hmm a nikt wcześniej nie zauważył żadnych nieprawidłowości? Mam nadzieję, że Twoja córcia szybko nadrobi zaległości i wszystko będzie ok.:tak: Ty też bądź dobrej myśli, trzymam kciuki:)

agaagaaga14 kawał kobitki z tej Twojej Julki;-)

Wiecie co, jak tak czytam o tych pomyłkach w określaniu płci to sie zaczęłam zastanawiać czy czasem z mojej córci się synek nie zrobi a ja tyle dziewczynkowych rzeczy już mam, że nie wiem jak ja bym w to chłopca ubrała:-D

Alicja kochana jesteś. Dziękuje za wsparcie!

Agaagaaga no jakby u mnie miała być jednak dziewczynka, to......nie.....to nie możliwe:-p Dziękuję za wsparcie raz jeszcze!

Elisse gratuluje dziewczynki. Wiedziałam;-)

Caroline
nie smutaj się. Pamiętaj, że dzieci w brzuszku rozwijają się bardzo indywidualnie. A może owulacje miałaś później niż myślisz? To ma bardzo duże znaczenie. Ja poszłabym na jakieś 4d żeby podpytać innego specjalistę odnośnie tych parametrów. Może nie ma powodu do obaw? Powodzenia kochana i nic się nie martw na zapas. Trzymam za Was kciuki bardzo mocno:tak:

M@linka
z tym odczynem Coombsa martwić może wynik dodatni. W sytuacji kiedy kobieta ma Rh-, a mężczyzna Rh+ mówimy o niezgodności serologicznej, ale kiedy wytwarzają się przeciwciała dochodzi już do konfliktu serologicznego (może on być w układzie Kell, Kid, Jkwa lub anty-Rh). Odczyn Coombsa oznacza się,by sprawdzić czy owe przeciwciała się wytwarzają i dodatni właśnie to oznacza. Do konfliktu dochodzi tylko i wyłącznie jeśli z jakiś przyczyn (skurcze, krwawienia) dojdzie do wymieszania się krwi matki i dziecka a dziecko odziedziczy po ojcu Rh przeciwny (czyli np. + jak Ty masz - i odwrotnie). Wówczas w organizmie matki wytwarzają się przeciwciała, które mają na celu "zwalczanie" czerwonych krwinek dziecka. Ogólnie pisząc to badanie ma na celu wykryć, czy z powodu, że rodzice maja różne odczyny Rh, nie doszło czasem do konfliktu serologicznego. Pamiętaj jednak, że nawet wynik dodatni nie jest końcem świata i pod odpowiednią opieka lekarską, dzieci rodzą się zupełnie zdrowe. No i gratuluje udanej wizyty!

Agaagaaga
super, że wszystko w brzuszku w porządku. Niech malutka rośnie zdrowo!

Marta87, Elisse gratuluję córeczki :))).
Magda , Marta 87 mam nadzieję, że jednak będzie lepiej i to leżenie dużo Wam pomoże :). I na następnej wizycie będzie przynajmniej tak samo :).
Malinka gratuluję udanej wizyty :))). Z tym wynikiem to rzeczywiście dziwne, skoro oboje macie krew "plusową" :/. Ale pewnie jakiś sens w tym jest...
Caroline lepiej dmuchać na zimne. Malutka pewnie nadrobi niedługo wszystkie zaległości.

elisse jak zaczniesz kompletować wyprawkę to nie zapomnij pochwalić się zdobyczami ;-) a z tymi narządami to tak naprawdę mało powiedziała bo Pani prof powiedziała że to jest raczej wizyta typowo kardiologiczna a nie ogólna.. i weź tu chodź na kasę chorych!:-(
agaagaaga14 gratulacje :-)
M@linka ja akurat miałam genetyczne badania i wiem na 100% że będzie dziewusia ale jakbym nie miała tych badań to tak w 100% bym lekarzowi nie wierzyła.. zaopatrzyłabym się chociaż w kilka uniwersalnych ubranek :-) a u mnie przewaga różu i sukieneczek :-D chociaż słyszałam kilka przypadków że chłopiec ze szpitala jechał w sukieneczce i różowym kombinezoniku :-D:-D:-D

caroline to przynajmniej Ty masz pewność w 100%:-D Mam troszkę ubranek uniwersalnych ale nie mogę się też powstrzymać od kupowania tych śliczności dziewuszkowych i dlatego mam ich znacznie więcej:-D Chłopiec w sukience:szok: hihihihi biedny, będzie miał kompleksy jak mu kiedyś rodzice opowiedzą:-D

reklama
Agaagaaga- gratulacje!!!!!
Caroline- bedzie dobrze !! kazda ciaza jest inna i inaczej sie rozwija!! trzymam kciuki bedzie dobrze!!!!

Elisse- gratulacje!!!!!!!
:tak:Dziewczyny nie straszcie!!! kurde niech lepiej pomylek nie bedzie, chociaz doberze ze jest nas tyle, w razie czego bedeziemy sie wymieniac !!!! :-D

Ostatnia edycja:
Do góry