reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczniówki kulinarnie!

reklama
;-) o nie nie, ja nigdy nie mówiłam, że się będę odchudzać ;-). Samo jakos spadnie jak zaczne godzinami spacerować ;-)

nadineczka ale ja nie piekę :-D to zostawiam teściowej i czasem coś skubne :tak:
daje jej przepis i heja
sama piec nie znosze :-p

ja tylko kocham gotwać !!!!!!!

Jaja w brokułach
składniki:
6 jajek na twardo
40 dag ugotowanych w osolonej wodzie brokułów
8 łyżek drobno posiekanego koperku
2 żółtka na twardo
szklanka mleka 2%
sól
Wykonanie:
Jajka obrac ze skorupek, pokrajać w kostkę. Ugotowane brokuły podzielić na różyczki, "łodyżki" pokrajać. Żółtko rozetrzeć drewnianą łyżką, ucierać dodając stopniowo mleko. Przyprawić sokiem z cytryny i solą. Na srodku salaterki ułożyć jajka, spiętrzając. Obłożyć dookoła rozdrobnionymi warzywami, równomiernie skropić przygotowanym sosem i posypac koperkiem.

-------------------------------------------------
I jeszcze jedno:

Sałata
wędlina
pomidory
brokuły

Sałatę połozyć na talerzu, na niej położyć pokrojone w plasterki pomodory, na każdym pomidorze położyć pół ugotowanego jajka na twardo zółtkiem do dołu. Po bokach ułożyć na zmianę wędlinę zwiniętą w rulonik i różyczki z brokuł. Wszystko to zlać sosem koperkowym :)
Bardzo ładnie wygląda i smakuje też :))

-----------------------
I jaja faszerowane:
5 jaj
2 plasterki wędliny
łyżka majonezu
pietruszka zielona
3-4 pieczarki
2 plasterki sera żółtego
pieprz, sól
Jajka ugotować na twardo, przekroić, wydrążyć zółtko. Pieczarki drobno pokroić, przyprawić i usmażyć => wymieszać je z drobno pokrojoną wędliną i serem zółtym. Dodać majonez sól, pieprz i natkę :) Wymieszać. Masę włożyć do ugotowanych białek. Ułożyć na sałacie, przyozdobić brokułami!!

Sernik z sera niemieckiego!!

Ciasto:
3 szklanki mąki
1 margaryna Kasia
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3-4 zółtka
1/2 szklanki cukru
Ciasto wyrobić jak na makaron

Masa serowa:
2 opakowania sera niemieckiego (1 kg)
3 całe jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki oliwy
1 i 1/2 szklanki mleka (2%)
1 i 1/2 budyniu śmietankowego
olejek cytrynowy
rodzynki

Ser, jajka zmiksować, dodać oliwę dalej miksując, stopniowo mleko i na koniec dodać rodzynki i olejek.

Blachę okleić ciastem (dno i boki), ba ciasto wlać ser i piec 45-50 minut. Następnie bić pianę z 2 białek, dodać 1/2 szklanki cukru i nałożyć na upieczony sernik i piec od 15 do 20 minut.
Piec w 200 stopniach :)

-------------------
Chyba zapomniałam do ciasta dodać jajek ;p

reklama
Do góry