reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczniówki kulinarnie!

reklama
Narobiłas mi smaku i z rańca były u mnie tościki na śniadanko + kakao do kompletu:-D

No własnie ja też tak mam - wpadam tu, patrzę co piszecie i od razu mam ochotę. Dziś ktoś pisał o naleśnikach na obiad, no ale mąż chciał kopytka z sosem, więc zrobiłam kopytka, a za godzinę byłam głodna i sobie jednak usmażyłam naleśnika i teraz jestem szczęśliwa:-D

A z ciast robiłam ostatnio drożdżówkę ze śliwkami i w 2 dni nam blaszka poszła, a my tylko we dwoje jesteśmy:szok: Ale pyszna była, jak ktoś chętny będzie, to wrzucę przepis;-)
Dawaj przepis, bo mam i śliwki i drożdże!!

DROŻDŻÓWKA ZE ŚLIWKAMI

Wsypać do miski dokładnie w takiej kolejności jak podane niżej (jak sobie spadnie tak niech będzie, nic nie mieszamy tylko jak wszystko wrzucimy do miski, to odstawiamy na 3h przykrywając ściereczką). Po 3 h zamieszać i wylać ciasto na blachę, dodać śliweczki, kruszonkę i do pieca. Ja wstawiłam na 160 stopni i piekłam gdzieś koło 40 min. ale to tak na oko będzie widac kiedy dobra:-)
To jest porcja na blaszkę tak o wymiarach mniej więcej 25x40. Moja mama ma większe blachy i lubi więcej ciacha to podwaja tą porcję:

CIASTO:

5 dag. drożdży
cukier waniliowy (można sobie darować, jak kto lubi)
0,5 szkl. cukru
2 jajka
0,5 szkl. mleka
0,5 szkl. oleju
2,5 szkl. mąki

KRUSZONKA:
Ile kto lubi na cieście, taka ilość - margaryna (ja biorę Kasię), mąka i trochę cukru i posypać na ciasto i śliwki i do piekarnika! Jak się upiecze to polać lukrem z cukru pudru i zjadać:)

Smacznego! Polecam - naprawdę dobra wychodzi!

Aaa zdjęcia poniżej, ale są z komórki więc słabe, bo moja komórka to chyba ze 3 lata ma:-):-)

Załączniki

• DSC00005.JPG
    DSC00005.JPG
    24,2 KB · Wyświetleń: 30
  • DSC00007.JPG
    DSC00007.JPG
    15,3 KB · Wyświetleń: 27
Nikki wstawiłam ci przepis w wątku Styczniówki kulinarnie!
Dziś to już późno na pieczenie, ale jutro też jest dzień;-)

Dziewczyny, zmotywowałam się do krokietów i jutro się za nie biorę :-D mam nadzieję, na zapasik w zamrażalniku, ale zobaczymy na ile mi tej motywacji wystarczy ;-)

reklama
Do góry