reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczniówki kulinarnie!

Morka tak, trzeba jechać do Niemców ;)
Ja kupiłam ser w sklepie u nas w mieście, mają niemieckie produkty, proszki, płyny, czekolady i ten ser właśnie :)
Ser jest w białych pojemnikach z niebieskim wieczkiem :)
smakuje inaczej nioz polski twaróg :)
pół kilo kosztuje u nas 3,50 zł :)

reklama
Ja nie Karoli a Karoli mnie pewnie zbeszta że przepis niewiele ma wspólnego z włoską pizzą ale wkejam link z którego myśmy zawsze korzystali i pizza wychodziła nam Telepiccowa:) Takze polecam bo naprawdę Pychaaaaaa:) A Jak pierwszy raz robiłam to nawet nie sądziłam że będzie taka pyszna:)
Kafeteria - Najlepsze ciasto na pizzę + sos

KlaraM, Nadarine oto przepisik:-)
morka besztac nie bede:-)

500 gram maki
25 g drozdzy
250 ml wody (letniej i przegotowanej)
lyzeczka soli

make wsypac do miski, dosypac sol (mozna dodac oliwe z oliwek, ale nie trzeba)
drozdze rozpuscic w wodzie i piano piano wlewajcie do maki, mieszajac lyzka
jak wlejecie cala wode to nalezy podwinac rekawki i lapki zanurzyc w masie i ugniesc ciasto:-)
potem przykryc scierka i odstawic na bok.
Uwaga: temperatura idealna, zeby ciasto wyroslo to 25 stopni :-)

Jak ciasto wyrosnie to ciasto rozlozcie cieniutko w formach.

Do pizzy najlepeij kupcie pomidory w kosteczkach w puszce. Wylozcie do jakiegos naczynia, dodajcie lyzeczke oliwy z oliwek i soli.
Pizza marinara to jedna z najprostszych smakowo pizz: tylko te pomiory i oregano.
Margherita: pomidory i mozzarella (na koniec pieczenia)

A w zwiazku z tym, ze niedawno pisalam prace licencjacka na temat pizzy to jeszcze takie ciekawostki:
jak jest zimno to woda, ktora uzywamy do pizzy lepiej, zeby byla cieplejsza i zmniejszcie ilosc soli, bo sol blokuje rosniecie ciasta
a jak jest pogoda ciepla to ciasto szybciej rosnie i wtedy lepiej zwiekszyc ilosc soli, ktora zwolni nam rosniecie ciasta.

Dzięki za przepisik! Jeszcze tylko dwa pytanka:
1. Mniej więcej jak długo ma sobie pod ściereczką rosnąć?
2. Mniej więcej jak długo i w jakiej temperaturze piec?

Ciasto powinno podwoic swoja objetosc. Ja trzymalam ok. 2 godz.
Piec powinno sie ok. pol godz. w piecyku elektrycznym w temp. ok 150 stopni.
Ja moja pieklam ok. 50 min, bo mam super piecyk, ktory wlalscieka mieszkania nie wiem gdzie wykopala, ktory w temp. 180 stopni pali na zewnatrz wszystko w ciagu 5 min, a wewnatrz potrawy sa nadal surowe echhh.

Karoli dzięki, Morka tyż :D ale na włoską wersję mi ślinka cieknie jak dzika, więc najpierw tą wypróbuję:D
Właśnie miałam Karoli pytać Cię o to samo co :D i czy smarujesz formę na pizzę czy tylko mąką podsypujesz?

reklama
Do góry